NIET GEZIEN

NOCHTANS BEMIND


Rev. C.J.H.Theys


Licht op Gods Raadsplan


De Bruidegom komt! En slaan wij nu de 1e Petrusbrief op, 1:7-9, dan lezen wij daar in verband met Zijn komst: “Opdat de beproeving uws geloofs, die veel kostelijker is dan van het goud, hetwelk vergaat en door het vuur beproefd wordt, bevonden worde te zijn tot lof, en eer, en heerlijkheid, in de openbaring van Jezus Christus; Denwelken gij niet gezien hebt, en nochtans liefhebt, in Denwelken gij nu, hoewel Hem niet ziende, maar gelovende, u verheugt met een onuitsprekelijke en heerlijke vreugde; verkrijgende het einde uws geloofs, namelijk de zaligheid der zielen”.

Dit Schriftwoord voert mij terug naar dat wondere verhaal in Genesis, dat ik in mijn gedachten voor mij zie, toen Abraham voorbereidingen trof voor de bruiloft van zijn zoon. Hij liet Eliëzer, zijn knecht, komen en liet hem zweren, in Genesis 24:3-4, bij de God des hemels en der aarde: “Dat gij voor mijn zoon geen vrouw zult nemen uit de dochteren der Kanaänieten, maar dat gij naar mijn land en naar mijn maagschap zult trekken en voor mijn zoon Izaak een vrouw nemen zult”. 

Dan leest u het hele verhaal van Eliëzers trouw aan Abrahams huis en daarna horen we van hem niets meer. Eerder, in hoofdst 15, leest u ook van hem; in de hoofdstukken 16-23 niet meer en dan komt hij weer op het toneel in het 24e hoofdstuk. Dat gebeurt meer in de Bijbel. 

Een van de dingen waarvan God ons wil doordringen, is, dat in de samenstelling van dit, Zijn Woord, Hij de gang van zaken weergeeft van Zijn plan der eeuwen, Zijn Raadsplan. 

In al deze dingen MOETEN wij de leiding hebben van Gods Geest (I Korintiërs 2:10-11), want alleen Hij kan ons openbaren Gods verborgenheden, die verborgen blijven voor de ongeestelijke mens, de natuurlijke, niet wedergeboren ziel  (I Korintiërs 2:12-16). 

Daarmee beginnen wij al op de zondagsschool en deze leiding en lering zet zich voort gedurende ons leven op aarde. Alles vraagt een tijd. En dit moet u doen, vragen naar meer licht, meer openbaringen: “Wat bedoelt God hiermee?” Voor alles moet u uw eigen wil overgeven aan Gods Geest. 

Alleen zij, die zich laten leiden door Gods Geest zijn in waarheid Gods kinderen (Romeinen 8:14-17). Teveel Christenen noemen zich kinderen Gods, maar zijn het niet naar de Schrift. En velen noemen zich Christenen en zijn het niet...want zij leven naar eigen, zogenaamde Christelijke normen, zonder kennis van Gods Woord en normen! Daarom leest u hier in de 1e Petrusbrief: “Opdat de BEPROEVING UWS GELOOFS [dat is geloven gelijkerwijs de Schrift bedoelt en niet zoals u dat geloof “opvat”] bevonden worde tot lof en eer en heerlijkheid IN DE OPENBARING van Jezus Christus”. 

Straks als Hij komt, maar ook nu reeds wil Hij Zich telkens weer en telkens meer openbaren. Maar u krijgt geen openbaringen en Hij wordt ook niet verheerlijkt in u, zolang u uw eigen wil en zin volgt!


De taak van de Geest


Terugkomend op deze Eliëzer: als wij van hem na hoofdstuk 15 niets meer lezen en hij pas weer in hoofdstuk 24 komt opdagen, dan is er een reden. Dit schaduwbeeld hier in Gods Woord moet een doel hebben...Om de profetieën die er zijn in verband met de komst en wederkomst van Jezus Christus te vervullen. 

Want we leven nu in de Tijdsbedeling van de Heilige Geest! Hij is NU door God uitgezonden om de Bruid voor de Zoon, Christus, te zoeken en haar op haar toekomst voor te bereiden. U ziet, alles draait om de Heilige Geest en wat Hij doet en zegt, en wie zich dus niet wil laten leiden en gezeggen door Hem, die gaat verloren, ondanks al zijn of haar goede werken en bedoelingen. Zelfrechtvaardiging en eigen gerechtigheid brengt u in de duisternis (Romeinen 9:30-10:3). 

Wilt u de waarheid...of de leugen, het leven...of de dood? Zijn alles onthullend licht of de duisternis van uw eigen licht?  Uw keus is beslissend voor uw toekomst hierna!

In Genesis 23 leest u van de dood van Sara. Daarna wordt van haar niet meer gesproken. Sara is het beeld van het oude Israël. Haar tijd en hun tijd is voorbij. 

Daarom moeten wij dit schaduwbeeld goed verstaan en niet vergeten, dat Hij ons licht en openbaringen schenkt naar de kracht die in ons werkt. Daarom moet uzelf onderzoeken! Hoe werkt de Geest IN u? Hoe vast is Zijn inwoning in u? U moet zich niet verbeelden, dat Hij u leidt, dat u wedergeboren bent en het dus wel in orde is! Niemand blijft baby en dit geldt ook voor wedergeborenen. 

Als u inderdaad wedergeboren bent UIT GOD, dan moet u eveneens komen tot groei en volwassenheid en geen geestelijke dwerg blijven. En hoe verder wij op de Weg komen, hoe meer Hij ons openbaart van al deze verborgenheden Gods. Die openbaringen krijgt u niet zomaar!

Wij lezen dan in Genesis 24 dat deze Eliëzer bad tot God van zijn heer, dat Hij zijn reis en doel voorspoedig zou maken. En net zo goed als hij een wonderbaar type is van God de Heilige Geest, net zo goed was Abraham dat van God de Vader. Hij wordt een vriend van God genoemd en dat voorrecht kreeg hij niet voor niets! 

Het heeft hem offers gekost (waarbij hij zijn hartenbloed stortte). Wij weten, dat God van hem tenslotte vroeg te doen wat Hij later Zelf zou doen, namelijk Zijn (enige) Zoon offeren (het 7e offer in Abraham's leven). En Hij vond in  Abraham een gewillig instrument en een bereide dienstknecht!


Bruidssieraden


Zo zond Abraham dan Eliëzer weg om een bruid voor zijn zoon te zoeken UIT zijn maagschap en zo zoekt de Heilige Geest de bruid voor Jezus uit de kinderen Gods. Eliëzer bad dus tot de God van Abraham en wij zien Gods antwoord. Hij plaatste Rebekka op Eliëzers weg, de dochter van Bethuel. U kent die geschiedenis. 

Hij is met haar meegegaan en heeft verhaald wat te verhalen viel. En zo werden de familie en Rebekka dus duidelijk beide, zijn zending en doel. 

Dit is de waarheid door Johannes beschreven als Jezus’ woorden: 

“Maar wanneer Die zal gekomen zijn, namelijk de Geest der waarheid, Hij zal u in al de waarheid leiden; want Hij zal van Zichzelven niet spreken, maar zo wat Hij zal gehoord hebben, zal Hij spreken, en de toekomende dingen zal Hij u verkondigen. Die zal Mij verheerlijken; want Hij zal het uit het Mijne nemen, en zal het u verkondigen” (Johannes 16:13-14). 

Dit is dus het werk van de Heilige Geest. Zoals Eliëzer vertelde alles wat te maken had met Abraham, Izaak en het land waar zij woonden, zo is het de taak van de Heilige Geest ons te spreken van het leven dat ons wacht. Wel, als u dan behoort tot het Lichaam, de Gemeente van Jezus, geboren door dood en opstanding in de Geest, dan is het aan u om ingelicht te willen worden aangaande uw aanstaande Bruidegom; over de dingen die staan te gebeuren. Gods Geest is de rechte Persoon om u en mij in te lichten, opdat wij zouden weten wat voor ons is weggelegd. Daarom heeft God Hem tot u en mij gezonden om ons de bruidssieraden te geven en om met kracht te worden aangedaan, d.w.z. om ook al die bruidssieraden te dragen! 

U kunt nu wel getuigen: “Ik ben zo blij, dat Hij mij heeft gedoopt met de Heilige Geest”, maar dat is pas het begin. Wat heeft u na 10, 20, 30 jaar ontvangen?! U moet toch weten wat u na die Geestesdoop hebt ontvangen! Het is geen gissen meer...maar een WEET! Welke gave, talent, taak, bediening is u gegeven? 

Het ouderling zijn b.v. als ouderling [NIET “oudste”, dat is oudtestamentisch!!] kunt u ook geroepen zijn om te spreken. 

Er zijn twee soorten ouderlingen (vgl. I Timoteüs 5:17). Om voorganger te zijn en te kunnen spreken, maar er zijn wel eisen verbonden aan het ouderlingschap. Waar het om gaat is echter te weten wat de Geest voor u heeft weggelegd. Hetzij een gave, een talent, een taak of een bediening of een combinatie van deze. U kunt niet na 20, 30 jaar nog altijd blijven in het leven van daarvoor, het vorige, oude leven. 

Als u zingt “Christus leeft in mij”, waar is de vrucht uit dat Christusleven, als u nog dezelfde is gebleven? 

Tot een Pinkstergemeente behoren, trouw de kerk bezoeken, de bidstonden, enz...dat alles maakt u nog niet tot een kind van God!


Een ontwaken in het hart


Als wij zeggen en zingen: “De Bruidegom komt, Jezus komt spoedig”, dan moet dat toch voor ons iets betekenen. Voor een feest bereidt u zich voor en dat geldt zeker een bruiloftsfeest. Temeer Zijn wederkomst als Bruidegom, voorafgaande aan Zijn openbaring aan de wereld als Rechter, Koning der koningen en Here der heerscharen. Hij geeft ons, de Bruid, de tijd om zich daarvoor klaar te maken. Als u tot de Bruidsgemeente wilt behoren, dan moet u weten, dat het nu tijd is om volledig omtrent Hem te worden ingelicht. 

Stelt u zich eens voor, dat u uw bruidegom niet eens kent, niets weet van hem, van zijn leven en van het land waar hij vandaan komt, en dan alles moet verlaten, om nooit meer terug te komen!Daar stond dan Eliëzer en hij vertelde Rebekka van Izaak, Abraham en van alles wat hen betrof. En Rebekka had maar te geloven wat hij vertelde. Dat is wat God ook van ons verlangt: geloven! En dat er resultaat zal zijn, zoals in dit Genesisverhaal. 

De tijd van Sara is voorbij...er wordt een nieuw begin gemaakt met  Rebekka, het oude Israël is voorbij, het nieuwe Israël is aanstaande. Eliëzers bezoek mondde dus uit in de vraag van Rebekka om met hem mee te gaan naar een onbekend ver land. Van haar werd verlangd, dat zij alles zou verlaten wat haar bekend en dierbaar was en een onzeker, nieuw leven te beginnen en misschien nooit meer te kunnen terugkeren.  Ditzelfde nu doet vandaag de Heilige Geest. Hij stelt ons voor naar dat land te gaan, een wonderschoon land, maar vanwaar geen terugkeer mogelijk is. Hij vertelt ons van Jezus en over alles aangaande Hem, opdat wij net als Rebekka zullen beseffen, dat wij moeten kiezen, beslissen voor tijd en eeuwigheid. 

Want – ik herhaal – een terugkeer uit dat land is niet mogelijk. Nochtans was er vreugde bij Rebekka. Wat maakte haar zo blij? Wat verklapte haar hart, zodat ze wilde en kon gaan? Door alles wat er was gebeurd vanaf haar ontmoeting met Eliëzer en wat hij haar vertelde, was er iets in haar hart ontwaakt en vanaf dat ogenblik was ze verlangend om te gaan. Is dat niet wonderbaar? Toen haar dus “op de man af”  werd gevraagd of ze met Eliëzer wilde meegaan, zie ze: “Ik zal met hem meegaan!” En zoals zij eens heeft beslist, zo ligt de beslissing nu aan u en aan mij! Het is de taak van de Heilige Geest ons op te halen, om te behoren tot de Bruidsgemeente. U hoeft niet te twijfelen. En net zoals een gewone bruid alles wil weten aangaande haar bruidegom, alles om te kunnen verkeren in zijn wereld, zo is het ook voor ons zaak om ons bezig te houden met alle informaties aangaande onze hemelse Bruidegom. Hoe groot ook de afval was van Israël en hoe groot die van Juda, zij hebben God in Zijn plan niet kunnen stuiten: “Zich een vlekkeloze Gemeente als Bruid voor Jezus voor te stellen” (Efeziërs 5:27). 

En zoals eens aan Rebekka werd gevraagd: “Zult gij met deze man meegaan?”, zo wordt ons nu de vraag gesteld: “Wilt u meegaan?” Eens zijn wij gekomen bij het kruis en hebben wij daar gezegd: “Ja!”  Bent u nog altijd bij dat  “Ja” gebleven? Nooit heeft iets of     iemand Rebekka’s hart bezeten dan die ene: Izaak! Is het zo bij ons gesteld, dat alles draait om Jezus? Is Hij het  middelpunt van ons leven? 


        De sluier

        

       Wij lezen dat Eliëzer en Rebekka hun doel naderden in de avond en dat zij een man zag naderen. Ondanks dat alles wat Eliëzer haar had verteld haar hart en gedachten vervulde, nochtans vroeg zij: “Wie is die man?” En hij antwoordde: “Dat is mijn heer”. Zij was bereid door alles wat zij aangaande hem gehoord had, hem te ontmoeten. Daarom kon zij haar gezicht bedekken mat haar sluier, ten teken dat zij geheel de zijne was. God verlangt in ons te zien de bereidheid om te behoren tot dat Lichaam van Christus. De Bruid is zijn Lichaam (Efeziërs 5). 

       “Laat ons onze onderlinge samenkomsten niet nalaten...” (Hebreeën 10:25) en als wij gehoorzaam zijn in dezen, dan komt het erop neer, dat wij langzaam maar zeker op elkaar gaan lijken. Als Hij in mij werkt en in die broeder en in die zuster, en wij zijn gewillig, dan zullen wij allemaal dat ene beeld hebben van Hem, die wij verwachten. Dit impliceert tevens, dat de Bruid geheel en al vervuld zal zijn met de Geest en dat wordt waargemaakt wat Openbaring 22:17 zegt. De bruid en de Geest zijn één, want zij denken hetzelfde en spreken als met ÉÉN mond. Laat die sluier, die afscheiding van de wereld om geheel en alleen Hem toe te behoren, ook aan uw leven gevonden worden. En in dat verlangen om ZIJN Lichaam te zijn, zullen wij in samenhorigheid met de andere leden van dat Lichaam ons onderwerpen aan de leiding van de Heilige Geest. Het is zijn taak om een lastige zuster te slijpen en om een rotte broeder zo te maken (als zij tenminste gewillig zijn), dat zij elkaar verdragen niet alleen, maar ook liefhebben en aanhangen.  

        

        Reiniging en heiliging


Dit is wat God u en mij duidelijk wil maken in deze laatste dagen; Zijn Raadsplan, Zijn Bruidsgemeente aangaande. 

Alleen de bloedgewassenen is het gegeven te behoren tot die Gemeente. En Genesis 24:67 geeft ons het beeld dat ons voor ogen moet staan. Izaak bracht Rebekka in de tent van zijn (overleden) moeder Sara, en hij nam haar tot vrouw en had haar lief. Onze hemelse Bruidegom heeft voor ons het kruis verdragen, voor de vreugde die Hem was voorgesteld (Hebreeën 12:2), namelijk om eens Zijn Bruid te kunnen binnenhalen in dat land waar niets meer is wat van of uit het vlees is. Hij heeft voor ons de prijs betaald. Dat heeft Hij gedaan, maar wat doen wij voor Hem? 

Zie Rebekka’s gang. Nadat zij eenmaal besloten had “Ik zal gaan”, had zij zich geheel aan Eliëzers leiding overgegeven. En dat is nu wat God van ons verlangt; onze gehele overgave aan de leiding van Zijn Geest! Doet u dat, dan is er ook geen enkele invloed meer van buitenaf die uw leven beheerst. U haakt niet meer naar wereldgelijkvormigheid, u doet niet meer mee met de mode, vandaag dit, morgen dat. U zult geen mensen willen behagen en moeite doen om de wereld te gewinnen (wat schade toebrengt aan uw ziel). Als u dit bedenkt, zult u beseffen hoeveel er in uw leven nog moet veranderen. 

Laat ik het voorbeeld nemen van een auto. Hoe houdt u uw auto mooi en schoon? Door hem te boenen en te poetsen, zodat hij glanst en blinkt. Welnu, zo wil de Vader de Bruid van zijn Zoon zien: inwendig schoon, verheerlijkt, volmaakt, uitwendig schitterend en getooid met al de Bruidssieraden; denk aan Psalm 45. Inderdaad zonder vlek of rimpel, heilig, onberispelijk. 

En zoals God en Jezus Zelf Zich die Gemeente hebben voorgesteld, die metamorfose, die gedaanteverwisseling, die kan alleen de Heilige Geest uitwerken. En wij moeten gewillig zijn en ons laten reinigen in het badwater van het Woord. 

Wij moeten evenals Rebekka het oude volkomen willen loslaten, achterlaten, en het nieuwe leven ingaan als een Nieuw Schepsel, een Nieuwe Creatuur, uit God geboren en jagend naar de volwassenheid en de stature van een Bruid die heilig en zonder zonde. Al hebben wij onze Bruidegom nog niet gezien van aangezicht tot aangezicht, door het Woord en de Geest onderricht en geleid, beminnen wij Hem en wij willen alleen Hem behagen!


----------------------------------------



       




Reacties

Populaire posts van deze blog