Eens viel een stokoude ezel in een ongebruikte, opgedroogde waterput. De put was erg diep en de ezel kon de put met geen mogelijkheid meer uit. De ezel begon te balken tot zijn baas, de boer er aan kwam om te zien wat het geluid was. Hij keek naar beneden en schudde zijn hoofd. De put was veel te diep om hem er uit te halen en de ezel was ook al oud. Hij riep een aantal van zijn vrienden om met vuilnis de put dicht te gooien om zo een eind te maken aan de ellendige toestand van de ezel, hem zo te begraven en direct op deze manier de gevaarlijke put dicht te gooien.
De ezel begon harder te balken, maar op een gegeven moment werd het stil. Na een tijdje verder bezig te zijn en de boer even in de put keek was hij geschokt de ezel er springlevend in te zien staan
op het afval. Iedere keer als het afval over hem kwam, schudde hij het van zich af en ging er met zijn poten op staan. Zo kwam hij steeds een klein stukje hoger tot hij bovenaan kwam en zijn vrijheid in sprong.

De les hierin is, om je niet om te wentelen in zelfmedelijden en te gaan schreeuwen als er ‘afval’ naar je wordt gegooid of als er negatieve dingen op je af komen. Schudt de negativiteit van je af. Trap het naar beneden en ga zo verder tot je hogere grond bereikt.


(oud Joods verhaal)


Aardse rijkdom is als een hazelnoot. Velen hebben hun tanden gebroken om het bemachtigen en het heeft nog nooit een maag gevuld.

--------------------------------------


Reacties

Populaire posts van deze blog