100 namen van God 

 




ELOHAY SELICHOT – De God Die vergeeft.

Ze weigerden te luisteren. Ze dachten niet meer aan de wonderen die U voor hen had gedaan. Ze waren koppig en ongehoorzaam. Ze zochten zelfs een leider die hen moest terugbrengen naar het land van slavernij. Maar U bent een God Die vergeeft. U bent liefdevol en geduldig. U heeft hen niet verlaten.

NEHEMIA 9:17



Net zo belangrijk als het besef dat je hulp nodig hebt, is het belangrijk te weten bij wie je daarvoor aan de bel kunt trekken! Wat zijn we blij wanneer vrienden ons een goede dokter, uitstekende advocaat, een ervaren accountant of betrouwbare en eerlijke reparateur kunnen aanraden. Als we op zoek zijn naar hulp, kunnen we ieder advies gebruiken.



Ook op geestelijk gebied hebben we allemaal een goed reparateur nodig – Iemand Die ons van onze zonden kan ontdoen. Het volk van Israël wist dit, en vertrouwde erop dat God het de vergeving zou schenken die het nodig had. Een van de manieren om Zijn afhankelijkheid van God niet te vergeten was de viering van de feestdagen van Jahweh.

Tijdens een feest waarop de mensen hun vele zonden beleden en ze hun wanhopige behoefte aan loutering erkenden, zongen de leiders van het volk gezamenlijk een lied en sloegen ze zo, al zingende, allemaal hun ogen op naar Elohay Selichot, de God Die vergeeft.

Hun lied (opgetekend in Nehemia 9) verhaalt over Gods trouw aan Zijn volk. Wat adembenemend en moeilijk te bevatten! De Israëlieten hadden namelijk in de loop van de geschiedenis de naam gekregen een koppig, hardvochtig en vergeetachtig volk te zijn, dat snel opstandig was. Ze hadden zelfs eens het dwaze plan opgevat om terug te keren naar hun leven van slavernij en gevangenschap! Het was dan ook Gods goed recht geweest om Zijn volk te straffen voor het gebrek aan respect en dankbaarheid.

Maar let eens op Gods karakter en op Zijn daden. Hij is niet vol van woede, maar vol van genade. Hij ademt medeleven en overlaadt Zijn uitverkorenen met diepe liefde. En waarom? Omdat Hij Elohay Selichot is; Hij schenkt vergeving.

Misschien staat jouw leven op dit moment wel in het teken van schuld, schaamte en spijt. Als je God al kent, ken je en vrees je Zijn heiligheid en rechtvaardigheid. Misschien ben je ongerust, wacht je gespannen af tot het doek valt en ben je bang voor de straf waarvan je diep van binnen weet dat je die hebt verdiend.

Gelukkig is er goed nieuws! God is Elohay Selichot. In Psalm 103:10 lezen we: Hij geeft ons niet de straf die we verdiend hebben met onze ongehoorzaamheid. Hij vergeeft. In Christus heeft Hij voor een manier gezorgd waarop wij volledig en voorgoed vergeven worden.

Als je je bewust wordt van de grote zonde in je hart, richt je blik dan op Hem en weet dat Zijn genade groter is dan al jouw zonden bij elkaar.

Waarom is het voor de mensen zo moeilijk om te geloven dat God graag wil vergeven? Hoe komt het dat we ons zo door onze gevoelens van schaamte en schuld laten verblinden dat we Gods vergeving niet meer zien?

Gebed

God, wanneer mijn zonden me ertoe drijven me voor U te verstoppen, herinner mij er dan aan dat U een God van mededogen bent, en niet van woede. U biedt ons vergeving. Amen.

Lees meer:

Psalm 103:4: “Maar bij U is vergeving, opdat Gij gevreesd wordt”.

Daniël 9:9: “Bij de Here, onze God, is barmhartigheid en vergeving, hoewel wij tegen Hem wederspannig zijn geweest”,


BRON: 100 DAGENBOEK - 100 NAMEN van GOD

Oorspronkelijk verschenen onder de de titel 100 Names of God. 


Uitgeverij Kok

Postbus 13288, 3507 Utrecht

www.kok.nl


(wordt vervolgd)




Reacties

Populaire posts van deze blog