OPENT UW HART EN LEVEN VOOR GODS WOORD.


Door C. J. H. Theys


Daniël 1:11-20: Toen zei Daniël tegen de kamerheer die het hoofd van de hovelingen had aangesteld over Daniël, Hananja, Misaël en Azarja:

12Stel uw dienaren toch tien dagen op de proef, en laat men ons plantaardig voedsel geven, zodat wij dat eten, en water, zodat we dat drinken.

13En laat dan in uw tegenwoordigheid ons uiterlijk en het uiterlijk van de andere jongemannen, die de gerechten van de koning eten, bezien worden, en doe dan met uw dienaren naar wat u ziet.

14Hij luisterde naar hen in deze zaak. Tien dagen stelde hij hen op de proef.

15Aan het einde van die tien dagen zag men dat hun uiterlijk knapper was, en zagen zij er gezonder uit dan al de jongemannen die van de gerechten van de koning aten.

16Toen gebeurde het dat de kamerheer hun gerechten, en de wijn die zij moesten drinken, wegnam en dat hij hun plantaardig voedsel gaf.

17Aan deze vier jongemannen nu gaf God kennis en verstand van allerlei geschriften, en wijsheid, en Daniël gaf Hij inzicht in allerlei visioenen en dromen.

18Aan het einde van de dagen waarvan de koning had gezegd dat men hen moest laten komen, liet het hoofd van de hovelingen hen bij koning Nebukadnezar komen.

19De koning sprak met hen. Maar onder hen allen werd niemand gevonden als Daniël, Hananja, Misaël en Azarja. Zij traden in dienst van de koning.

20 In alle zaken waar het aankomt op een wijs inzicht, waarover de koning hen ondervroeg, vond hij hen tienmaal beter dan alle magiërs en bezweerders die er in heel zijn koninkrijk waren”.


Deze jongelingen waren ver van hun vaderland en bloedverwanten en in ballingschap gebracht door het leger van Nebukadnezar. Toch onderzochten zij zich iedere dag, of zij wel leefden naar Gods wil. Onder hoeveel gunstiger omstandigheden leven wij en hoe vaak sluiten wij de Heilige Geest uit bij de beslissingen, die wij nemen; bij onze handel en wandel. Het doen van wat God zegt, maakt ons tot méér dan overwinnaars!


Het succes van onze Christelijke loopbaan is niet gelegen in onze goodwill. Zolang wij denken, dat er nog iets goeds in ons is, zijn wij onbekwaam om de weg van God te gaan. Zacheüs werd niet zalig, omdat hij in een vijgeboom klauterde. Zo maakt ook het komen in een samenkomst of bidstond ons niet zalig, maar wij moeten het Woord plaats bieden in ons hart. Al zag Zacheüs Jezus wandelen, toch bleef hij onbekeerd. Toen zei de Here tot Zacheüs: “Kom, ik moet heden in uw huis verblijven!” Pas toen Zacheüs dat woord aannam, uit de boom klom en Jezus plaats gaf in zijn huis, kwam er een keerpunt in zijn leven.


Ook nù kunnen wij de kracht van het levende Woord ervaren. De genade van God is overvloedig voor een ieder, maar niet ieder opent zijn hart voor deze genade.
“Heden, indien gij Zijn stem hoort, zo verhardt uw harten niet!”


Deze jongelingen weigerden in gehoorzaamheid aan het Woord van God de heerlijke spijzen en dranken van het Hof van Nebukadnezar te eten en te drinken. De anderen, die met hen werden opgeleid, hadden volop de gelegenheid gekregen (en genomen) om te genieten van de maaltijden van de koning en te drinken van zijn wijn. Maar dit werkte niets uit in hun lichamelijke gezondheid, dat te vergelijken was met die van Daniël en zijn vrienden. Tien dagen lang werden ze beproefd. Tien is een symbolisch getal, dat op volkomenheid wijst. Hier is sprake van een volkomen beproeving.

Ieder kind wordt beproefd (Jakobus 1:2-3); dit is Gods opvoeding. Een geloof, dat niet beproefd is, is waardeloos.


Na de tien dagen van beproeving, zag Melzar, een wereldling, het verschil tussen deze kinderen van God en de anderen. Zij waren veel gezonder, vetter en glanzender. Wij moeten een prijs durven betalen: de gehoorzaamheid aan Gods Woord; dan zal God aan de wereld tonen, dat ons leven in Zijn ogen kostbaar genoeg is om het te betalen met het Bloed van Zijn Zoon. Hij zal ons door Zijn genade in die wereld apart zetten, zodat er een opmerkelijk verschil is in ons leven van vroeger en in dat van nù. Al zijn wij gedoopt, als ons leven blijft staan in hetzelfde vunzige teken van vroeger, dan zegt dat niets! Als wij die stap hebben gedaan, verwacht God, dat ons oud leven begraven is.

In het leven van Lot was er niet veel verschil: hij woonde zelf in Sodom. Daarom geloofden zijn schoonzoons hem niet meer, toen hij hen kwam waarschuwen voor dat oordeel van God, dat voor de deur stond. Zo ook moet men Jezus in ons leven van elke dag kunnen zien.

Melzar zag een verandering ten goede in deze jongelingen. Het is niet altijd zo, dat wij veel moeten spreken om zielen voor Jezus te winnen. Ons, door Gods genade, Christus gelijkvormig leven spreekt onze omgeving méér aan. God beloont onze gehoorzaamheid aan Zijn Woord: Wij worden innerlijk veranderd en deze innerlijke verandering wordt uiterlijk zichtbaar.

God beloonde Daniël en zijn vrienden met véél meer, dan lichamelijke gezondheid: Hij gaf hun wetenschap in alle boeken en verstandelijke wijsheid; en Daniël kreeg verstand in allerlei gezichten en dromen. In alles klemden zij zich vast aan God en Zijn Woord en zagen niet op wie voor hen stond, al was het een koning! Daniël wist toen nog niets van de leeuwenkuil af, maar die had hem gestaald voor de ervaring van die leeuwenkuil. Deze trouw van Daniël heeft gemaakt, dat hij eenmaal de koning midden in zijn gezicht de waarheid kon zeggen, zodanig, dat deze koning later moest erkennen, dat er geen god was groter dan de God van Daniël!


Gods Woord heeft in het leven van deze jongelingen, die nog niet gedoopt waren met Gods Geest, nog niet in tongen spraken, méér gedaan dan in de levens van velen, die nu wèl gedoopt zijn met Gods Geest en die onder de klanken zitten van het Evangelie!


Is God in ùw leven ook méér waard dan enig ander ding? Laat het Woord van de levende God toch inwerken in uw hart en leven!


Bron: www.eindtijdbode.nl



---------------------------





Reacties

Populaire posts van deze blog