Halloween


Halloween komt er weer aan. Om Christenen en andere gelovigen inzicht te geven wat er nu achter dit feest schuilgaat en wat de Bijbel er over zegt, volgen hier enkele bedenkingen...


Waar komt het allemaal vandaan…


die populariteit van heksen, doodskoppen, skeletten en andere zaken, die nog niet zo lang, eigenlijk nog kort geleden als luguber werden ervaren?
Wij zijn ooggetuigen van een ontwikkeling, die voor de één wordt gekenschetst als “weer een mode”, door de ander als “gaat ook weer voorbij”, maar door verrassend velen klakkeloos om niet te zeggen willoos, wordt overgenomen als weer een andere vorm van “uit je dak kunnen gaan”, ontspanning of proliferatie.

Een ontwikkeling, waar op bekwame wijze door allerlei commerciële bedrijven en zakenmensen wordt ingespeeld, waardoor deze “hype” nog verder wordt verbreid. Is het een hype? Gaat het weer voorbij?


Offerdienst en Oudejaar


Allerheiligen, de feestdag op 1 november van de Rooms-katholieke Kerk, of Halloween vindt haar oorsprong in een oud heidens feest van voor de Christelijke jaartelling.

Keltische priesters, druïden, geloofden dat de zielen van de gestorvenen in het afgelopen jaar door een bepaald proces, vanuit hun dwalende weg op aarde naar de hemel zouden gaan.
Dat proces was een offerdienst, waarbij dieren en voedsel, maar soms ook mensen werden geofferd met als doel de god Samhain te bewegen deze zielen aan te nemen en in de hemel toe te laten. Deze dienst was tegelijk een oogstfeest als einde van de oogsttijd, maar ook als einde van het jaar en werd gehouden op...31 oktober. De volgende dag – 1 november – was het nieuwe jaar aangebroken.
Nadat de Romeinen de Kelten hadden verslagen kreeg ook de Romeinse godin Pomona een plaats in het heidense feest. Vandaar ook het gebruik van appels om te happen, om op te hangen, om (appel)cider van te drinken.

Op dit “feest” wordt ook rondgegaan met uitgeholde, verlichte pompoenen waarin een doodskop was uitgesneden. Een gebruik dat herleid wordt naar het ritueel van het oude Keltenfeest, waarbij de druïden de huizen langs gingen en een bijdrage eisten van de bewoners ten gunste van de overleden, dwalende zielen( nu voorgesteld door deze bewerkte pompoenen), op straffe van boosheid van de godheid en bezoek van boze geesten.

Op geregelde afstanden waren vuren ontstoken om voor de dwalende zielen de weg te verlichten. Vaak droegen de mensen een masker om zo onherkenbaar te zijn voor de boze geesten, die zich tussen de zielen der overledenen bewogen. De gemaskerde en gekostumeerde mensen dansten en zongen rondom deze vuren en sprongen door de vlammen. Wie niet hoog genoeg sprong, verbrandde als offer. Met hun zingen riepen zij de doden en de god Samhain aan.


Overgang naar Halloween.


Ondanks de overgang tot het Christendom in Europa hield dit heidense druïdefeest in Engeland nog stand tot in de 6e eeuw. Gregorius de Grote (540-604) adviseerde de aartsbisschop van Canterburry het heidense feest te handhaven, maar dan aangepast ter ere van alle (kerk)heiligen en nog weer enige tijd later werd 1 november de officiële kerkelijke herdenking van alle heiligen uit de kerkelijke geschiedenis.

Vandaar Halloween: Allerheiligen (‘t Engelse hallow = heilig);
Allerheiligen = All Hallows.

Helaas bleven vele oude gebruiken bestaan, die werden ingekapseld in het Christendom en in de hedendaagse actuele Halloween-viering prominent aanwezig zijn.
Engelse landverhuizers brachten het feest naar Amerika, waar het een wijdverbreide populariteit geniet.


Gevaren van Halloween


In tegenstelling tot wat velen denken is Halloween dus geen onschuldige uitvinding van mensen, die hun medemensen wat ontspanning willen geven in een gehaaste wereld.

Halloween is één van de uitingen van een verborgen macht, die een doodcultuur propageert en heidense overtuigingen wil verbreiden. Veel van de oude heidense gebruiken zijn duidelijk herkenbaar in de moderne Halloween-viering.
Al jong via speelgoed en scholen worden onze kinderen ondergedompeld in een wereld van heksen, spoken, kwalijke offers en boze geesten. Het succes van Harry Potter sluit hier naadloos op aan. Of misschien beter gezegd: is hier een onderdeel van.
Maar als men alleen maar om het plezier deelneemt aan het Halloween-”feest” dan is het toch verder ongevaarlijk en onschuldig? Van uw standpunt uit gezien moge dat zo zijn. Maar het standpunt van de boze is anders: uit eigen beweging bent u op zijn terrein gekomen en daardoor wordt hem een mogelijkheid geboden, die hij niet ongebruikt wil laten.

Het onderzoek naar de oorsprong van dit feest laat geen twijfel bestaan over de verbindingen van dit feest met de machten der duisternis. Het feest van Halloween is inmiddels één van de belangrijkste feestdagen van de satanisten. Veeleer dan een voorbijgaand verschijnsel of een kerkelijke herdenking is Halloween een terugkeer naar oude, occulte praktijken. Praktijken, die leiden tot onzekerheid, frustraties, angst, fobieën, bezetenheid, willoosheid, zelfmoord.

Nogmaals: Halloween is geen onschuldig feestje, maar een opstap tot de inwijding in occulte praktijken. En de opstap tot Halloween? Doodskoppen, skeletten, (pop)muziek met satansverheerlijking


Wat zegt de Bijbel over deze dingen?


Zowel het Oude als het Nieuwe Testament laat er geen twijfel over bestaan, dat dergelijke afgodsdiensten een gruwel zijn voor God.

Zo bijvoorbeeld Deuteronomium 8:9-14:

“Wanneer gij komt in het land, dat de HEERE, uw God, u geven zal, zo zult gij niet leren te doen naar de gruwelen van dezelve volken. Onder u zal niet gevonden worden, die zijn zoon of zijn dochter door het vuur doet doorgaan, die met waarzeggerijen omgaat, een guichelaar (=wichelaars), of die op vogelgeschrei acht geeft, of tovenaar. Of een bezweerder, die met bezwering omgaat, of die een waarzeggenden geest vraagt, of een duivelskunstenaar, of die de doden vraagt. Want al wie zulks doet, is den HEERE een gruwel; en om dezer gruwelen wil verdrijft hen de HEERE, uw God, voor uw aangezicht, uit de bezitting. Oprecht zult gij zijn met den HEERE, uw God. Want deze volken, die gij zult erven, horen naar guichelaars en waarzeggers; maar u aangaande, de HEERE, uw God, heeft u zulks niet toegelaten”.


Waarom liet God dat niet toe?

Allereerst omdat het om Zijn schepping gaat, een schepping die niet aan de boze was gegeven! Daarna om ons eigen welzijn! Want als men deze geesten toelaat of er verbinding mee zoekt dan komt een volk, een land uiteindelijk zover, dat het zijn eigen kinderen als een vuuroffer laat verbranden – levend wel te verstaan! Zover waren die volken in Kanaän destijds misleid!


Daarom waarschuwt de apostel Paulus geen verbinding te zoeken of te hebben met heidense praktijken:

“Trekt niet een ander juk aan met de ongelovigen; want wat mededeel heeft de gerechtigheid met de ongerechtigheid, en wat gemeenschap heeft het licht met de duisternis? En wat samenstemming heeft Christus met Belial, of wat deel heeft de gelovige met den ongelovige? Of wat samenvoeging heeft de tempel Gods met de afgoden? Want gij zijt de tempel des levenden Gods; gelijkerwijs God gezegd heeft: Ik zal in hen wonen, en Ik zal onder hen wandelen; en Ik zal hun God zijn, en zij zullen Mij een Volk zijn” (II Korintiërs 6:14-16).


“Wat zeg ik dan? Dat een afgod iets is, of dat het afgodenoffer iets is? Ja, ik zeg, dat hetgeen de heidenen offeren, zij den duivelen offeren, en niet Gode; en ik wil niet, dat gij met de duivelen gemeenschap hebt. Gij kunt den drinkbeker des Heeren niet drinken, en den drinkbeker der duivelen; gij kunt niet deelachtig zijn aan de tafel des Heeren, en aan de tafel der duivelen”

(I Korintiërs 10:19-21).


Nogmaals horen we Gods waarschuwende stem:

“De gesneden beelden van hun goden zult gij met vuur verbranden; het zilver en goud, dat daaraan is, zult gij niet begeren, noch voor u nemen, opdat gij daardoor niet verstrikt wordt; want dat is den HEERE, uw God, een gruwel. Gij zult dan den gruwel in uw huis niet brengen, dat gij een ban zoudt worden, gelijk datzelve is; gij zult het ganselijk verfoeien, en ten enenmaal een gruwel daarvan hebben, want het is een ban”

(Deuteronomium 7:25-26).


“Onder u zal niet gevonden worden, die zijn zoon of zijn dochter door het vuur doet doorgaan, die met waarzeggerijen omgaat, een guichelaar, of die op vogelgeschrei acht geeft, of tovenaar. Of een bezweerder, die met bezwering omgaat, of die een waarzeggenden geest vraagt, of een duivelskunstenaar, of die de doden vraagt. Want al wie zulks doet, is den HEERE een gruwel; en om dezer gruwelen wil verdrijft hen de HEERE, uw God, voor uw aangezicht, uit de bezitting” (Deuteronomium 18:10-12).


Waarschuwingen voor ons bestwil, die kernachtig worden samengevat met de woorden:

Gij zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben” (Exodus 20:3).


en door de Here Jezus onverkort worden toegepast als Hij verzocht wordt door de duivel:

Toen zeide Jezus tot hem: Ga weg, satan, want er staat geschreven: De Heere, uw God, zult gij aanbidden, en Hem alleen dienen” (Matteüs 4:10).


SPEEL NIET MET SATAN ANDERS SPEELT HIJ MET U !!!


* 2022: Drama op Halloweenfeest in Zuid-Korea: 154 doden en meer dan 130 gewonden nadat paniek uitbreekt op straat

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20221029_95554496


* Zelfs vanuit Duitsland staan ze in de file om te griezelen op Samhain-feest Bourtange. 'Onze vampier is net even snoep halen'



Harry Potter’-acteurs herdenken overleden collega’s in reünie-aflevering: “Ze waren als familie voor ons”


* Doodsoorzaak ‘Harry Potter’-acteur Robbie Coltrane is bekend.



HET IS NIET OM MEE TE LACHEN!!!!!

------------------------------









Reacties

Populaire posts van deze blog