Wie is een Christen?

Dat is toch een belangrijke vraag. Er worden tegenwoordig zoveel verkeerde definities van een Christen gegeven. 
Sommigen zeggen dat een Christen een goed mens is. Zeker, maar er zijn zoveel goede mensen, die geen Christen zijn. Anderen zeggen, dat een Christen iemand is, die een geweldige ervaring heeft gehad. Goed, maar er bestaan ook sekten, die de mens de meest wonderlijke ervaringen kan laten beleven. Weer een ander zegt: "Een Christen is iemand wiens leven helemaal veranderd is". Ja dat weet ik, maar de psychotherapeuten en de sekten kunnen dat ook bewerkstelligen. 
Volgens weer anderen is een Christen iemand die een beslissing genomen heeft. Ja, maar je kunt om heel veel redenen een beslissing nemen om een beter mens te worden of om een beter leven te gaan leiden. Je kunt de beslissing nemen om naar de kerk te gaan en om duizend en één andere dingen te gaan doen. Veel mensen hebben dat gedaan, zonder dat zij Christen werden. 
Anderen beweren weer dat een Christen iemand is, die één of ander visioen heeft gehad, iemand die plotseling een lichtflits of zoiets heeft gezien. Veel mensen hebben zo'n soort ervaring gehad, maar daarom zijn zij nog geen Christen. De essentiële waarheden van het Christelijke geloof belijden zij niet. Zij hebben de meest wonderlijke ervaringen gehad en zij zijn zich ervan bewust dat één of andere macht in hen of over hen gekomen is. Zeker, maar als we boeken over spiritisme en spiritistische verschijnselen lezen, zien we dat die spiritisten dat allemaal kunnen nadoen en dat er de meest wonderlijke dingen kunnen gebeuren. 

Wat maakt een mens een CHRISTEN? Dat is het besef, dat God Zijn heerlijkheid geopenbaard heeft in Jezus Christus: "Want de God, Die gesproken heeft: Licht schijne uit het duister, heeft het doen schijnen in onze harten,..." (II Korintiërs 4:6a)
Met welk doel? "om ons te verlichten met de kennis der heerlijkheid Gods in het aangezicht van Christus" (II Korintiërs 4:6b). 

Een Christen is iemand die dat gelooft. Een Christen is iemand die dat tot op zekere hoogte ervaren heeft. Dit is het wat iemand een Christen maakt. Niet een verandering in levensstijl of een verandering in gedrag of gewoonten. Niet alleen maar godsdienstigheid of alleen maar een poging om God te aanbidden. Nee, het is het besef dat God dit gedaan heeft, dat God een manifestatie van Zijn heerlijkheid in het aangezicht van Jezus Christus gegeven heeft. 

"Niemand heeft ooit God gezien; de Eniggeboren Zoon, Die aan de boezem des Vaders is, Die heeft Hem doen kennen". Johannes 1:18. 

Reacties

Populaire posts van deze blog