100 namen van God

Miqweh Yisrael

Hoop van Israël 

Heer, U bent de Hoop van Israël. Alleen U kan redden. Heer, het zal slecht aflopen met de mensen die U verlaten. De mensen die zich niets van Mijn woorden aantrekken, zijn ten dode opgeschreven. Want zij hebben U verlaten, de Bron van water dat leven geeft. 

JEREMIA 17:13

Heb jij al je hoop ooit op iets of iemand anders dan God gevestigd? 'Als ik de promotie maar krijg, dan komt alles weer goed'. 'Als ik maar gewoon gezond kan worden, dan was alles opgelost'. Of: 'Je zult zien dat ik pas echt gelukkig ben als we zijn verhuisd'. We maken ons ongetwijfeld allemaal weleens schuldig aan dit soort uitspraken. 

De Israëlieten hadden, net als wij, de neiging om hun hoop op allerlei dingen te vestigen: hun koningen, de valse goden van hun buurvolken, veiligheidsverdragen met andere naties. geen van deze dingen kon ze echter bevredigen - net zomin als een nieuwe baan of een verhuizing al onze problemen zal oplossen. 
Steeds weer drong God er - via aartsvaders, rechters en profeten - bij Zijn volk op aan dat ze hun hoop op Hem moesten stellen. Hij is de Enige Die ons vertrouwen nooit zal beschamen (ook al zullen zijn daden ons soms verbazen of zelfs teleurstellen). 

Het volk van Israël had, op zijn zachtst gezegd, een turbulent verleden. Zijn vijanden hadden het verjaagd en zelfs geprobeerd het van de aardbodem te vegen. Maar God was Zijn volk nooit vergeten. Hij is, zoals Jeremia verklaard, Miqweh Yisrael, 'de Hoop van Israël'. een naam die God in het verleden eer aandeed, maar dit ook vandaag de dag nog doet. Sterker nog, de naam is een belofte die altijd nagekomen zal worden. 
Maar hoe zit het met degenen die geen biologische nakomelingen van Abraham zijn, maar wel door het geloof Zijn kinderen zijn (Romeinen 9:11)? Ook voor hen is de 'Hoop van Israël' de enige hoop. 

Wat betekent jouw hoop op God eigenlijk voor je leven van alledag? We gebruiken vaak het woord hopen terwijl we wensen bedoelen. Bijbelse hoop is vol vertrouwen verwachten. Wanneer je je hoop op de God van hoop vestigt, kijk je je problemen recht in de ogen, erken je ze, en vestig je al je vertrouwen op wat God heeft beloofd en op wie Hij is. 

Het is verleidelijk om je hoop te vestigen op allerlei aardse zegeningen: een goedgevulde portemonnee, een bepaalde politieke partij of leider, een mooie carrière of een goede gezondheid. Wees je er echter van bewust dat al deze dingen wankel, onzeker en vergankelijk zijn. Alleen God is onze hoop waardig. 

Je kunt op God rekenen omdat Hij altijd Zijn beloften na zal komen. 

In welke aardse dingen zoek jij meestal veiligheid of redding? 

Gebed

God, U bent de Hoop van Israël - tegelijkertijd ook mijn hoop. U houdt U altijd aan Uw beloften. Leer me om niet te vertrouwen op dingen die uiteindelijk teleur zullen stellen. Amen

Lees meer:

Jesaja 40:31: "maar wie de Here verwachten, putten nieuwe kracht; zij varen op met vleugelen als arenden; zij lopen, maar worden niet moede; zij wandelen, maar worden niet mat".

Jeremia 14:8: "Hope Israëls, zijn Helper in tijd van nood, waarom zoudt Gij zijn als een vreemdeling in het land, als een reiziger die slechts zijn intrek neemt om te overnachten"? 

BRON: 100 DAGENBOEK - 100 NAMEN van GOD

Oorspronkelijk verschenen onder de de titel 100 Names of God. 


Uitgeverij Kok

Postbus 13288, 3507 Utrecht

www.kok.nl


(wordt vervolgd)

 


Reacties

Populaire posts van deze blog