De Russische opmars


De oorlog van

Gog en Magog


(volgens Ezechiël 38 en 39)

Voorwoord bij de vernieuwde oplaag
(zoals vermeld bij de uitgave van 1978)

Deze brochure over “De Russische Opmars” is anders dan vele andere boeken die over hetzelfde onderwerp zijn geschreven; anders ook dan de eerste oplaag. Deze oplaag is verder uitgebreid en niet in het minst met in acht neming van recente wereldberichten (het wereldnieuws) dat via verschillende media tot ons is gekomen. Het Bijbelse Israël kreeg van Godswege een uitzonderlijke “roeping”. Het kreeg een Goddelijke openbaring. Niet om die voor zichzelf te houden, maar opdat het die zou uitdragen en verkondigen voor en aan andere volkeren. De Here God sloot daarom met Israël een verbond, een “zoutverbond” zo willen wij het noemen, met het voorop gezette doel, dat ook andere naties (of volkeren) daarin zouden delen. De vraag is gerechtvaardigd: “Hoe heeft Israël zich gedragen in de loop der eeuwen?” Een andere vraag: “Zal Israël in de (nabije) toekomst nog een rol spelen, en is het nog altijd Gods “oogappel”??

De geschiedenis leert dat zowel de gang van het oude Israël alsook de gedragingen van het “huidige Israël” ons aller aandacht verdient, gezien het Bijbels gegeven, dat ons duidelijk maakt, dat “Jakobs benauwdheid” reeds een feit is in de wereldgeschiedenis en Israël binnen afzienbare tijd een hoogst belangrijk “strijdtoneel” zal zijn (lees de Bijbelboeken Daniël en Ezechiël).

De oorspronkelijke (en eerste) uitgave van deze brochure kreeg een grote verspreiding en was spoedig uitverkocht. Wij verwachten dat déze uitgave nog méér de aandacht zal trekken, wat zij ook waard is. Moge Gods onmisbare zegen het deel zijn van allen, die biddend lezen en God de Heilige Geest bidden om “Zijn Licht èn Zijn Waarheid” is onze bede.

Wij eindigen met het volgende gedicht:


Wij, die met eigen ogen

de aarde zien verscheurd.

Maar wreed en onmeedogend

ontkennen wat gebeurt.

Dat oorlog is geboden,

en vrede niet mag zijn;

dat mensen mensen doden,

en, dat wij die mensen zijn.


Wij, die nu nog leven

van hoop en vrees vervuld.

Aan machten prijs gegeven,

door méér dan eigen schuld.

Wij, die – God alleen wéét “hoe” – verder,

tot hier nog zijn gespaard.

Dat wij toch eens erkennen:

Gods recht van vuur en zwaard!


Maar dat wij niet vergeten,

waartoe” wij zijn gemaakt.

Dat diep in ons geweten

opnieuw Zijn Licht ontwaakt!

Dat in ons wordt herschapen:

die geest, die overleeft;

en dat onze rusteloze wereld

toch nog kans op redding heeft.


Dat God dit geve in Zijn grote liefde en genade!!


Amen.


De schrijver

(C.J.H. Theys)1

Inleidend woord

Jezus zal spoedig (weder)komen! De tekenen der tijden spreken een duidelijke taal, zij bedriegen ons niet. Als wij om ons heen zien, dan bemerken wij zelfs onder de christenen een grote mate van ongerustheid. Deze onrust is ook te bespeuren in vele “Pinksterlevens”. Wat dit ons zegt? Het is het teken van een wankel geloofsleven, een niet-geworteld-zijn in Christus, een op zandgrond gebouwd geloof in plaats van een geloof, gegrondvest op de Rotssteen. Laten wij dit voor God toch maar eerlijk bekennen, broeders en zusters. Laten wij de Here bidden: “Here, help ons, want wij gevoelen ons – als wij om ons heen zien – als die discipelen in die stormachtige nacht, en wij zullen gewis en zeker zonder U vergaan!” Ons zal, overeenkomstig Gods Woord, geschieden naar de mate van ons geloof (zie Matteüs 9:29), laten wij ons daarom haasten om – in de Naam des Heren – alle twijfel terzijde te stellen en alle angst van ons af te werpen.

De wederkomst van onze Here Jezus Christus wordt voorafgegaan door en gaat gepaard met geweldige catastrofen, die deze wereld zullen treffen.
Lees Matteüs 24 en wordt overtuigd! Grote dingen, die geen mensenhand kan tegenhouden, zijn aanstaande en wij worden door de Geest (van God) Zelf gewaarschuwd aangaande al deze dingen. Wij kunnen al deze waarschuwingen lezen, herlezen, overdenken en wij kunnen er onze eigen opinie over hebben… Dit alles is mogelijk; maar laten wij toch niet alleen dit doen, laat ons ook in het oog houden wat zich afspeelt op het wereldtoneel van onze dagen en dit laatste toetsen aan het eerste. Dan zullen wij, als wij eerlijk zijn, moeten erkennen, dat “Gods Woord nimmer voorbij gaat”. Gods Woord is (als) een lamp en die lamp schijnt in de duisternis en als wij acht geven op dit immer schijnend licht behoeven wij heus niet bevreesd en angstig te zijn. Wij kunnen dan rusten in Hem, Die zegt: 
“Ik ben de Weg, en de Waarheid en het Leven” (Joh. 14:6).

Broeders en zusters, vele malen tevoren heb ik u al verzekerd dat Jezus’ (weder)komst niet veraf meer is en ik blijf erbij. Vele malen heb ik u te kennen gegeven dat een derde wereldoorlog dicht op handen is en… ik blijf erbij. Wij hebben het profetisch Woord, zegt de apostel en hij zegt dan, dat dit profetisch Woord zéér vast is en dat wij er goed aan doen, als wij er acht op slaan; als (op) een lamp, schijnende op een duistere plaats (zie II Petrus 1:19). Het is dit profetisch Woord van onze God, dat ons vertelt van een toekomstige oorlog, die gewis en zeker zal komen, alle goede wensen en schietgebeden ten spijt!!

Om al hetgeen dat hierover geschreven is, goed te verstaan, is het nuttig om eerst tezamen iets van de lotsbestemming van de volkeren in de Bijbel na te speuren. In het licht van de laatste dagen (d.i. de eindtijd) dienen wij vooral goed te weten, waar precies in Gods Bijbel wij iets over Rusland, en de plaats van Rusland in de eindtijd, kunnen vinden. In dit opzicht verdient het aanbeveling om, willen wij vertrouwd raken met de boodschap van een “profetisch boek” (en de Bijbel is zo’n profetisch Boek!), altijd allereerst vertrouwd te raken met de historische gebeurtenissen ten tijde van de betrokken profeet. In dit verband wordt aangeraden de inhoud van II Koningen 23 vers 30 en van II Koningen 25 vers 21 nauwlettend te bestuderen.

De profetie van de stervende Jakob

Allereerst moet ik u vertellen dat de algemene lering, als zouden de stammen van Israël (al de 12 stammen wel te verstaan) teruggevonden worden in het Jodendom dat wij vandaag de dag kennen en waarvan een zéér groot deel thans dat jonge land Palestina bevolkt, verkeerd is (zie noot 2). Bij het naspeuren van verschillende, in dit verband passende Bijbelwaarheden zullen wij tot dit inzicht geraken. Want… de Bijbel leert ons duidelijk iets anders. Juda is namelijk maar één van de in totaal 12 stammen en als wij dit weten te onderscheiden in het profetisch Woord, dan zullen wij inzien, dat een andere interpretatie door God niet wordt getolereerd. In ieder geval hebben wij géén rekening te houden met menselijke concepties en zienswijzen hieromtrent, maar dienen wij ons te allen tijde te verlaten op het nimmer falend Woord van de levende God.

De Joden, die wij als Joden kennen in deze tegenwoordige tijd, komen voort uit de stam Juda, maar ook Benjamin (wat letterlijk betekent: de Kleine) wordt hiertoe gerekend. Wij weten echter dat Jakob – die later, door God, “Israël” werd genoemd – 12 zonen had. Toen Jakob oud geworden was profeteerde hij en in die profetie gaf hij – onder de zalving van Gods Geest – iedere zoon bepaalde karakteristieken te kennen (lees Genesis 49 vers 1-28) die, ook in het nageslacht van iedere zoon, zouden uitkomen. Langs de profetische lijnen zouden deze zonen zich als (vele) volkeren ontwikkelen. Het is aan de hand hiervan dat wij dit tot “volkeren” uitgegroeide nageslacht van Israël kunnen terugvinden (zie noot 3).

Over de 12 zonen van Jakob (die later, van God, de naam Israël kreeg – zie Genesis 32:28), waarvan Ruben de oudste was, lezen wij in Genesis 35 vers 23-26.

Rubens lotsbestemming

Toen Jakob aan het eind van zijn leven was, begon hij in zijn profetie met zijn oudste zoon, Ruben (zie Gen. 49:3-4). Deze profetie is (als het ware) een positieve weeklacht: het is een conclusie, gevolgd door een weeklacht. In vers 4 lezen wij: “Snelle afloop als der wateren (HSV: u bent onstuimig als water), gij zult de voortreffelijkste niet zijn”. Waarom niet? Hij had het bed van zijn vader ontheiligd, door bij de bijvrouw van zijn vader te liggen! (zie Genesis 35:22, Gen. 49:4b en 1 Kron. 5:1).

Waarom heeft Jakob hier gesproken van een “snelle afloop als der wateren?” Dit zou namelijk één van de kenmerken zijn van Ruben als volk, als natie. De Engelse vertaling luidt: “Snelle afvloeiing der wateren”. Eén en ander wijst op “snelle en grote veranderingen” en dit zou kenmerkend zijn voor het leven van zijn oudste zoon, van dat volk, die natie, die in de verre toekomst uit zijn lendenen (d.i. als zijn nageslacht) zou voortkomen…

In die dagen was het de gewoonte dat de oudste zoon “het geboorterecht” zou krijgen. Ruben verspeelde dit geboorterecht doordat hij zondigde. Dit kunnen wij lezen in Genesis 35 vers 22: “En het geschiedde toen Israël (d.i. Jakob) in dat land woonde, dat Ruben heenging en lag bij Bilha, zijn vaders bijvrouw; en Israël hoorde het.”

Ruben verloor dus het geboorterecht omdat hij “zijns vaders leger (d.i. zijn bed) had beklommen” (zie Genesis 49:4), en door die daad dus gruwelijk zondigde. Ook in overdrachtelijke zin is dit waar, geliefden. Ik bid dat Gods Geest u zal overtuigen van het feit dat hier de oorzaak ligt van de straks komende manifestatie (d.i. de verschijning, het openbaar worden) van de antichrist… Hier ligt voor ons het beginpunt van de profetische lijn die wij zullen volgen.

Zodra wij komen tot zonde, in welke vorm ook, zo stellen wij ons tegenover God! Hoeveel te meer is dit zo met betrekking tot de gruwelijkste aller zonden, de zonde tot de dood of wel: de lastering van de Heilige Geest! U vraagt zich misschien af waarom ik opeens dit onderwerp aanroer? Omdat Jakob het typebeeld is van God, de Heilige Geest, net zoals Abraham dat is van God, de Vader en Izaak dat is van God, de Zoon. Hier had een ontheiliging plaats door één van Jakobs kinderen en die zondedaad deed hem zijn eerstgeboorterecht verliezen. In het Nieuwe Testament lezen wij van de 12 apostelen van de Here Jezus. Twaalf is het symbolisch getal van de ordeningen Gods in Zijn Koninkrijk. De Bijbel is van dit onuitwisbare feit vol van getuigenissen. Judas Iskáriot ontheiligde ook datgene wat voor hem was weggelegd. Die zonde deed hem eveneens zijn “geboorterecht” verliezen, of wel: zijn “recht” op de “wedergeboorte”. Iedere gelovige, die tot Jezus komt en die in de Here gelooft en Hem blijft vasthouden als zijn of haar persoonlijke Verlosser en Zaligmaker, zal éénmaal komen tot die “wedergeboorte” in zijn of haar leven! Dat is mijn rotsvaste overtuiging. Als wij niet wedergeboren worden, nadat wij hebben geloofd, komt dat omdat er ergens een “kink in de kabel” is. Wij hebben onszelf, ons hart en leven, dan nauwkeurig te onderzoeken. Blijven wij echter in Zijn Woord wandelen (en handelen!) dan zal dat Woord ook Zijn werk in ons doen, het werk waartoe dat Woord werd uitgezonden, en het zal in ons de wedergeboorte bewerkstelligen.

Judas heeft zijn zonde beloond gezien met de dood, die op zijn daad volgde. “Want het loon van de zonde is de dood…” (Romeinen 6:23a, HSV). Judas was één van de 12 discipelen van Jezus, levende in de dagen waarin de beloofde “Vroege Regen” (zie noot 3) zou worden uitgestort volgens de profetie van Joël (zie noot 4). Straks, op het eind der tijden, zullen wij opnieuw 12 apostelen kennen, die tezamen het “Kerkbestuur” van God zullen vormen. Deze – door God verkozen – apostelen zullen leven onder de machtige uitstorting van de “Spade Regen” (zie noot 5). Zij zullen straks het “Spade-Regen-Convent”6 vormen, door welke de Gemeente van de Here Jezus Christus – beter gezegd: de Bruid of Bruidsgemeente – zal worden geleid tot in de volmaaktheid. Glorie voor God! En, net zoals een Ruben en een Judas zich schuldig maakten aan die gruwelijke zonde, zo zal straks ook één van de 12 apostelen zich schuldig maken aan die gruwelijke zonde van “ontheiliging”, zijnde: de lastering tegen de Heilige Geest. Zoals een Ruben en een Judas uitvielen, net zo zal deze laatste (dus: één van de 12 Spade-Regen-apostelen) uitvallen… Geen andere dan de antichristelijke geest deed èn een Ruben èn een Judas uit hun evenwicht vallen, en het is dezelfde geest, die het één van de 12 Spade-Regen-apostelen zal doen. In die dagen zal deze éne geheel en al in beslag genomen worden (beter gezegd: in bezit genomen worden) door satan. Op dat moment, het moment dat satan zichzelf een woonplaats zal kiezen in het lichaam van deze uitgevallen christen, wordt de antichrist openbaar. De antichrist is dus niet een gedachte, niet iets abstracts, zoals velen ons (willen) doen geloven, maar een persoonlijkheid, net zo goed als de Here Jezus; de antichrist is echter de tegenstander van de Christus Gods (en van alle oprechte christenen!).

Broeders en zusters, weet dat alle verwikkelingen in het groot, op het wereldtoneel van onze dagen, eveneens voltrokken zullen worden langs deze (profetische) lijn! Laten wij daarom oppassen en niet ophouden met te bidden: “Here, houdt ons toch onder Uw bloed gedekt!” Laat ons niet afwijken van “de eenvoud die in Christus is” (zie II Korintiërs 11:3), want de satan omringt en confronteert ons dagelijks met dingen en zaken die ons bestormen en op ons inwerken, enkel en alleen om ons te verleiden… Satan is sluw en zijn middelen, om ons te verleiden, zijn vele en velerlei: ja, zijn arsenaal is bijna onuitputtelijk. Daarom moeten wij onze ogen gericht houden op Christus alleen!

In 1 Korintiërs 5 vers 1-6 lezen wij over de zonen van Ruben. Zo was “Joël” een Rubeniet, dat wil zeggen: hij komt voor in het geslachtsregister van Ruben. In deze lijn werd ook een zoon met de naam “Gog” geboren. Deze Gog was destijds noordwaarts getrokken en heeft zich daar vermenigvuldigd en als volk, als natie, woont het thans in die noordelijke streken. En van deze Gog, lezen wij “Zo zegt de Here Here: Zie IK ZAL u Gog, hoofdvorst van Mesach en Tubal! En IK ZAL u omwenden en een zespuntige haak in u slaan en u optrekken uit de zijden van het noorden en IK ZAL u brengen op de bergen Israëls” (Ezechiël 39:1-2). Ezechiël is een profeet, wiens profetieën betrekking hebben op de eindtijd. Hij profeteerde, dat op een gegeven ogenblik – wat is wereldgeschiedenis anders dan de vervulling van Gods profetieën of anders gezegd: “Gods Woord in demonstratie”? – deze Gog zal uitbreken van het noorden. De uitleg van het profetisch Woord leert, dat deze “Gog” niemand anders voorstelt dan “Rusland” als natie onder de volkeren van de eindtijd…

De karakteristiek (door Jakob aan Ruben gegeven – zie Genesis 49:4a): “Snelle afloop der wateren (HSV: u bent onstuimig als water)…” heeft betrekking op “ongestadigheid”, maar ook op “onverenigbaarheid”. Dit wijst ons op een andere geestelijke karakteristiek. Iets dat “wegloopt” (of: verloopt) is niet te verenigen en is, in geestelijk opzicht, “onverzoenlijk”. En zijn de Russische gedragingen anders? Worden deze kenmerken niet aan deze natie gevonden? Zij praten, confereren; zij komen overeen, zij concluderen; toch wensen zij zich aan geen enkel ding te binden. Ongestadigheid in al hun wegen… ziedaar Ruslands houding in deze laatste dagen, Gods Woord is zo secuur; als wij de Jakobusbrief opslaan, dan lezen wij in hoofdstuk 1 vers 8: “Een DUBBELHARTIG man is ONGESTADIG (d.i. onstandvastig) in AL zijn wegen” (SV). De ongestadigheid van Rusland openbaart dus meteen de dubbelhartigheid van zijn wegen. Zó is zijn geestelijke gesteldheid en zó, en niet anders, ziet God deze Gog van de Schriften.

U vraagt zich misschien af waarom een dergelijk mens, of waarom een dergelijk volk (of natie) toch wordt geduld in Gods Raadsplan? Wel, het is deze Gog, die straks door God wordt gebruikt als “zweep” in deze laatste dagen! Daar is niets en niemand overbodig ter volmaking van Gods plan van verlossing.

Het huidige Israël en Gods Woord

Ver beneden de grenzen van Rusland leeft dat kleine volkje, dat zich thans Israëliërs noemt, een volkje van enkele miljoenen slechts. Hoe gedraagt dit kleine volkje zich in deze laatste tijd? Wel, als u destijds (we hebben het nog steeds over de uitgave van 1978 – AK) geluisterd hebt naar alle radiocommentaren, of als u toen de tijdschriften en/of kranten hebt gelezen, zo zult u zich ook vast hebben afgevraagd, vanwaar dit o zo kleine volkje die moed heeft gehaald om haar nabuur, het véél grotere Egypte, aan te vallen en het zelfs nederlaag op nederlaag toe te brengen. Dit voorval doet ons denken aan een ander historisch verhaal, aan een Oudtestamentisch offensief, aan “het zwaard van Gideon”… (zie Richt. 7:22). Hoe groot was de overmacht in die dagen en hoe sterk, maar Israëls leger, van (slechts) enige honderden onder bevel van Gideon, opende het offensief op Gods bevel en zij behaalden de overwinning!

Dit recente optreden (we hebben het nog steeds over de uitgave van 1978 – AK) van één van de jongste naties ter wereld, heeft niet alleen diezelfde wereld verbaasd, maar dit heldhaftige optreden wordt anderzijds gevoeld als een directe bedreiging. “Gog” voelt zich in zijn belangen in het Midden-Oosten bedreigd. Het Midden-Oosten en Palestina (het huidige Israël) in het bijzonder… is het gebied waar drie werelddelen elkaar ontmoeten; het is het gebied dat, volgens Gods profetieën, straks een schouwtoneel zal worden. Dit zo onverwachte optreden van een klein volkje heeft wereldschokkende gevolgen met zich meegebracht: en de gevolgen achter de schermen zijn ernstiger dan de gevolgen die gezien worden. Zó is het altijd.

Wij zien echter dat de massale terugkeer van het Jodendom naar Palestina plaats heeft in een tijdsperiode van de wereldgeschiedenis die NIET overeenkomt met het profetisch Woord van God. Dus is het onschriftuurlijk om te beweren dat de zogenaamde Zionistische Beweging uit God is. Wij zullen deze kwestie overzichtshalve punt voor punt bezien.

  1. De joden vormen tezamen (slechts) één van de 12 stammen van het volk Israël (zie noot 3). De profeet heeft echter geprofeteerd (zie Ezechiël 36:22-28) dat ALLE 12 stammen zullen worden hersteld.

  2. De Joden, die in deze tijden teruggegaan zijn, zijn IN ONGELOOF teruggegaan. God heeft echter gesproken: “Want Ik zal u (de 10 stammen van ‘het huis Israëls’ – zie vers 22) uit de heidenen halen, en zal u uit al de landen vergaderen; en Ik zal u in uw land brengen. Dan zal Ik rein water op u sprengen, en gij zult rein worden; van al uw onreinigheden en van al uw drekgoden zal Ik u reinigen. En Ik zal u een nieuw hart geven, en zal een nieuwe geest geven in het binnenste van u; en Ik zal het stenen hart uit uw vlees wegnemen en zal u een vlezen hart geven. En Ik zal Mijn Geest geven in het binnenste van u; en Ik zal maken, dat gij in Mijn inzettingen zult wandelen, en Mijn rechten zult bewaren en doen” (Ezechiël 36:24-27). God heeft dit alles niet gesproken van één STAM, maar van ALLE STAMMEN.

  3. De broederschap tussen Juda enerzijds en Israël anderzijds (het “huis van Juda” en het “huis van Israël” wel te verstaan) is nog altijd verbroken! Het is de fout van velen dat zij enkel Juda (d.i. de Joden) zien en geen Israëlieten (d.i. niet de 10 verloren gewaande stammen). Een Jood is een Israëliet, maar het tegenovergestelde is niet waar. In Zacharia 11 vers 7-14 lezen wij dat God Zelf deze broederschap heeft tenietgedaan, vanwege “de geprofeteerde dertig zilverlingen”. Ook zijn er nog bepaalde en zekere profetieën met betrekking tot Israël als volk, die nog vervuld moeten worden. En al is men Israëliet, toch kan men alleen een kind van God worden door de wedergeboorte (zie noot 7). Daar is in Gods Koninkrijk géén andere weg, géén andere mogelijkheid; al zou een Israëliet dit claimen, op grond van het feit dat hij, naar het vlees, een afstammeling is van Abraham, zonder Christus is hij verloren! De Christenen voortkomende uit de heidenen zijn in de “olijfboom” Israël ingeënt (zie Romeinen 11:11-24) en met betrekking tot het natuurlijke Israël staat er geschreven: “daar God met het oog op ons (de Christenen uit de heidenen) iets beters voorzien had, opdat zij (het natuurlijke Israël) zonder ons niet tot de volmaaktheid zouden komen” (Hebreeën 11:40, HSV).

  4. Deze 12 stammen komen niet eerder terug naar Palestina (het huidige Israël) of “de Zoon van David”, de Here Jezus Christus, staat te komen op de wolken en met grote kracht. Van die 12 stammen is alleen Juda uit de Babylonische ballingschap teruggekeerd naar Palestina, naast een gedeelte uit de stam van Benjamin. De 10 andere stammen van het gehele volk Israël (met in totaal 12 stammen) zijn nog nooit teruggekeerd.

Waarvoor deed God deze Joden, uit de stam van Juda, wel terugkeren? Omdat uit Juda die Voorganger moest komen, Die in Bethlehem Efratha zou geboren worden. In die dagen, de dagen van Jezus’ geboorte, stonden dus èn Juda èn Benjamin onder de overheerser. Uit Juda is de Here Jezus voortgekomen; vandaar dat Hij ook wel eens “de Leeuw van Juda” ofwel “de Leeuw uit Juda’s stam” wordt genoemd; en vandaar de uitdrukkingen: “De zaligheid is uit de Joden” en “De Scepter is uit Juda”. Wat de wereld in deze dagen ziet “acteren” (of “optreden”) op het toneel van onze tijd is de “Jood” (uit de stam van Juda en Benjamin). Het huis van Israël (de 10 stammen) is “verloren gegaan”, is opgelost in de volkeren. Alleen God weet waar die zijn (zie noot 8).

Modern Israël

Het huidige Israël is “de hoeksteen” van de profetische “structuur” in de boeken Ezechiël en Daniël. Alle daarin voorkomende profetieën hebben verband met haar “lotsbestemming”. Andere machten en ook krachten in “de laatste dagen” vinden hun plaatsen in dit profetisch schema, voor zover zij betrokken zijn bij de eschatologie (zie noot 9) van Israël.

Het gebed van de profeet Daniël bijvoorbeeld schetst inhoud en strekking van de héle profetie: “O Here, Hoor! o Here, vergeef! o Here, merk op en doe het, vertraag het niet! Om Uws Zelfs wil, o mijn God! Want Uw stad, en Uw volk is naar Uw Naam genoemd” (Dan. 9:19). Alle hierna volgende profetieën zijn zo duidelijk te verstaan, dat wij zonder twijfel komen tot “de eindtijd” om NU “het moderne Israël” te onderscheiden, als deel uitmakend van het slot-tafereel van de wereld, tot welke de Zoon des Mensen spoedig terug zal keren, waarna Zijn Koninkrijk, het 1000-jarig Rijk, aan zal vangen. Het moderne Israël is, als de hoeksteen, van bijzonder groot belang met betrekking tot een komende oorlog. Nu wij in ònze tijd te maken hebben met de moderne Staat Israël, is ook de profetie van Ezechiël ten aanzien van de eschatologie van dit moderne Israël en haar ontwikkeling – vanaf de tijd van haar creatie tot haar uiteindelijke “heerlijkheid” – wonderbaarlijk, gelijktijdig en van geschiedkundig oogpunt betekenisvol!

In het 38ste hoofdstuk van het Bijbelboek Ezechiël lezen wij van verscheidene machten, welke zich ten noorden van Israël bevinden, en die straks die Staat zullen binnenvallen met het vooropgezette doel om haar van alles te beroven. Uit de profetie kunnen wij opmaken dat de tijd waarin uitvoering zal worden gegeven aan dit gekoesterde plan, dezelfde is als “het laatste der dagen” (zie Ezech. 38:16). Van déze tijd kunnen wij zéker zijn omdat NA de nederlaag van de “noordelijken”, het verslaan van hen door de manifestatie van Goddelijk Kracht (d.i. Goddelijke interventie), Israël wordt ingeleid in haar eschatologische glorie. Deze Goddelijke “manifestatie” zal straks wereldwijd zijn.

Vandaar dan ook dat er geschreven staat: “IK ZAL MIJ GROOT MAKEN, EN MIJ HEILIGEN, EN BEKEND WORDEN voor de ogen van vele heidenen; en zij zullen weten, dat Ik de Here ben” (Ezech. 38:23) Oòk Ezechiël 39 vers 7 spreekt eenzelfde taal: “IK ZAL MIJN HEILIGE NAAM in het midden van Mijn volk Israël bekend maken, en zal Mijn heilige Naam niet meer laten ontheiligen; en de heidenen zullen weten, dat Ik de Here ben, DE HEILIGE IN ISRAËL”.

Met betrekking tot dat Israël staat er dan nog geschreven: “En die van het Huis Israëls zullen wéten, dat Ik, de Here, hunlieder God ben, VAN DIEN DAG AF EN VOORTAAN” (Ezech. 39:22).

Nu wij de exacte eschatologische context van Ezechiëls profetie ten aanzien van “Modern Israël” hebben leren zien, is het niet moeilijk meer om van die uiteindelijke “glorie” (of “heerlijkheid”) te komen tot de huidige tijds-openbaring. De profeet vertelt ons, dat het actuele schema om modern Israël binnen te vallen reeds een “begrip” zal zijn vóórdat één en ander tot uitvoering komt. En DEZE PROFETISCHE TIJD is zo hóógst belangrijk voor de tijd waarin wij leven. Dat een ieder overtuigd mag worden van de exacte “politieke” en "economische” condities van modern Israël ten dage dat het reeds opgemaakte “schema” in daden zal worden omgezet, want òòk de “internationale betrekkingen” van modern Israël met de Europese Staten en de Arabische wereld tegen die tijd zijn van het allergrootste belang!! Hierover verder uit te wijden is binnen dit bestek van deze brochure niet goed mogelijk. Wij hebben dan ook het voornemen, om “zo de Here wil en wij (nog) leven” hierover meer in details te treden in een door mij uit te geven brochure, die in het bijzonder gewijd zal zijn aan het profetisch Bijbelboek Ezechiël, alsook aan nog een andere, met name: “GODS KALENDER: De moderne wereld in de profetieën van Daniël” (zie noot 10).

De Russische opmars

Hij is God en Hij heeft geschreven: “Ik spreek en het is er, Ik gebied en het staat er” (Psalm 33:9). Ook heeft Hij, door de mond van één van Zijn profeten, gesproken: “Zou er iets voor de Here te wonderlijk zijn?” (Genesis 18:14). En zouden wij ons dan verwonderen over wereldgebeurtenissen, die allemaal plaats zullen moeten vinden?

Geliefden, verwerp met kracht de bewering van de mens, dat er toevalligheden zijn! Wereldgeschiedenis is niets anders dan het Profetisch Woord van God in demonstratie! Laat ons met betrekking tot het Rusland, zoals het zijn plaats inneemt temidden van de volkeren der aarde, dan ook slechts rekening houden met wat Gods Woord ervan zegt. Dit uitgestrekte land, en het volk wat daar woont, heeft in Gods Raadsplan een aparte plaats. Laat ons dit in de profetieën, die Ezechiël erover heeft gegeven, beschouwen. Wij kunnen die profetieën vinden in de hoofdstukken 38 en 39.

Ezechiël is de profeet van “de eindtijd”, dat is van de tijdsbedeling waarin wij nu leven en dan in het bijzonder van de slotfase van deze 2000 profetische jaren, die reiken vanaf Christus’ kruis tot aan het einde van de Grote Verdrukking, tot aan het einde van het antichristelijk tijdperk.

Voordat de Here Jezus (weder)komt – vóórdat Hij geopenbaard zal worden vanuit de hemel, in grote heerlijkheid en kracht (en zichtbaar voor een ieder!) – zal er eerst nog een grote oorlog woeden. En deze oorlog zal, voor zover ons licht en inzicht geschonken is, het “Armageddon”, de allerlaatste strijd, vóórafgaan: want de strijd of oorlog van Armageddon11 zal een einde maken aan alle satanische overheersing op aarde, in welke vorm of gedaante deze zich ook zou kunnen voordoen.

Met namen als “Gog” en “Magog” maken wij niet voor het eerst pas kennis in het Bijbelboek Ezechiël. Al in het Bijbelboek Genesis wordt er gesproken van een zekere Magog en wel in hoofdstuk 10. In dit hoofdstuk wordt ons de menselijke geslachtslijst aangeboden en al zijn er mensen die beweren, dat het een bijna onmogelijk hoofdstuk is, toch heeft God, de Auteur van de Schrift, dit nodig geacht: vandaar dat Hij het Mozes heeft doen opstellen, terwijl wij reeds zagen, dat de naam “Gog” reeds in I Kronieken 5 vers 4 wordt genoemd, zijnde één uit het nageslacht van Ruben.

Magog was de tweede zoon van Jafeth (zie Genesis 10:1-2). Zijn nakomelingen namen bezit van de Kaukasus. De letterlijke betekenis van dit woord (van deze naam) is: “Gods sterkte” (in de betekenis van “vesting). De geschiedenis openbaart dat zij, bij het noordwaarts trekken, het land ten noorden van de Kaukasus in bezit namen. En wij weten, dat het Gebergte, de Kaukasus, dicht bij Ruslands zuidelijke grens ligt.

Uit het noorden, uit dat immens grote en uitgestrekte land dat wij kennen als Rusland (géén land groter dan dit land), komt die man voort waarvan sprake is in Ezechiël 38 vers 15 en waarvan ook gewag wordt gemaakt in Ezechiël 39 vers 2. Het is NIET de antichrist, maar die man die straks ten onder zal gaan door de antichrist.

De Gog en de Magog in Gods Woord staan voor alle satanische machten in deze laatste dagen (zie Openbaring 20:8). Uiteindelijk zullen al die machten resulteren in die antichristelijke stromingen, die straks de antichrist zullen voortbrengen.

Gog, de hoofdvorst van Mesach en Tubal” lezen wij in Ezechiël 38 vers 2, hij zal iemand zijn die bóven anderen staat en Magog is zijn land. Zoals Bijbelverklaarders unaniem aanvoeren is Mesach de oud-geschiedkundige naam die voor Moskou staat, de hoofdstad van het oude Rusland. Tubal echter zou de hoofdstad zijn van het Aziatische Rusland. Van deze hoofdvorst van Mesach en Tubal staat er geschreven, dat hij zal optrekken uit de zijden van het noorden, om te komen op de bergen Israëls. Dat dit niet zo maar ten uitvoer kan worden gebracht, behoeft toch zeker geen nader betoog. Geen volk trekt zonder kleerscheuren het land van een ander binnen. Dat betekent onherroepelijk oorlog, wat wij dan ook met zekerheid kunnen opmaken uit de verzen 4 t/m 6 van Ezechiël 38, waar staat: “En Ik zal u omwenden, en haken in uw kaken leggen, en Ik zal u uitvoeren, mitsgaders uw ganse heir (d.i. leger), paarden en ruiters, die allemaal volkomen wel gekleed zijn, een grote vergadering, met rondas en schild, die allemaal zwaarden hanteren; Perzen, Moren en Puteërs met hen, die allemaal schild en helm voeren; Gomer en al zijn benden, en het huis van Togárma, aan de zijden van het noorden, en al zijn benden; vele volken met u.”

In bovenstaande tekst lezen wij dus ook van Gogs bondgenoten en wij kunnen, in het licht van deze huidige tijd, dan beter spreken van “satellieten” (zie noot 12). Al deze bondgenoten of satellieten zullen straks komen te staan onder het persoonlijk opperbevel van deze Gog.

In Ezechiël 38 vers 7 staat dan vervolgens: “Wees bereid en maak u gereed, gij en uw ganse vergadering, die tot u vergaderd is en wees gij hun tot een wacht.”

Wij moeten niet vergeten, dat hier Gods profeet spreekt en dat het Woord des Heren ons dikwijls kennis zal doen maken met wonderlijke dingen, zoals ook hier het geval is. God gebruikt nu eenmaal mensen, als pionnen op het wereldschaakbord, en heel dikwijls doet Hij dit met mensen, die tegen Hem gekant zijn, hoe vreemd ons dit ook in de oren moge klinken. In de Bijbel vinden wij hiervan voorbeelden te over, broeders en zusters.

De “Gog van Ezechiël” en de “Gog van Openbaring”

Wij moeten de “Gog en Magog” uit het Bijbelboek Ezechiël niet verwarren met die uit het Boek Openbaring. Wij hebben al gezien, dat de Gog van Ezechiël uit het uiterste noorden komt. Hij zal ten onder gaan nog vóór dat de 1000-jarige regering van Christus op aarde aanvangt. De “Gog en Magog” in Openbaring vertegenwoordigen ALLE goddeloze machten onder aanvoering van de antichrist (d.i. satan zèlf wel te verstaan, die het hart, het leven, de gedachten en de wil van deze mens in bezit heeft genomen) die alsdan de laatste strijd voeren “tegen de Here (God) en tegen Zijn Gezalfde” (zie Hand. 4:26). Er staat geschreven, dat al deze goddeloze machten uit alle 4 de hoeken van deze aarde komen (zie Openbaring 20:8-9). Tot déze goddeloze federatie behoren allen die in Openbaring 20 vers 5 “de overigen der doden” genoemd worden en die niet weer levend geworden zijn toen de eerste opstanding, de grote opstanding van de rechtvaardigen, plaats vond. De Gog van Ezechiël valt door het zwaard (zie Ezechiël 38:21-22) en door pestilentie en bloed en vanwege een overstelpende regen, hagelstenen, vuur en zwavel, terwijl de Gog van Openbaring verslonden wordt door vuur uit de hemel van God (zie Openbaring 20:9).

God heeft een raadsplan en, wij herhalen, om dit te volvoeren gebruikt hij volkeren en naties gelijkwijs Hij wil. En het geldt hier degenen die tegen Hem rebelleren, anders zou Hij niet spreken van: “…Ik wil aan u… Ik zal u omwenden, en haken in uw kaken leggen, en Ik zal u uitvoeren, mitsgaders uw ganse heir (d.i. leger) (Ezechiël 38:3-4a). En als God in Zijn profetisch Woord iets heeft vastgelegd, dan zal dat straks ook precies zo ten uitvoer worden gebracht. Misschien dat u zich het “waarom” hiervan afvraagt? Omdat God in alles en altijd het laatste Woord heeft. Deze Gog nu moet de anderen, de bondgenoten, die wij “satellieten” hebben genoemd, “tot een wacht” zijn (zie Ezechiël 38:7b). Wat wij hieronder moeten verstaan, is duidelijk genoeg. Hij, Gog, hoofdvorst van het rijk Magog, zal hen tot een “leidsman” moeten zijn. Het woordje “wacht” in dit verband wil dus niet zeggen “schildwacht” of iets dergelijks, maar “hoofdvorst”: één, die aan het hoofd komt te staan. Als dan die hoofdvorst van Magog straks dit opperbevel op zich zal nemen, zullen alle anderen hem absoluut moeten gehoorzamen. Uitvallers zullen niet worden gespaard, gelooft u dat maar gerust. Wij zullen u een voorbeeld geven uit onze eigen omgeving. Door de drang der omstandigheden is óók ons Nederland ondertekenaar geworden van het zogenaamde “NATO-Pact” (zie noot 13). De groten der aarde hebben het voor het zeggen. Laat niemand dit in twijfel trekken, want de praktijk is daar om dit te bewijzen. Nu dan, datzelfde NATO-Pact gedoogt even zo goed GEEN uitvallers. Allen die daaraan meedoen hebben zich te houden aan wat de gewone mens noemt: “de regels van het spel”. Ditzelfde heeft nu straks plaats in nog groter verband, al is het niet prettig om te ervaren, dat de omstandigheden meer invloed uitoefenen op de gang van zaken, dan wij wel zouden willen. Het individu heeft in deze “laatste dagen” niets meer te willen. Zó zal straks deze hoofdvorst de lakens uitdelen; en profetisch gezien begint dat met het Woord: “Wees bereid en maak u gereed! (zie Ezechiël 38:7a).

Ruslands metgezellen

Hij (d.i. Gog), de hoofdvorst van Magog – de Engelse vertaling spreekt van “prins” – zal aanvoeren (d.i. leiden): “Perzen, Moren en Puteërs met hen, die allemaal schild en helm voeren; Gomer en al zijn benden, het huis van Togárma, aan de zijden van het noorden, en al zijn benden; vele volken met u” (Ezechiël 38:5-6).

Iran is de naam van het land, dat vroeger Perzië heette en dat heden ten dage nog steeds wordt bewoond door Perzen; en als wij het ons goed herinneren, dan heeft Rusland een pact gesloten met dit Perzië (het huidige Iran), dat voorziet in een vrijelijke Russische opmars door dit land, indien Rusland hiertoe zou worden gedwongen. Waartoe dit pact nodig is? Het laat geen twijfel, dat Rusland een begerig oog heeft geslagen op dat zo rijke land van Mesopotamië (zie noot 14).

Recente ontwikkelingen ((we hebben het nog steeds over de uitgave van 1978 – AK) in dit deel van de wereld, het Iran van de ayatollah Khomeyni die in werkelijkheid geregeerd wordt door de in het leven geroepen Revolutionair Raad (hun bloedige daden van wraak hebben de rest van de wereld danig geschokt en overal heftige beroering teweeg gebracht – wij verwijzen naar recente berichten via de vele media) tonen onweerlegbaar aan, dat Iran (het Bijbels Perzië) in wezen reeds communistisch is.

Oòk het tegenwoordige Libië en Ethiopië bevinden zich reeds in de gelederen van de Gog van Ezechiël. Straks zullen wij Iran openlijk de zijde van Gog zien kiezen. Dit historisch ogenblik zal aanbreken zo gauw Gog de beslissende “opmars” begint.

Het is een opmerkelijk feit dat, in de laatste wereldoorlog, de Duitse legers in hun “Blitz-Krieg”, weliswaar dwars door Griekenland richting Iran trokken, maar dat deze legers van het Derde Rijk plotseling halt moesten houden. Waarom? Omdat God in Zijn Woord gezegd heeft, dat niet de Geallieerde krijgsmachten, noch Hitlers legers de toegangswegen naar Palestina zouden bezitten, maar de Gog van het Noorden; en het profetisch Woord moet vervuld worden – het kan niet worden gebroken. “Zo de Here wil en wij (nog) leven” zullen wij het meemaken, dat de hele (oude) Balkan met alle anderen zal optrekken onder hetzelfde opperbevel.

Daar is in onze wereld géén andere natie zó openlijk fel antichristelijk als het huidige Rusland; de (inmiddels voormalige)15 USSR. In 1917 begonnen de Bolsjewieken, de Communisten, hun heerschappij van bloed, bloed en nog eens bloed! Onmiddellijk nà de revolutie van 1917 was er een korte periode van zogenaamde “godsdienstvrijheid”, maar de “discipelen” (de volgelingen) van wijlen Karl Marx gooiden bliksemsnel het “roer van Staat” om. Let u maar eens op de intense belangstelling voor alles wat in betrekking staat met ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Straks zullen wij de rijkdommen zien van Palestina, want deze zijn nog niet ten volle geopenbaard. Het zijn de rijkdommen, die Palestina’s bodem bevat. Als het zo ver is, dat Rusland zich in daadwerkelijke zin zal bemoeien met dit Palestina, zal Perzië (het huidige Iran) mede optrekken in de gelederen van deze “Gog”. Moren zijn de bewoners van Noord-Afrika, waaronder men Egypte kan rekenen. Dan lezen wij ook nog van Puteeërs, een volk dat, in de dagen van Ezechiël, dat deel van het Midden-Oosten bewoonde dat wij nu kennen als Saoedi-Arabië. Verder is er nog sprake van Gomer èn zijn benden. In Genesis 10 vers 2 lezen wij, dat Gomer een zoon is van Jafeth. Onder “Gomer en al zijn benden” kunnen wij gevoegelijk Oost-Duitsland en alle andere Europese naties achter het (inmiddels voormalige)16 “IJzeren Gordijn” verstaan. Het huis van Togarma "aan de zijden van het noorden” kennen wij thans als het historische Turkestan (zie noot 17). En inderdaad bestaan deze volkeren uit vele stammen (in de SV vertaald als: “benden”). God zegt, dat zij allen tezamen door Rusland zullen worden aangevoerd in de oorlog, die nog komen moet. Wanneer wij de huidige ontwikkelingen gadeslaan en ons daarbij niet blind staren op tussentijdse en voorbijgaande gebeurtenissen, zo zal ons door dit profetisch Woord duidelijk zijn, dat Rusland straks, als Gods profetisch ogenblik is aangebroken, de gehele Moslimwereld of, om een moderne uitdrukking te bezigen, het gehele “Arabische Blok” zal aanvoeren tegen Israël. Let u maar op die machten die zich, tot op dit ogenblik, nog keren tegen het Jodendom! Als u de geschiedenis kent dan weet u hoe deze Arabische landen zich, tot het laatste toe, hebben verzet tegen het plan van de Angelsaksische landen (Engeland en de zijnen). Deze hebben heel wat te verduren gehad. En daar zal géén vrede zijn tussen het Jodendom en de Arabische wereld, totdat Gods “zeven tijden voorbij zullen zijn”, en dit met een toespeling op de zevenvoudige vernedering van Jakob tegenover zijn broeder Ezau.

Jakob ging naar “huis” en toen hij bij de rivier de Jabbok kwam, berekende hij de kosten, want hij hoorde dat zijn broeder Ezau hem op de weg zou tegenkomen. Vijf kudden vee zond Jakob zijn broeder Ezau (zie Genesis 32:13-21). Vijf nu is het symbolisch getal van de verzoening en pas nadat Jakob zich tot zeven maal toe voor zijn broeder gebogen heeft, zien wij, dat de beide broeders elkaar omhelzen. Zeven is het symbolisch getal van volkomen heiligheid. God geeft hiermee een les aangaande Zijn Plan van Verlossing. Er zal dus voor het “huis van Jakob” een tijd aanbreken, dat het zevenmaal zal moeten buigen voor het “huis van Ezau” (de Edomieten). Met andere woorden: niet eerder is er verzoening mogelijk tussen het Jodendom en de Arabieren of beiden moeten gekomen zijn tot de Verzoening, die er is in Jezus Christus!

Al lijkt het geweldig dat dat kleine Israël het grote Egypte een “pak slaag” gegeven heeft, tòch zullen eens de Egyptenaren dat “land van Gods sieraad” binnentrekken. Het zal nog zijn tot loutering van het Jodendom. Zij zullen dan allen weten, dat God het laatste woord heeft. En als straks dan het getuigenis zal gegeven worden aangaande de Wet en de Profeten, dàn zal datzelfde Jodendom zich neerbuigen voor hun Jezus-Messias… In die geweldige strijd om dat kleine land Palestina worden de landen van de “Arabische Liga” als de tegenstanders gevonden. Wij zullen zien, dat deze Moslimlanden zich hecht aanéénsluiten zullen, maar dan onder een ander leiderschap dan tot nog toe, namelijk die van Rusland.

Palestina, land van niet-te-schatten rijkdommen

Na de inname van Jeruzalem in 1917 door de Britse Generaal Allenby en de vlucht van de Turkse of Ottomaanse legers uit Palestina, begon op uitgebreide schaal het onderzoek van de “bodemschatten” van Palestina. De meest wonderlijke, uiteenlopende rapporten kwamen indertijd op tafel. Bekend is de uitspraak van één van de grote geleerden, Dr. Clark, betrokken bij het onderzoek in die dagen: “Wat Palestina nodig heeft is water en een intensieve bewerking van de bodem, waardoor dit land één van de vruchtbaarste gebieden op aarde zal worden”. Een andere geleerde van internationale faam, Prof. Dr. Malty Brun, verklaarde “dat in de omgeving van Bethlehem, in overvloed, rijpe perziken van de bomen konden worden geplukt en dat grote oogsten binnen een jaar tijd werden verkregen”.

Het “minerale zout” van de Dode Zee is (volgens een rapport van daar werkende chemici) niet te schatten. Deze zou ongeveer 1200 biljoen dollars18 waarde aan zout bevatten. Verder bevat de Dode of Zoutzee ongeveer 260 biljoen dollars waarde aan broom – nodig voor medische doeleinden. De potas (d.i. kaliumcarbonaat) vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 70 biljoen dollars; het magnesium-chloride een waarde van 825 biljoen dollars. Bovendien zijn er nog talrijke hoeveelheden van andere mineralen.

De wereldencyclopedie vertelt, dat de rijkdommen die zich in de bodem bevinden méér waard zijn dan al het goud dat als bodemschat elders in de wereld gevonden wordt, zelfs vanaf het moment dat het voor het eerst werd opgegraven!

Waarlijk, Ezechiëls profetie is in vervulling gegaan: “En het verwoeste land zal bebouwd worden, in plaats dat het een verwoesting was, voor de ogen van een ieder die er doorging” (Ezechiël 36:34). Amen. Tegenwoordig is de alom heersende mening, dat dit land gaandeweg gelijk de Hof van Eden aan het worden is! Géén wonder dat Palestina een land is dat door vele naties van deze wereld wordt begeerd!!

Het land dat eenmaal aan Abraham werd gegeven krachtens Gods verbonds-belofte (toen nog Abram genaamd – zie Genesis 12:1 en ook nog Handelingen 7:3) heeft in haar bodem ALLE benodigde mineralen welke van het grootste belang zijn voor een wereld van oorlog en hongersnood: ja, zelfs OLIE. Onderzoek heeft uitgewezen, dat in de bodem van Abrahams land de rijkste olie-bronnen gevonden worden. Eén van de grootste oliepijpleidingen van de wereld (duizenden aan mankracht waren nodig om die te leggen) wordt “het achtste wereld-wonder” genoemd. Over een afstand van meer dan 1.200 kilometer stroomt regelmatig 30.000.000 “barrels”19 olie.

Net aan de voet van “Aser” – één van de stammen van Israël – loopt deze geweldige pijpleiding naar Jaffa. Aser zou zijn voet dopen in olie, was Gods profetie (zie Deuteronomium 33:24).

Het “Land van Belofte”, dit Palestina, wordt ook wel genoemd: “de navel der aarde”. Het is de “as” van het “wiel”, de aarde. Eeuwenlang hebben mensen gevochten – bloed, zweet en tranen gestort – en zijn uiteindelijk gestorven… enkel en alleen om zich te verzekeren van de rijkdommen van dit land, deze smalle strook, gelegen aan de Middellandse Zee!! Er staat geschreven: “…Jeruzalem, welke Ik in het midden der heidenen gezet heb, en landen rondom haar heen” (Ezechiël 5:5).

Palestina, het huidige Israël, het land dat de vurige begeerte heeft gewekt in het hart van de Gog van Ezechiël, is derhalve het “centrum” van de wereld. Drie grote continenten ontmoeten elkaar hier, namelijk Azië, Europa en Afrika. De grote handelswegen van oude tijden liepen sinds mensengeheugen door Abrahams land. De Here God geeft Zijn kinderen altijd het allerbeste, en zó is dan Palestina het land, dat God heeft gekozen als de plaats waar straks de grootste strijd van alle eeuwen zal worden gestreden, maar ook de plek, het land, waar straks Zijn Zoon zal zitten op Zijn troon in het komende 1000-jarig Rijk. Glorie voor God en Zijn Christus!! “Uit Sion zal de Wet komen en het Woord des Heren vanuit Jeruzalem” (zie Jes. 2:3b, Micha 4:2b), en alle volkeren zullen daarheen optrekken om de KONING der koningen te aanbidden. Hem zij de heerlijkheid en de kracht tot in eeuwigheid. Amen.

Het klinkt ietwat eigenaardig, maar toch is het waar dat er nog één kwestie is, één feit, dat naar twee kanten uitwerkt, namelijk de “olie”. Zijnde nog een onschatbaar oorlogspotentieel houdt deze olie het Midden-Oosten alsnog in evenwicht. Maar dit zal net zò lang duren, totdat God het nodig acht, dat hier verandering in komt. De Moslimvolkeren, vijandig als zij staan tegenover “kruis” en christendom, zullen straks alsmaar driester (d.i. overmoedig, brutaler) worden in hun optreden. Ruslands bemoeienissen, deze kwestie aangaande, gaan véél verder dan wij ons kunnen indenken. Zij zullen straks resulteren in een – volgens de communisten "opgedrongen” – noodzakelijk ingrijpen, en wel zó, dat de andere “vrijheid-lievende volkeren” zich eveneens geroepen zullen voelen om hun bakens te verzetten. Met deze “opmars” zal alles op alles worden gezet om de Arabische landen helemaal klaar te maken voor de komende strijd.

Ezechiëls profetie: “Ik zal u omwenden…” (Ezech. 38:4) zal eens worden vervuld. Zij allen zullen instrumenten worden in de handen van de almachtige God om Zijn raadsplan te voleindigen. Van allen, die als satellieten (als ‘begeleidende bedienden’) optrekken, zal er geen één zijn, die zijn eigen plannen kan volgen. God zal maken, dat zij allen één van “wil en sprake” zullen zijn. Leest u Ezechiël 38 vers 10-12 maar, waar staat: “Alzo zegt de Here HERE: Te dien dage zal het ook geschieden, dat er raadslagen in uw hart zullen opkomen, en gij zult een kwade gedachte denken, en zult zeggen: Ik zal optrekken naar dat dorpland (of: land van dorpen), ik zal komen tot degenen, die in rust zijn, die zeker wónen, die allemaal wonen zonder muur, en grendel noch deuren hebben. Om buit te maken, en om roof te roven; om uw hand te wenden tegen de woeste plaatsen, die nu bewoond zijn, en tegen een volk, dat uit de heidenen verzameld is, dat vee en have verkregen heeft, wonende in het midden van het land.”

Herinnert u zich de uitspraak van Rusland: “Het ware beter geweest, als jullie nooit zelfstandig waren geworden!” Het is een historische uitspraak broeders en zusters, en in de dagen waarin wij nu leven, heeft deze uitspraak zijn eigen profetische waarde en kracht! Straks zullen deze Israël-vijandige landen naar elkaar toe groeien in hun begeerte en opzet en dit zal “Gog” de opening geven tot de opmars en “Palestina” zal de begeerde “buit” zijn. Ruslands begeren is: het in bezit krijgen van dat rijke Mesapotamië en van Israël, het land van belofte, het land dat aan Abraham en zijn zaad gegeven werd.

In de komende actie zal “Gog” oorlog voeren tegen God. Het is nog niet zo lang geleden dat deze “Gog” zó ver ging in het zich stellen tegen God, dat er verordeningen in het leven werden geroepen, die bindend waren voor het volk en de vrijheid in het Godsdienstig leven: “Géén kerk, géén godsdienst, géén religieuze gemeenschap zal ooit rechtspersoonlijkheid kunnen hebben”. En daarmee is meteen een eind gekomen aan het God-gezind zijn. In een anti-godsdienst-campagne heeft “Gog” 1/6 deel van de bevolking van de aarde betrokken, al wordt één en ander in Rusland zó geleid en ten toon gesteld, alsof dit niet zo is. Het is alles maar een wassen neus, en vreemdelingen, die naar dit land komen, zien alléén maar dàt, wat “Gog” wil laten zien. De nieuwe generatie is vanaf moeders borst anti-God opgevoed!

De Here zegt in vers 9 van het 38ste hoofdstuk van Ezechiël, dat “Gog” zal oprukken mèt zijn benden tot in het land van Palestina. Voor volkeren, die een antichristelijke geest ademen, is zulk een bloedvergieten niets meer. Zij zullen zeker komen tot de bergen Israëls, maar zij zullen er niet alles vinden, zoals zij het verlangen; want zij zullen andere volkeren tegenover zich vinden. Iedere daad van roof en bloedvergieten begint met de gedachte hierover. Wat wij ook terugvinden in Ezechiël 38 vers 10-12.

Ezechiël 38 vers 13 geeft echter aan, dat er straks ook volkeren gevonden zullen worden, die als tegenstellende machten geen genoegen zullen nemen met deze opmars van “Gog” en zijn trawanten.

Want in Ezechiël 38 vers 13 lezen we: “Scheba en Dedan en de kooplieden van Tharsis en al zijn jonge leeuwen zullen tot u zeggen: Komt gij om buit te maken? hebt gij uw vergadering vergaderd om roof te roven? om zilver en goud weg te voeren? om vee en have weg te nemen? om een grote buit te maken?”

Wij vragen nu uw aandacht voor Scheba en Dedan. Deze moeten wij in het huidige tijdsgewricht dáár zoeken, waar wij nu een Saoedi-Arabië kunnen vinden. En ofschoon wij geneigd zijn om aan de hand van recente gebeurtenissen anders te oordelen, toch moeten wij nooit uit het oog verliezen, dat er in de naaste toekomst “groeperingen” zullen zijn die NIET met “Gog” zullen optrekken. Het aanhoudende gekrakeel onder de Arabische volkeren zal ons nog vele verrassingen bereiden. Wij lezen hier verder van “jonge leeuwen”. En nu is een “leeuw” in Gods Woord het typebeeld van een wereldmacht. In dit verband, waar wij lezen van “Tharsis en al hun jonge leeuwen”, is er in de wereld maar één groepering, die als zodanig kan worden aangemerkt. Wij zien dus aan de ene kant “Tharsis en zijn jonge leeuwen”. Hier is echter geen sprake van een klein volk of een kleine natie, maar van een groepering, die er alsdan wezen mag. De Bijbelse uitdrukking “kooplieden van Tharsis” is voor ons een positieve aanwijzing, dat wij moeten zoeken naar een volk of natie, die uitkomt als “handeldrijvend” en alleen zeevarende mogendheden zullen hiervoor in de allereerste plaats in aanmerking komen, omdat het deze zijn, die op handelsgebied aan de spits zullen staan. Dàt volk, die natie, moet dus groot zijn in deze groepering en nu is er maar één volk, dat aan deze eis voldoet: namelijk “Groot Brittannië”. Waarlijk, deze wereldgroepering telt vele “jonge leeuwen”, ze is een “imperium”. Het is deze groepering, die zich reeds positief heeft uitgesproken tegen iedere Russische interventie in het Midden-Oosten! Historisch zijn de woorden van de zijde van Groot-Brittannië: “Wij zullen dit nooit toestaan: wij zullen geweld keren met geweld!” Deze woorden spreken een duidelijke taal. En het is heus niet alleen het Britse imperium die zich tegen deze daad van “Gog” zal stellen, maar alle Angelsaksische landen20 bij elkaar, al lijkt er nog zo’n tegenstrijdigheid te bestaan…

Veel strijd – vele oorlogen en vele verdrukkingen – zullen aan de wederkomst van de Here Jezus voorafgaan. Dit is voorzegd door de Here Jezus Zelf (zie o.a. Matteüs 24:6-14). De komende wereldcrisis zal de prelude (d.i. de aanloop, het begin) zijn van de grootste strijd, die deze aarde zal meemaken, het Armageddon. Met de laatste, machtige uitstorting van Gods Heilige Geest over het ganse rond der aarde (Joëls profetische belofte! – zie noot 5 en 6) zal de tijd van de geweldige verdrukkingen ook daar zijn. De inleidende geloofsvervolgingen, dat is het begin van deze grote verdrukking, zal de Gemeente/Kerk van God nog meemaken. De antichristelijke stromingen, die heden ten dage reeds gekend worden, zullen straks toenemen in omvang en kracht! Daar zullen twee toespitsingen zijn met betrekking tot de eindtijd; namelijk: één ten goede en één ten kwade. Wij behoeven u daarom vast niet te vertellen, hoe waakzaam ook het volk des Heren moet zijn. God zal Zijn sikkel zenden op Zijn tijd en wijze en niemand kan zeggen of hij daaronder vallen zal, tenzij hij – door het geloof èn het getuigenis van de Heilige Geest, diep in zijn hart – weet, dat hij mag behoren tot dat mystieke Lichaam van Christus, de Bruid of Bruidsgemeente, die straks “de dans van satan” zal mogen ontvlieden!

Wanneer moet deze komende, 3de wereldoorlog worden verwacht? In het Woord van God lezen wij dat het sein tot het voeren van die grote strijd (deze oorlog) zal worden gegeven, als Palestina zogenaamd in vrede zal wonen. Want in Ezechiël 38 vers 11 lezen wij: “Ik (d.i. Gog) zal optrekken naar dat land van dorpen; ik zal komen tot degenen, die IN RUST zijn en die ZEKER WONEN, DIE ALLEMAAL WONEN ZONDER MUUR EN GEEN GRENDEL NOCH DEUREN HEBBEN.”

Al die grensschendingen, die in de loop der tijden hebben plaatsgehad en waarvoor telkens interventies van de VN (de Verenigde Naties – zie noot 21) nodig waren en waardoor zogenaamde “bestandscommissies” in het leven werden geroepen (met alle problemen die daar weer bij kwamen en komen kijken), vormen alleen maar de inleiding tot deze komende oorlog. Alles echter wat hiervan “wereldomvattend” kan worden genoemd, zal plaats vinden op de wijze en in de tijd, zoals door de Here voorzegd, het zal geschieden in de tijd als de “Profetische knop” daarboven wordt ingedrukt; geen ogenblik eerder. Volgen wij de ontwikkelingen in het verre en toch weer zo nabije Midden-Oosten en letten wij op de wezenlijke dingen, die feitelijk de achtergronden vormen van wat uiteindelijk zal gebeuren, dan komen wij tot het besef, dat er maar héél weinig nodig is om het “kruidvat” dáár in het Midden-Oosten te laten springen. En HOE zal die springen?!!! Het zal springen OP EEN OGENBLIK, WAAROP ZULK EEN GEBEUREN NIET ZAL WORDEN VERWACHT en op een wijze, zoals niet was te voorzien. Niet omdat God houdt van het opgeven van raadsels, noch omdat Hij ervan houdt om ons te verrassen; maar wel, omdat Hij een andere weg bewandelt dan de “grote denkers” van deze wereld en Hij andere gedachten heeft dan de “wijzen” van deze aarde! De woorden van Christus: “En het hart van de mensen zal bezwijken van (vrees, vanwege de) angstige verwachting van de dingen die de bewoonde wereld zullen overkomen” (Luk. 21:26a, HSV), gaan letterlijk in vervulling. Als ooit “vrees” tot haar recht zal komen, dan zal dat straks zijn, in de nabije toekomst, vrienden!

De Grote Beer, het huidige Rusland, de Gog van de Bijbel, wordt al driester en driester (d.i. steeds overmoediger en brutaler). Hij dorst naar het bloed van de naties, straks wordt hij “dronken” van machtswellust! En als wij eens bedenken, hoe klein dat alles begon in het brein van een mens die Karl Heinrich Marx wordt genoemd, een Germaanse Jood, geboren in 1818! Over deze tragische figuur uit te wijden, zal ons te ver voeren. Alléén willen wij dit naar voren brengen, om u de zaak in haar ontstaan duidelijk te doen verstaan: behalve econoom was Marx ook atheïst. Hij verklaarde: “De Bijbel zegt dat u de Here uw God zult liefhebben… en uw naaste als uzelf. Tweeduizend jaar lang heeft ‘liefde’ deze wereld niet kunnen veranderen; laten wij nu eens zien, wat HAAT kan doen!”

Het communisme is dus gebaseerd op deze twee dingen: atheïsme en haat! Rusland heeft openlijk verklaard, dat “wereld-communisme” het uiteindelijke doel is. Met al dat gaat “Gogs” begeren uit naar dat land, dat bewoond wordt door “het vleselijke zaad van Abraham”. Rusland begeert “Gods eigen land”, een land “overvloeiend van melk en honing”. God echter zal, alle verwachtingen en berekeningen ten spijt, Zijn beloften tegenover het Huis van Juda en het Huis van Israël waar maken. Wij beleven wondervolle tijden! Met al deze dingen voor ogen is het leven waard om geleefd te worden, omdat wij getuigen kunnen zijn van Gods grote daden in de nabije toekomst. Halleluja!

De verklaring van een man als Winston Churchill in 1955 – “De legers van de Sovjet Unie in Europa en van haar satellieten (zie noot 13) zijn viermaal sterker dan al de Westerse machten tezamen” – zullen de ontwikkeling van het profetisch Woord niet kunnen uitstellen nòch tegenhouden. Menselijk gesproken zal het volk dat Palestina bewoont geen schijn van kans hebben, maar laat ons niet vergeten, dat dat volk de komende strijd NIET alléén zal strijden! Want wij lezen in Ezechiël 38 vers 18-21: “Maar het zal geschieden te dien dage, ten dage als Gog tegen het land Israëls zal aankomen, spreekt de Here HERE, dat Mijn grimmigheid in Mijn neus zal opkomen. Want Ik heb gesproken in Mijn (na)ijver, in het vuur Mijner verbolgenheid: Zo er niet, te dien dage, een groot beven zal zijn in het land Israëls! Zodat voor Mijn aangezicht beven zullen de vissen der zee, en het gevogelte des hemels, en het gedierte des velds, en al het kruipend gedierte, dat op het aardrijk kruipt, EN ALLE MENSEN, DIE OP DE AARDBODEM ZIJN; en de bergen zullen nedergeworpen worden, en de steile plaatsen zullen nedervallen, en alle muren zullen ter aarde nedervallen. Want Ik zal het zwaard over hem roepen op al Mijn bergen, spreekt de Here HERE; en het zwaard van ieder zal tegen zijn broeder zijn.”

Dat Gods bemoeienis dan heus niet mals zal zijn, wordt ons nog duidelijker als wij verder lezen in Ezechiël 38 vers 22-23: “En Ik zal met hem rechten, door pestilentie en door bloed; en Ik zal een overstelpende plasregen, en grote hagelstenen, vuur en zwavel regenen op hem, en op zijn benden, en op de vele volken, die met hem zullen zijn. Alzo zal Ik Mij groot maken, en Mij heiligen, en bekend worden voor de ogen van vele heidenen; en zij zullen weten, dat Ik de HERE ben.”

Verder getuigt God nog het volgende van deze strijd in Ezechiël 39 vers 1-6: “…Zó zegt de Here HERE: Zie, Ik wil aan u, o Gog, hoofdvorst van Mesech en Tubal! En Ik zal u omwenden, en een zeshaak (d.i. een zespuntige haak) in u slaan, en u optrekken uit de zijden van het noorden, en Ik zal u brengen op de bergen Israëls. Maar Ik zal uw boog uit uw linkerhand slaan, en Ik zal uw pijlen uit uw rechterhand doen vallen. Op de bergen Israëls zult gij vallen, gij en al uw benden, en de volken, die met u zijn; Ik heb u aan de roofvogels, aan het gevogelte van alle vleugel en aan het gedierte des velds tot spijs gegeven. Op het open veld zult gij vallen; want Ik heb het gesproken, spreekt de Here HERE. En Ik zal een vuur zenden in Magog, en onder degenen, die op de eilanden zeker wonen; en zij zullen weten, dat Ik de HERE ben.”

Het is zeker dat, na die geweldige strijd (beschreven in Ezechiël 38 en 39), Rusland niet langer een hoofdrol zal spelen in de dan komende dagen, want zij zal haar land en rijkdommen hebben verspeeld. De profetie van Joël openbaart ons, hoe het dan zal zijn, want in Joël 2 vers 20 lezen we: “En Ik zal DIE VAN HET NOORDEN verre van ulieden doen vertrekken en hem wegdrijven naar een dor en woest land, zijn aangezicht naar de Oostzee (de woeste vlakten van het onherbergzame Siberië grenzen aan de Beringzee) en zijn einde naar de achterste zee (d.i. de noordelijke IJszee) en zijn stank zal opgaan en zijn vuiligheid zal opgaan; want hij heeft grote dingen gedaan.”

Ruslands verwoesting zal echter nog niet het einde zijn van alle aardse beslommeringen, moeite en strijd, want door deze oorlog wordt de weg gebaand voor de komende antichrist, wiens heerschappij 3½ jaar (d.i. 1260 dagen) zal duren ten tijde van de “grote verdrukking”.

Het is en blijft waar, wat God eenmaal heeft gesproken aangaande het volk van Israël: “Ik zal zegenen, die u zegenen, en vervloeken, die u vloekt” (Genesis 12:3). God zal hiervan NIMMER afwijken! Amen.

Zullen de kinderen Gods deze komende strijd meemaken? Vanzelfsprekend! Onze persoonlijke visie is deze, dat de kinderen van God deze – met zekerheid komende – 3de wereldoorlog zùllen meemaken. Daar zullen twee grote groepen gevonden worden: ten eerste allen, die zullen behoren tot de Gemeente van Jezus Christus en ten tweede allen, die de wereld toebehoren. Laat u zich niet in slaap sussen door het denkbeeld, als zou daar een zogenaamde “middenmoot” of “middenklasse” zijn – zoals de wereldlingen (dat zijn: de ongelovigen, maar ook de wereldsgezinde christenen!) het dolgraag zeggen – van zogenaamde “neutralen”. Dat is er niet bij, broeders en zusters! God kent geen middenwegen en Hij zegt het ons duidelijk in Zijn Woord, de Bijbel: het is wit òf zwart; smal òf breed; licht òf duisternis; goed òf kwaad; zegen òf vloek; heet òf koud; voor òf tegen. U ziet dat de zogenaamde “gulden middenweg” de weg is van de ongelovige, van degenen die het Evangelie van onze Here Jezus Christus ongehoorzaam zijn! Deze twee groepen worden van elkaar gescheiden door het Woord van God! Daarom zullen allen die buiten Christus zijn, het straks ook het hardst te verduren hebben. Wij geloven, dat voor de kinderen Gods het Woord in Psalm 91 in vervulling zal gaan: “Al zullen er duizend vallen aan uw ene zijde en tienduizend aan uw rechterhand – bij u zal het onheil niet komen (vers 7, HSV). Prijs God!

Het profetisch Woord zegt ons, dat al deze dingen nog zullen geschieden vóór de grote verdrukking – dit wil zeggen, vóórdat het antichristelijk tijdperk, met de antichrist aan het roer – daar zal zijn. Allen die Christus toebehoren zullen door Hem veilig worden gesteld. God zal voor het “geestelijk Israël” (Zijn geestelijke kinderen) zorg dragen, net zoals Hij dat deed voor het “letterlijke Israël”. Daar is altijd een profetische parallel in de Schriften. Laten wij daarom – onder alle omstandigheden – WAKENDE blijven en niet ophouden om te bidden: “Here, maak ons vol van de Heilige Geest, opdat wij onder de verheven leiding van ‘die Geest van genade en gebeden’ steeds dichter zullen komen bij U”.

Wij zijn ervan overtuigd, dat in de komende tijden Gods Gemeente/Kerk een buitengewone en wondervolle bediening wacht, omdat Hij in haar (als gezanten namens Christus) “het woord van de verzoening heeft gelegd”
(zie II Korintiërs 5:18-20).

In Ezechiël 38 vers 23 staat: “Alzo zal Ik Mij groot maken, en Mij heiligen, en BEKEND WORDEN VOOR DE OGEN VAN VELE HEIDENEN (de zgn. heidenvolkeren); en zij zullen weten, dat Ik de HERE ben”.

Het is tenslotte hierbij, dat wij worden bepaald en waarop onze ogen gericht blijven ondanks de geweldige stormen op de woelige levenszee…

Gog” zal komen en “Gog” zal strijden en “de Parel van het Midden-Oosten” nemen… daar bestaat geen twijfel over. Gods Woord zegt het immers. Maar evenzogoed is daar een Goddelijk evenwicht in het nimmer falende Raadsplan van God. God heeft zowel het eerste als het laatste nodig om tot voleinding van Zijn Raadsplan te komen. Dan zal zijn Kerk, Zijn Gemeente – die NIET zal worden overweldigd door de poorten der hel, en hiertoe in staat gesteld door de in en door haar werkende kracht van de Heilige Geest – voortgaan met de aan haar toevertrouwde bediening om in die bediening te komen TOT VOLMAAKTHEID en tot eer en verheerlijking van onze Here Jezus Christus. Een bediening die zich kennelijk zal doen gelden in het winnen van kostbare zielen voor het komende Koninkrijk van God op aarde…

Is dit zo ten aanzien van Gods kinderen, die uit de heidenen zijn getrokken, God zal óók aan Israël opnieuw Zijn genade schenken, want wij lezen als een resultante (d.i. als einduitkomst, die het gevolg is) van deze strijd het volgende in Ezechiël 39 vers 7-8: “En Ik zal Mijn heilige Naam IN HET MIDDEN VAN MIJN VOLK ISRAËL BEKEND MAKEN, en zal Mijn heilige Naam niet meer laten ontheiligen; en de heidenen zullen weten, dat Ik de Here ben, de Heilige van Israël. Ziet, het komt en zal geschieden, spreekt de Here HERE: dit is de dag, van welke Ik gesproken heb.”

Halleluja! Geprezen zij Zijn Naam!

Wat geldt voor Gods Gemeente/Kerk, dat geldt óók voor èlk lid van dat Lichaam. Temidden van alle wereldse stormen is de collectieve en individuele weg, die het kind van God te volgen heeft, “de Weg in Gods heiligdom”, namelijk:

  1. van ‘Kandelaar’ naar ‘de Tafel met Toonbroden’

  2. en pas dan naar ‘het Wierookaltaar’

  3. en tenslotte… naar ‘de Ark des Verbonds’.

(gezien in het licht van “het heiligdom” van de Israëlitische Tabernakel – zie noot 22).

Wie oren heeft, die hore!”


God zegene u in Jezus Christus!

Amen


Nabeschouwing
(zoals vermeld bij de uitgave van 1978)

Wanneer deze brochure wordt gelezen, is er al weer heel veel gebeurd en veranderd in dat deel van de wereld, dat gewoonlijk “Klein-Azië” wordt genoemd. De Russen hebben weer voor de zoveelste maal in de geschiedenis alle overeenkomsten geschonden; in het bijzonder het “Salt-2” akkoord, dat (ofschoon door het Congres van de USA nog niet volmondig aanvaard)23 tòch in beginsel door beide daarbij betrokken partijen (te weten Rusland in de persoon van Brezjnev enerzijds en Carter anderzijds voor en namens Amerika) destijds werd aangenomen.

Met het negeren van de wereld-opinie, en zich niet storend aan internationale zienswijzen, heeft de “Gog van Ezechiël” zich reeds begeven op de weg van agressie, en is (vanzelfsprekend onder het voorwendsel van zogenaamd “hulpbetoon”) de onafhankelijke staat Afghanistan binnengevallen met een – voor een eventuele oorlog uitgeruste – land- en luchtmacht. Hetzelfde geval deed zich destijds voor inzake Tsjecho-Slowakije. Voorwaar, het is en blijft: “L’histoire se repète” – de geschiedenis herhaalt zich!

De wereld van vandaag heeft zich al terecht afgevraagd “Waar moet dat heen en wat dient de zogenaamde vrije wereld (is deze werkelijk nog zo vrij?!) onder het leiderschap van de USA nu te doen?” De “koppen” bij elkaar steken,… vergaderingen houden,… conclusies trekken, met tenslotte de resolutie van de VN (de Verenigde Naties)… Vele media hebben dit alles wereldkundig gemaakt, maar òòk dat de USSR “maling” heeft aan al dat praten en nog eens praten. Houding en handelingen zijn niet veranderd. Vandaar die uiteindelijke beslissing: BOYCOT!, waarmee het grootste deel van de lidstaten van de VN het eens zijn; in het bijzonder de Engelstalige landen als Engeland, Canada, Australië en natuurlijk Amerika als de koploper.

Amerika’s huidige president, Jimmy Carter (president vanaf januari 1977), heeft in niet-mis-te-verstane-taal streven èn doel uiteen gezet. De hele wereld, en in het bijzonder de vrije wereld, verwacht nu daden. Deze zijn dan ook niet uit gebleven. De “Washington Post” heeft al bekend gemaakt, dat de Verenigde Staten voorbereidingen hebben getroffen voor een maritieme blokkade in de Arabische Golf, om zodoende het eventuele optrekken van Rusland in Zuidelijke richting te kunnen stuiten, met vanzelfsprekend alle kwade gevolgen van dien.

De zaak wordt nu alsmaar gecompliceerder en de dringende vraag blijft: “Zal het bij Afghanistan blijven of zal de Russische Beer van zich afbijten en toch doorstoten??” Het is déze vraag die overal ter wereld zorgen baart. Niet te verwonderen overigens, want déze (Russische) Beer heeft al meer onverwachte sprongen gemaakt en IS en BLIJFT ten hoogste ONBETROUWBAAR. De geschiedenis is het beste bewijs.

Blijven de Russen bij hun plan om de wereld ter veroveren??? Het lijkt onaannemelijk, doch alles wijst in deze richting en op alle gestelde vragen luidt het antwoord bevestigend. Laat ons dit toch gezegd zijn. Verdere opmars van de Russen kan slechts een “halt” worden toegeroepen, wanneer de vrije wereld als een hechte aaneengesloten macht overgaat tot wat wij willen noemen: “daden-dwang”. Woorden en betogingen alleen, hoe hard ook, zullen de Russen niet beletten om stellig door te zetten als zij menen daartoe genoodzaakt te zijn en/of om in een dergelijke omstandigheid geen risico te lopen.

Zwakke “broeders” in de internationale politiek zijn al lang teruggekomen van hun veronderstellingen, dat de Sovjets in hart en nieren niet zo “progressief-gewelddadig” zijn. Zij hebben zo-zoetjes-aan ingezien en ook begrepen, dat het al jaren gekoesterd verlangen tot handhaving en uitbreiding van de Russische “politiek-strategische sfeer” tenslotte moet worden bevredigd ten koste van alles.

Nog altijd lééft het Russische streven om een ijsvrije haven te bezitten; hetzij aan de Middellandse Zee en/of aan de Indische Oceaan, en zo enigszins mogelijk ook bij de Perzische Golf. Daartoe wordt elke geboden kans met alle graagte aangegrepen. Wie zou dat niet doen!?

Wat kan er dan op korte termijn gedaan worden?” zo vragen deskundigen in de vrije wereld zich telkens weer af. “Wat dienen de niet-communistische staten te doen om de Russen in toom te houden en/of tot de orde te roepen?” Wat zij ook zullen ondernemen, daar staat één ding zo vast als een geslagen paal boven water, namelijk dat HET PROFETISCH WOORD VAN GOD in vervulling moet gaan. Niet de mens – al heet hij Carter of Kissinger of Brezjnev – maakt geschiedenis, maar God, de Schepper van hemel en aarde. Halleluja!

Politieke schade is de Russen weliswaar reeds toegebracht door bemoeienissen van Amerikaanse zijde, en deze zijn vanzelfsprekend niet zonder betekenis, maar een hyper-communistisch land als Rusland zal zich verder door boycot alleen niet laten dwingen. Daar is méér nodig – als dit nu maar goed begrepen wordt in de gelederen van het Westen. In dat geval is er al iets gewonnen, al is het niet véél, maar toch genoeg om de “vrije vuist” nog sterker te ballen.

In het verleden, de geschiedenis is daar tot bewijs, hebben machtige Islam-rijken Russische expansie in de begeerde richting tot staan gebracht. Vanzelfsprekend met steun (niet alleen op het politieke vlak, maar ook in daadwerkelijke zin, al was het dan in vele gevallen “achter de schermen”) van westerse mogendheden. Daarom kent onze geschiedenis ook het “Bagdadpact” (zie noot 24) en nog véél méér.

Daar is echter nog een andere niet te onderschatten factor, waarmee Rusland rekening houdt en waarvan geprofiteerd wordt. En die is de nog altijd alles verzwakkende verdeeldheid onder de moslimstaten… in het Arabische kamp. En ook van het onomstotelijke feit, dat onze westerse wereld in die niet-zo-zeer-ontwikkelde moslimstaten niet zo populair is. Toch is onze vrije wereld, gezien vanuit ons menselijk standpunt, niet helemaal kansloos; maar zij heeft een waarlijk vindingrijke staatsman nodig, een leider van allure; in alle gevallen doortastend en resoluut, respect afdwingend, zoals wijlen Churchill er één was.

De tijd is kort en dringt. Een oplossing, als deze nog te vinden is, moet niet lang op zich laten wachten. Zich hiervan terdege bewust zijnde, heeft Carter bewust massale hulp aangeboden aan de (nog) vrije staat Pakistan. Militaire en economische hulp wel te verstaan, met het kennelijke doel om een krachtig “tegenwicht” te hebben. Hulp, dat alleen een democratie als Amerika zich kan getroosten. Zoiets is betere “taal” dan alle resoluties van de VN terzake de eis van terugtrekking van alle Russische troepen uit het bezette Afghanistan. Hieruit blijkt voldoende, dat het geval “Tsjecho-Slowakije” ons niets heeft geleerd.

Laten wij dan, als Bijbelgelovigen, schouder aan schouder staan en de Here, de almachtige God, bidden, dat Hij tot Zijn RECHT zal komen, en wel daarin, dat Zijn PROFETISCH WOORD met tittel en jota zal worden vervuld, want voor òns geldt nog steeds: “En wij HEBBEN het profetische Woord, dat VAST EN ZEKER is, en u doet er goed aan daarop acht te slaan als op EEN LICHT dat schijnt in EEN DUISTERE PLAATS, TOTDAT DE DAG AANBREEKT en DE MORGENSTER OPGAAT in uw hart” (2 Petrus 1:19, HSV). Jezus’ woorden waren en zijn profetisch: “U zult horen van OORLOGEN EN GERUCHTEN VAN OORLOGEN; kijk uit, word niet verschrikt, want AL DIE DINGEN MOETEN GEBEUREN, maar het is nog niet het einde” … “Zie, Ik HEB HET U TEVOREN GEZEGD (SV: VOORZEGD) (Matteüs 24:6 en 25, HSV).

En déze DAG DES HEREN zal spoedig komen. Tijden en gelegenheden liegen er niet om. “Het Woord des Heren blijft in der eeuwigheid”. God hebbe Zijn weg.

Amen.

De schrijver

(CJH Theys)

1 Als u iets meer wilt weten over de schrijver van deze studie, zie dan het artikel op ons Weblog van 23-8-2009 (te bereiken via www.eindtijdbode.nl ). Zie vooral ook het “In memoriam”. (noot – AK)

2 Er is een verschil tussen Israël en het Jodendom. Wij willen dit in het kort proberen uit te leggen. In eerste instantie bestaat het volk van Israël uit de 12 stammen, vernoemd naar de 12 zonen van Jakob (die van God de naam Israël kreeg). Maar later komt er een splitsing. Er wordt in de Bijbel dan onderscheid gemaakt tussen het “Huis van Israël” en het “Huis van Juda” (de zgn. Joden). Het “Huis van Israël” (ook wel Efraïm-Israël genoemd) is het 10-stammenrijk dat in de loop van de geschiedenis, door de Assyrische ballingschap, weggevoerd werd uit het beloofde land Kanaän/ Palestina. Zij zijn daarna de zgn. heidenwereld ingetrokken, waar zij, tot op heden, in het “verborgen” wonen. Het zijn vooral de zgn. “christelijke” landen in Noordwest-Europa en de landen, waar velen uit Noordwest-Europa later naar toe zijn geëmigreerd, zoals Amerika, Canada, Zuid-Afrika en Australië. Het “Huis van Juda” is het 2-stammenrijk, namelijk het volk van Juda, Benjamin en Levi, dat in de dagen van Jezus rondwandeling op aarde in het beloofde land Kanaän/Palestina leefde. (Het huis van) Juda, de zgn. Joden, is dan ook het deel van Israël waarover de verharding is gekomen (Rom. 11:25).

Als u meer over dit onderwerp wilt weten dan kunnen wij u het boek De geschiedenis van Kelto-Saksisch Israël van W.H. Bennet (ISBN-nr. 90-808032-1-9) aanbevelen. En/of het boek Wederom Mijn Volk”, over de lotgevallen van de beide Israëlvolkeren, naar aanleiding van het Bijbelboek Hosea, van H. Siliakus. (Informatie hierover via: info@eindtijdbode.nl).

3 Vroege-Regen = Het beeld van de uitstorting van de Heilige Geest op de eerste Pinksterdag (zie Hand. 2:1-4). (noot – AK)

4 “En gij, kinderen van Sion! verheugt u en zijt blijde in de HERE, uw God; want Hij zal u geven die Leraar ter gerechtigheid (de Heilige Geest); en Hij zal u de regen doen nederdalen, de vroege regen en de spade regen als voorheen.” “En daarna zal het geschieden, dat Ik Mijn Geest zal uitgieten over alle vlees, en uw zonen en uw dochters zullen profeteren; uw ouden zullen dromen dromen, uw jongelingen zullen gezichten zien; Ja, ook over de dienstknechten, en over de dienstmaagden, zal Ik in die dagen Mijn Geest uitgieten. (Joël 2:23 en 28-29)(noot – AK)

5 Spade (of Late) Regen = Het beeld van de uitstorting van de Heilige Geest in de eindtijd (zie Joël 2:23b en 28-29), nodig om de Gemeente(leden) – vooral in geestelijke zin – klaar te maken voor groei en (wereldwijde) opwekking. (noot – AK)

6 Convent = In de Rooms Katholieke Kerk een vergadering van stemgerechtigde leden van een orde of congregatie. In protestantse kringen vanouds een vergadering van predikanten ter bespreking van kerkelijke vraagstukken, zonder bevoegdheid tot het nemen van bindende beslissingen. (noot – AK)

7 Rom. 2 vers 29: “Maar die is een Jood (of Israëliet), die het in het verborgen (d.i. in het innerlijk, in het hart) is, en de besnijdenis van het hart - in de geest, niet in de letter - is de (ware) besnijdenis; wiens lof niet is uit de mensen, maar uit God.” (SV)

8 Het zijn de 10 verloren gewaande stammen. Voor meer over deze 10 stammen: zie het boek De geschiedenis van Kelto-Saksisch Israël van W.H. Bennet (ISBN-nr. 90-808032-1-9). En/of het boek Wederom Mijn Volk”, over de lotgevallen van de beide Israëlvolkeren, naar aanleiding van het boek Hosea, van H. Siliakus (informatie hierover via: info@eindtijdbode.nl).

9 Eschatologie = De leer der eschata of laatste dingen, d.w.z. van het einde van het leven van de mens en de wereld. Men kan twee typen onderscheiden: de verwachtingen omtrent het leven na de dood en de voorstellingen over de slotfase der wereldgeschiedenis. Waarbij het in deze studie duidelijk over het laatste gaat. (noot – AK)

10 Het is mij niet bekend of deze beide boeken ooit zijn uitgegeven. Ze zijn in ieder geval niet in mijn bezit. Wel staat er een zeer uitgebreide ‘VERS voor VERS’ studie van het Bijbelboek Daniël, van dezelfde schrijver, op onze website www.eindtijdbode.nl (al is dit wel een gescande vorm van de oude – nog met de typemachine uitgetypte – versie). (noot – AK)

11 Armageddon is Gods oorlog tegen satan en zijn antichristelijke horden. Zie o.a. Openb. 19:11-21, 6:17, 11:18, Judas 1:14-15, Mal. 4:1. Christus komt hier als de rechtmatige Koning (zie Openb. 19:11-21, Ps. 2:6-9) om de ONrechtmatige koning (de antichrist – zie Ezech. 21:25-27) te grijpen en hem in de poel van vuur te werpen (zie Openb. 19:20) en om heel zijn antichristelijk leger te vernietigen. Maar ook van satans en antichristelijke zijde wordt Armageddon voorbereid (zie Openb. 16:13-16). (noot – AK)

12 Een satelliet = De oorspronkelijke benaming voor een ‘begeleidende bediende’(noot – AK)

13 NATO (North Atlantic Treaty Organization) of NAVO (Noord-Atlantische Verdrags Organisatie) = Bondgenootschap opgericht ter uitvoering van het in 1949 te Washington gesloten Noord-Atlantisch Verdrag (met verschillende landen als lidstaten, waaronder Nederland). Doel van het verdrag is de veiligheid van de niet-communistische landen te verzekeren tegen een eventuele agressie van de Sovjet-Unie (Warchau-Pact) door onderlinge samenwerking en vooral door het waarborgen van hulp van de VS. (noot – AK)

14 Mesopotamië = Van het Griekste woord potamos, wat rivier betekent, de uit de hellenistische tijd (d.i. de Griekse oudheid) daterende benaming voor het gebied tussen de Eufraat en de Tigris; de naam gaat terug op een Babylonisch begrip dat ‘tussen de rivier’ betekent. Sedert WO I grondgebied van de nieuwe staat Irak. (noot – AK)

15 We hebben het nog steeds over de uitgave van 1978. (noot – AK)

16 We hebben het nog steeds over de uitgave van 1978. (noot – AK)

17 Turkestan = Staatkundig vormde West-Turkestan vroeger een Russisch generaal-gouvernement. Turkestan is de historische benaming voor een gebied dat zich van Centraal-Azië uitstrekt tot in West-China en dat thans de staten Kazachstan (gedeeltelijk), KirgiziëTadzjikistanTurkmenistan en Oezbekistan omvat. Het aangrenzende autonome gebied Sinkiang werd vroeger wel als Oostelijk of Chinees Turkestan aangeduid. De meerderheid van de Turkistani zijn etnische Turken en zijn moslims. De voormalige republiek Turkestan (1918-1921) omvatte een groot deel van het huidige Turkmenistan. Turkestan is tevens de naam van een stad in het zuiden van Kazachstan… (noot – AK)

18 Biljoen = Bij ons is het: het cijfer 1 met 12 nullen erachter. In de VS wordt het echter gebruikt voor ons miljard, het cijfer 1 met 9 nullen erachter. Ik vermoed, vanwege het gebruik van het woord ‘dollars’, dat hier ‘ons miljard’ wordt bedoeld. (noot – AK)

19 Barrel = Een Engelse en Amerikaanse inhoudsmaat van 158,97 liter voor een vat met vloeistof, in dit geval olie (of 115,6 liter voor droge waren). (noot – AK)

20 Dit zijn vooral de zgn. “christelijke” landen in Noordwest-Europa en de landen, waar velen uit Noordwest-Europa later naar toe zijn geëmigreerd, zoals Amerika, Canada, Zuid-Afrika en Australië. Zie verder noot 3.

21 VN (Verenigde Naties) of UNO (United Nations Organization) = Internationaal samenwerkingsverband tot behoud van de vrede. Oorspronkelijk ontstaan als een statenbond gericht tegen de Asmogendheden (zie 22a) in WO II. De VN kreeg zijn definitieve vorm in 1945. Het hoogste orgaan is de Algemene Vergadering, waarin alle leden zijn vertegenwoordigd. Komt jaarlijks bijeen in maandenlange zittingen. Voorts is van belang de Veiligheidsraad (zie 22b). De VN heeft zijn zetel in New York. Voor bepaalde doeleinden zijn een aantal gespecialiseerde organisaties opgericht, onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Unesco en de ‘Food and Agriculture Organization’ (FAO). (noot – AK)

  1. De Asmogendheden = De As Berlijn-Rome = Het verbond tussen het fascistische Italië en het nazistische Duitsland van 1936-1943. Na 1939 veelal het ‘stalen pact’ genoemd. Italië werd in politiek opzicht naar Duitsland toegedreven na de veroordeling door de Volkenbond van Mussolini’s optreden in Ethiopië. De capitulatie van Italië in WO II (sept. 1943) maakt een einde aan de As.

  2. De Veiligheidsraad = Het hoofdorgaan van de VN bestaat uit 5 permanente leden: China, Frankrijk, Rusland, Groot-Brittannië en de VS en 10, voor 2 jaar, door de Algemene Vergadering van de VN verkozen leden; heeft de ‘primaire verantwoordelijkheid’ voor de handhaving van internationale vrede en veiligheid en zijn besluiten daartoe moeten door de leden van de VN worden opgevolgd.

22 Als u meer wilt weten over de diep-geestelijke betekenis van de Israëlitische Tabernakel kunnen wij u de uitgebreide studie: Christus in de Tabernakel van CJH Theys aanbevelen, of de studie: “De Tabernakel van Israël: Gods profetisch model van de geestelijke ontwikkelingen van een waarachtig kind van God tot in alle volmaaktheid toe”, van E. van den Worm, GRATIS te downloaden op onze website. (noot – AK)

23 We hebben het nog steeds over de uitgave van 1978. (noot – AK)

24 Het Bagdadpact = Het heette aanvankelijk het “Bagdadpact”, maar nu “Centrale Verdragsorganisatie”. In 1955 tot stand gekomen verdrag als onderdeel van de Amerikaans-Britse strategie ter ‘afgrendeling’ van de Sovjet-Unie. Hierbij sloten zich aaneen: Turkije, Irak, Engeland, Pakistan en Perzië. De Verenigde Staten deden indirect ook mee. Door verschillende oorzaken is de doelstelling in feite nooit verwezenlijkt. (noot – AK)

25 Het Bagdadpact = Het heette aanvankelijk het “Bagdadpact”, maar nu “Centrale Verdragsorganisatie”. In 1955 tot stand gekomen verdrag als onderdeel van de Amerikaans-Britse strategie ter ‘afgrendeling’ van de Sovjet-Unie. Hierbij sloten zich aaneen: Turkije, Irak, Engeland, Pakistan en Perzië. De Verenigde Staten deden indirect ook mee. Door verschillende oorzaken is de doelstelling in feite nooit verwezenlijkt. (noot – AK)

Reacties

Populaire posts van deze blog