COVID-19: ANDERS BEKEKEN.


Beste lezers,

het enige onderwerp dat momenteel alle andere onderwerpen vervangt, dat is CORONA, dat had je wel gedacht. De ganse wereld lijdt onder deze corona-koorts. Ik heb een keer opgezocht wat “corona” precies betekent, het betekent “eer” of “overwinningskrans”. Men kan ook zeggen dat men het woord “kroon” ziet in het woord “corona”. M.a.w. dit virus zet iedereen een kroon op. Maar ik was verbaasd toen ik ook las dat “corona” iets meer betekent, het beschrijft namelijk ook de oppervlaktestructuur van onze aarde, onze planeet. Het betekent iets allesomvattend, alles bewegend, iedereen in beslag nemend, iedereen is erdoor getroffen en dat is ook zo.

Er zijn veel reacties in talkshows, het nieuws zit er vol van. Je hoort nauwelijks nog een bericht waar dat niet de top is van alle meldingen. Ik vroeg me af wat er staat in de Bijbel i.v.m. “corona”. Waarom zouden we dit Boek niet eens zijn zegje laten doen? Met al de vele commentaren heb ik hier een paar aantekeningen gemaakt, die in mijn hoofd en mijn hart kwamen, nl. drie gedachten.

Allereerst wil ik zeggen wat ik heb mee gemaakt over dit coronavirus.
De hulpeloosheid van de mensen.
Deze koorts zoals ook wel dit coronavirus wordt genoemd, veroorzaakt schrik en angst en hulpeloosheid en maken ons daarvan bewust. Nergens is er meer desinfecterende gel voor de wereldbevolking, wordt er gezegd. De mensheid reageert letterlijk met angst op het coronavirus, overal ter wereld. Hier zien wij de kwaadaardigheid van de mensen omdat er wordt gezegd dat tot op zekere hoogte desinfectantia worden verkocht aan woekerprijzen. Anderen hebben anderen nodig om winst te maken . Ik las onlangs een zin waarin stond dat wanneer de hebzucht van de mensen zou overwonnen zijn, alle andere problemen zouden overwonnen zijn.

Angst kan ook gerechtvaardigd zijn. We moeten zeker de voorzorgsmaatregelen van de autoriteiten naleven om de bevolking te beschermen. We moeten het voorbeeld zijn om het zo te doen, we moeten er ons aan houden. Maar de hysterie hier omtrent laat de hulpeloosheid van de mensheid blijken. Hoe snel kan de grond onder onze voeten openscheuren, hoe snel verliezen wij opeens de grip op de dingen.
Plotseling beseffen we dat een klein diertje, een virus de wereld kan schudden, we houden onze adem er voor in.

We worden beperkt in onze gedachten, ons leven hangt toch altijd aan een zijden draadje omdat wij geen houvast hebben, omdat wij geen houvast hebben in God. Dat wil niet zeggen dat we de voorzorgsmaatregelen niet moeten respecteren. Met God kunnen we ook angst ervaren. Maar God is als een reling op een brug, als een parachute die ons vasthoudt als we in het bodemloze springen. God geeft ons steeds meer zekerheid.
Helaas wordt meer en meer de de Almachtige God uit ons bewustzijn geduwd, uit de harten van de mensen, uit de families, uit de scholen, uit de maatschappij. Christenen worden belachelijk gemaakt als we in God geloven, als we spreken over Zijn Woord, de Bijbel, en Zijn Zoon Jezus Christus. Maar zonder Hem op te merken, voelen we het niet in onze harten; zonder Hem ervaren we niet dat Hij de Almachtige is Die de hele wereld in zijn handen houdt, Die de Maker is, de Schepper. Zonder Hem missen we alles.

Psalm 105:4 zegt het zo: “Vraagt naar de Here en Zijn sterkte, zoekt Zijn aangezicht bestendig”.

Daarvoor is het nu de hoogste tijd en niet alleen nu, maar ook als de corana-pandemie voorbij is. Er zijn ook andere noden en behoeften en andere “corona’s” in ons leven waardoor we onze hulp bij God moeten zoeken.

In een bekende songtekst staat: “We gaan de duisternis in zonder God, maar met Hem gaan we in het licht. Zonder God verspreidt zich de angst, maar bij Hem zijn we niet bang”
De Bijbel zegt hierover: “Jezus Christus is gisteren en heden Dezelfde en tot in eeuwigheid” (Hebreeën 13:8).
Dit betekent dat Jezus gisteren mijn ziel in Zijn hand greep maar ook vandaag, wat er ook gebeurt en wat er in de toekomst naar mij toe zou komen, misschien nog talloze “corona’s”. Jezus Christus is Dezelfde, Die er was en Die er is en Hij die komt.


En dat brengt ons bij het tweede punt: Jezus komt terug.

Het Woord van God wordt vervuld, het is actueler dan ooit. In Lukas 21:26 zegt Jezus Christus Zelf dat de mensen zullen bezwijmen van vrees en angst voor de dingen, die over de wereld komen, zelfs de krachten der hemelen zullen wankelen.

Deze krachten zullen het ganse aardoppervlak (corona) overspoelen.
Beste lezers, ik mag jullie vertellen dat de Bijbel een stevig en betrouwbaar Woord is, dat de toekomst voorspelt en dat deze toekomst nog slechter wordt. De Bijbel is een verafschaduwing van wat nog komen moet. Mensen zullen omkomen van angst van de dingen die over de hele aardbol zullen plaatsvonden. We maken dit nu van zeer nabij mee en het is Gods Woord dat ons dit verkondigt.
Waarom staan deze rampen ons nog te wachten? De rampen zijn Gods megafoon om een slapende wereld wakker te maken.
Ja, God wil ons wakker maken. Hij wil tot ons zeggen: “Ik ben daar bij u”.
Ga niet de eeuwigheid in zonder HEM, breng de eeuwigheid niet door zonder HEM. Laten we ons de aangeboden genade Gods niet verslapen.

En ten derde, zou “corona” ons nog iets anders kunnen bieden.
Ja, denk eens aan de kroon van het kruis. Als er iets is dat ons kan tot rust brengen, zekerheid brengen en ondersteuning voor de toekomst en vrede in alle moeilijke tijden, ontspanning in tijden van spanning, troost in alle angsten, opluchting van alle lasten, ook lasten van schuldgevoelens en zonden met alle “corona’s” die ons leven kunnen treffen, dan is er de KROON des KRUISES, Jezus Christus, Die kwam, stierf en opstond met een remedie voor een verschrikkelijke epidemie. Zo is de dood en opstanding de remedie tegen zonde en dood en tegen uitzichtloosheid. De mens die in Hem gelooft, vindt stabiliteit en zekerheid. Wie in Hem gelooft, ontvangt vergeving en opent de deur naar de hemel waarop de angst voor de toekomst wordt weggenomen omdat Jezus de hele toekomst toebehoort. De Heere zegt: “In de wereld ben je bang, maar heb vertrouwen dat Ik de wereld heb overwonnen”.
Is dat niet geweldig , goede moed, Ik heb de wereld overwonnen, Ik ben de toekomst, zegt Jezus, “geloof in Mij”. En dat brengt ons naar Johannes 14:1: “Uw hart worde niet ontroerd, gij gelooft in God, gelooft ook in Mij”. Ook nu in deze wereld die overspoeld wordt met corona-angst, geloof in Jezus Christus, lees Zijn Woord, vooral het Nieuwe Testament. In de Bijbel vindt je een onbeschrijfelijke kracht van de genade van God. En deze kun je leren kennen in het Woord van God, onbeschrijfelijke troost en onbeschrijfelijke veiligheid.

De kroon van het kruis overwint alle corona’s.


Bron: Zendingswerk Middernachtsroep Norbert Lieth


Reacties

Populaire posts van deze blog