100 namen van God 

El Kanna – Jaloers God

Ga niet zulke beelden aanbidden en dienen. Want Ik, jullie Heer God, ben een jaloers God. 

EXODUS 20:5


Wie wordt er nu graag omschreven als ‘jaloers’? Dit woord roept al snel een beeld op van een teleurgestelde tiener die verbitterd is omdat een andere leerling meer aandacht krijgt dan zij, of omdat haar rivale een knapper vriendje heeft. Jaloers zijn betekent ook dat je ijdel, egoïstisch of achterdochtig bent. Je wil altijd wat een ander heeft – zonder oog te hebben voor de goede dingen in je eigen leven, laat staan ze te waarderen. 

Er is echter ook een ander soort jaloezie – een heilige versie. Dit is de nobele versie van de jaloezie van God voor Zijn volk, zoals we in de Bijbel kunnen lezen. Maar wat maakt deze vorm van jaloezie dan wel gepast? Waarom is het goed dat God ons exclusief voor Zichzelf wil? God heeft ons gemaakt, en ons in Christus gekocht (I Korintiërs 6:20, 7:23).

Goddelijke jaloezie wordt niet gemotiveerd door hebzucht of egoïsme. Gods heilige jaloezie is geworteld in een verlangen om ons te beschermen, voor ons te zorgen en ons te zegenen. Hij wil altijd en alleen het allerbeste voor Zijn uitverkorenen. En wat is er nu beter dan Zijn volmaakte liefde? 

We moeten het beeld van de negatieve en schadelijke jaloezie van de teleurgestelde tiener loslaten, en ons Gods versie van jaloezie voor ogen stellen: verzorgend en beschermend. Zie God maar eens voor je als een liefhebbende vader Die te weten komt dat zijn dakloze zoon in de goot slaapt. De Vader zal proberen hem te redden, met het doel te helpen, en niet om zijn zoon nog verder te straffen. 

Toen God het Hebreeuwse volk van de slavernij in Egypte bevrijdde, leidde Hij hen naar de berg Sinaï. Aan de voet van die berg vertelde Hij het volk dat het binnenkort zou omringd worden door nieuwe buren, die andere goden aanbaden. God waarschuwde dat het dan misschien verleidelijk zou zijn om zich van Hem af te keren en Hem ontrouw te worden. Tot slot verzekerde Hij hen dat Hij dan niet werkloos zou blijven toekijken en het niet zou toestaan. Hij zou als een jaloerse God voor hun aandacht en liefde vechten. 

Als God Zichzelf jaloers noemt, herinnert Hij ons eraan dat onze aanbidding niet verdeeld kan zijn. Het grote gebod zegt ons dat we God met ons hele hart moeten liefhebben (en dus niet slechts met een deel ervan!). Hij alleen is onze volledige toewijding waard. Hij alleen verdient ons hart. Hij weet dat diegenen die Hij liefheeft nergens anders een zinvol leven, een doel en vreugde zullen vinden. Hij weet dat alleen Hij het beste met ons voorheeft en Hij  weet ook dat ons hart alleen in Hem een echt thuis zal vinden. 

Om deze redenen herinnerde Jezus, toen Hij op aarde was, ons aan het feit dat wij nooit twee heren kunnen dienen (Matteüs 6:24), en ook dat iedereen die niet vóór Hem is, tégen Hem is (Lukas 11:23). Het is misschien vriendelijk om een beetje, soms of meestal toegewijd te zijn aan God, maar dat kan niet: we geven ons ofwel aan Hem, ofwel aan anderen. God is een jaloerse God omdat Hij onze exclusieve liefde wil, omdat Hij ernaar verlangt ons de Zijne te laten kennen. 

Wat zijn in jouw hart en jouw leven rivalen van God? 

Gebed

God, houd mij weg van alles wat meer aandacht en liefde van mij krijgt dan U. Ik bid dat ik U vandaag niet jaloers zal maken door U ontrouw te zijn. Amen. 

Lees meer:

Exodus 34:13-14: “Integendeel, hun altaren zult gij omverhalen, hun gewijde stenen verbrijzelen en hun gewijde palen omhouwen. Want gij zult u niet nederbuigen voor een andere god, immers de Here, wiens naam Naijverige is, is een naijverig God”.

Jesaja 42:8: “Ik ben de Here, dat is mijn naam, en mijn eer zal Ik aan geen ander geven noch mijn lof aan de gesneden beelden”.

BRON: 100 DAGENBOEK - 100 NAMEN van GOD

Oorspronkelijk verschenen onder de de titel 100 Names of God. 


Uitgeverij Kok

Postbus 13288, 3507 Utrecht

www.kok.nl


(wordt vervolgd)


Reacties

Populaire posts van deze blog