WAAR GAAN WIJ HEEN?


Rev. Renus R.Cabe


Jezus sprak eenmaal tot de Farizeeën en de Sadduceeën: “Als het avond geworden is, zegt gij: Schoon weder; want de hemel is rood; En des morgens: Heden onweder, want de hemel is droevig rood. Gij geveinsden! het aanschijn des hemels weet gij wel te onderscheiden, en kunt gij de tekenen der tijden niet onderscheiden?” (Matteüs 16:1-3). Wij leven in tijden van burgerlijk oproer, omwentelingen, opstootjes, strijd en demonstraties. Vanwaar komt dit toch allemaal? Het behoort allemaal tot de “tekenen der tijden”. Wij leven aan het eind van de tijdsbedeling der genade. De tijd voor de mens loopt snel af.


GEWELD


De profetie van de Here Jezus Christus, die wij aantreffen in Lukas 17:26-27, luidt, dat zoals het was in de dagen van Noach, zo zal het ook zijn in de dagen van de (wederkomst van de) Zoon des mensen. Welke toestanden deden zich voor in de dagen van Noach? In Genesis 6 lezen we, dat de mensen verdorven waren, vol van kwade gedichtsels der harten en van onreine gedachten, door en door corrupt. En vervolgens wordt ons in vers 11 van hetzelfde hoofdstuk gezegd, dat “de aarde vervuld was met geweld” (Engelse vertaling). Het Hebreeuwse woord dat hier gebruikt wordt, komt van de wortel die de betekenis heeft van “van zich afschudden”, “op gewelddadige wijze wegnemen”, “geweld plegen” en “zich verkeerde dingen in het hoofd halen”. Geweld behoort dus tot de tekenen der tijden.


DE MACHT AAN HET VOLK


De kerk van Laodicea wordt in Openbaring 3:14-22 door de Here ernstig verweten lauwhartig te zijn. Hoewel zij geloofden van zichzelf, dat zij rijk waren en niets nodig hadden, zei Jezus van hen, dat zij ellendig, jammerlijk, arm, blind en naakt waren. Het woord Laodicea is samengesteld uit twee Griekse woorden: “Laos” hetgeen betekent “volk”, en “dice”, hetgeen betekent “recht” of “wraak”. Het woord Laodicea heeft dus als betekenis “recht van het volk” of, letterlijk, “macht aan het volk”.
Is deze laatste uitdrukking niet één van de leuzen van onze tijd? Waar zal het allemaal op uitlopen? Waar gaan wij heen? Het volk, de massa’s, regeren. En er zal iemand komen, die de keuze zal zijn van de massa’s. Hij zal een wereldheerser zijn, een werelddictator.


DE WETTELOZE


Deze man wordt in II Thessalonicenzen 2:8 “de ongerechtige” genoemd. Het Griekse woord hier gebruikt, is “anomos”, dat in de Engelse Vertaling van II Petrus 2:8 wordt vertaald met “wetteloos”. Hij zal een man zijn die zich aan geen enkele wet zal houden, een “wetteloze” (het woord dat in II Thessalonicenzen 2:8 in onze Nieuwe vertaling wordt gebruikt). Voor de “verborgenheid der ongerechtigheid” kunnen wij in II Thessalonicenzen 2:7 lezen: “het geheimenis der wetteloosheid” (N.V.). In de Amplified Bible wordt deze verborgenheid omschreven als “dat verborgen element van rebellie tegen de gevestigde autoriteiten”. Is dit element in de wereld van vandaag niet reeds volop werkzaam? En dit zal niet minder worden, maar toenemen, totdat de wetteloze zelf, de antichrist, zal worden geopenbaard. Deze zal orde op zaken stellen in de wereld en tegelijk aan de wensen van de massa’s voldoen. Die zullen hem aanbidden (Openbaring 13)!


TEKENEN DER TIJDEN


Paulus schreef aan Timoteüs in twee verschillende brieven over de kenmerken van de laatste dagen (I Timoteüs 4:1-2, II Timoteüs 3:1-7). Hij voorzegde, dat de mensen van het geloof zullen afvallen. Maar zij zullen niet afvallen van een VORM van godsdienst! Zij zullen enkel de kracht ervan verloochenen. Zij zullen ook luisteren naar verleidende geesten, hetgeen een mogelijke verklaring is voor wat achter veel van de oproerigheid van vandaag schuilgaat. Hij zei verder, dat hun geweten dood zal zijn, dat zij trots, hebzuchtig, godslasteraars, de ouderen ongehoorzaam en zonder natuurlijke liefde zullen zijn. Zij zullen ook onverzoenlijk zijn. Letterlijk wil dit zeggen, dat zij niet tot verzoening, tot bedaren of tot vrede te brengen zijn, maar dat zij onverzettelijk en gedurig vijandig blijven. Is dit niet wat wij vandaag steeds meer te zien krijgen?

Verdorvenheid en ongehoorzaamheid aan God zal uiteindelijk leiden tot een politieke machtsovername door de massa's. Jesaja schreef: "het volk en het koninkrijk, welke u niet zullen dienen, die zullen vergaan; en die volken zullen gans verwoest worden" (Jesaja 60:12).


EEN TIJD VAN OPSCHUDDING


In Hebreeën 12:26-27 voorzegt de schrijver, daarbij citerend uit het boek Haggaï, dat er een tijd zal komen waarin alles zal worden bewogen. De dingen die deze wereldwijde opschudding zullen doorstaan, zullen blijven. De dingen die dit niet doorstaan, zullen weggenomen worden of verdwijnen. De gedachten en meningen van de mensen zullen bewogen en geschud worden als nooit tevoren. Volkeren zullen in grote opschudding geraken. Alle fundamenten, al de goddelozen, alle overheden zullen bewogen worden. Maar er zijn enige dingen die niet bewogen kunnen worden! Gods Woord kan niet wankelen en ook ons fundament kan niet wankelen, indien het de Rots Christus Jezus is en het Woord van God. Gods Koninkrijk en de Christelijke hoop kunnen niet omvergehaald worden. Zij zijn onwankelbaar. Wat is uw fundament? Wat is uw hoop? 

EEN GLORIEUZE KERK


Uit al die opschudding en verwarring zal God een Gemeente tevoorschijn brengen die glorieus, heilig en zonder vlek of rimpel is. Zij die ertoe zullen behoren, zullen één zijn van hart en zin door de Heilige Geest. Het zal een sterke Gemeente zijn en gezalfd met de Geest van God, een Kerk die de poorten der hel overwint. Het zal een Gemeente zijn die vervuld is met al de volheid van God, een Gemeente die de Bruid van Christus zal worden. Waar gaan wij heen? Het hangt er geheel van af wáár u zich bevindt. De wereld heeft als bestemming om voorbij te gaan. Maar de Kerk die gebouwd is op de Rots Christus zal alle gewoel der tijden doorstaan. De vraag is eenvoudig: "Waar stáát u?"


Reacties

Populaire posts van deze blog