Wie je bent in Christus

Hoe God naar je kijkt in Christus

In Christus kan God Zijn ogen niet van je afhouden

In Christus ziet God je niet in zonden

In Christus ben je Gods geliefde kind


Hoe God naar je kijkt in Christus

Je gaat pas geloven dat je echt waardevol bent, als je het geheim hebt ontdekt van wie je bent ‘in Christus’ en hoe God nu ‘in Christus’ naar jou kijkt. Alleen als je weet wie je bent ‘in Christus’ kun je jouw persoonlijke en geestelijke problemen oplossen en kun je jouw vrijheid ‘in Christus’ vinden.

Vele malen spreekt Paulus over wie jij bent ‘in Christus’. ‘In Christus’ zijn betekent dat je één bent geworden met Christus. Deze onverbrekelijke eenheid met Christus heeft volgens Paulus twee kanten: “Want God nam Christus die geen zonde gedaan had en belastte Hem met onze zonden. In ruil daarvoor rekent God de rechtvaardigheid van Christus ons toe” (II Korintiërs 5:21 HB).

Aan de ene kant betekent ‘in Christus’ zijn dat Jezus ervoor koos om zich zo één te maken met jou, dat Hij God toestond om al jouw zonden op Hem te leggen. Jezus werd tot zonde gemaakt met jouw zonden en liet toe dat God de straf die jij verdiende op Hém legde (Jesaja 53:5). Jezus liet zich in jouw naam kruisigen om te sterven in jouw plaats (Galaten 2:20). Wat zag God toen Hij vanuit de hemel naar het kruis keek? Toen God naar het kruis keek, zag Hij niet Jezus maar jou!

Aan de andere kant betekent ‘in Christus’ zijn dat jij je nu één mag maken met Jezus. Als jij gelooft dat je met Jezus gekruisigd, gestorven en opgestaan bent, worden niet alleen je zonden vergeven maar ben je een compleet nieuwe schepping geworden ( “Zo is dan wie in Christus is een nieuwe schepping; het oude is voorbijgegaan, zie, het nieuwe is gekomen” II Korintiërs 5:17) .
Je ontvangt een nieuw hart: het hart van Jezus klopt nu in jou. En je ontvangt een nieuwe geest: de Geest van Jezus woont nu in jou. Wat ziet God als Hij nu vanuit de hemel naar jou kijkt? God ziet jou vanaf nu altijd ‘in Christus’. Daarom kan Hij zijn ogen niet van je afhouden!

In Christus kan God Zijn ogen niet van je afhouden

Wat zie je als je in de spiegel kijkt? Misschien zie je jezelf niet als waardevol, omdat je nog steeds gelooft wat anderen over je zeggen. Misschien voel je je niet geliefd en aanvaard, omdat je nog steeds gebukt gaat onder de gevolgen van afwijzing. Misschien voel je je niet goed genoeg, omdat je struikelend achter Jezus aan gaat. Maar luister goed: niet wat jij denkt, voelt of doet bepaalt je identiteit, maar wat Jezus voor jou heeft gedaan!

Een vriend van Job legt uit hoe God ‘in Christus’ naar jou kijkt. Het zijn profetische woorden: “God kan zijn oog niet afhouden van de rechtvaardige, Hij zet hem als een koning op de troon, Hij geeft hem aanzien voor altijd”
(Job 36:7 WV).’
Rechtvaardig zijn betekent dat je door God honderd procent bent goedgekeurd en aanvaard omdat Hij je, door het wonder van het kruis, vanaf nu altijd ‘in Christus’ ziet.

Omdat Christus rein is, ziet God jou ‘in Christus’ nu als rein!
Omdat Christus
heilig is, ziet God jou ‘in Christus’ nu als heilig!
Omdat Christus
rechtvaardig is, ziet God jou ‘in Christus’ nu als rechtvaardig!
Omdat Christus
volmaakt is, ziet God jou ‘in Christus’ nu als volmaakt!

Dit betekent niet dat jij je best moet doen om rein, heilig, rechtvaardig en volmaakt te worden. ‘In Christus’ ziet God je al als rein, heilig, rechtvaardig en volmaakt, omdat je een onverbrekelijke eenheid bent geworden met Jezus. Dát is het geheim van ‘in Christus’ zijn! God zet je ‘in Christus’ als een koning op de troon en geeft je in Hem aanzien voor altijd! Durf je te geloven dat God zo naar jou kijkt? Je mag het als een bijzonder geschenk aannemen en het je helemaal gaan toe-eigenen!

In Christus ziet God je niet in zonden

In het Oude Testament heeft God je al laten zien wat het betekent om ‘in Christus’ te zijn goedgekeurd en aanvaard. Het lammetje dat in de tempel geofferd werd tot vergeving van zonden, moest vrij zijn van ziekte of onvolkomenheid. Er mocht helemaal niets aan mankeren. Het lam moest volmaakt zijn.

Als een gelovige met zijn offerlam op weg was naar de tempel, dan wisten de mensen dat hij flink gezondigd had. Hij onderging hun nieuwsgierige en afkeurende blikken met schuld en schaamte. Maar als hij eenmaal in de tempel was, hoefde hij niet bang te zijn dat de priester hem zou afwijzen. In tegenstelling tot de mensen had de priester helemaal geen oog voor het zondige verleden van de gelovige. Hij zag niet hoe slonzig deze gekleed ging. Hij merkte niet op dat hij zich geruime tijd niet had gewassen. De blik van de priester was enkel en alleen gericht op het lam. Als het lam volmaakt was, werd de boosdoener door God goed bevonden!

Prijs God dat Hij voorzien heeft in een volmaakt Lam! Omdat niemand iets op jouw Lam aan te merken kan hebben, word jij door God goedgekeurd en aanvaard. ‘In Christus’ – het Lam van God – ziet God jou nu als rein, heilig, rechtvaardig en volmaakt. Wat er ook gebeurt: God ziet jou niet in je zonden, Hij ziet jou ‘in Christus’! Misschien denk je dat je toch een zondaar bent wanneer je weer eens gezondigd hebt. Je voelt je schuldig omdat je gestruikeld bent. Denk dan aan het verhaal van de priester en het offerlam!


Niet wat jij denkt, voelt of doet bepaalt jouw identiteit, maar wat Jezus – het Lam van God – voor jou heeft gedaan! Op grond van jouw relatie met Jezus ben jij volkomen door God geaccepteerd.

In Christus ben je Gods geliefde kind

Op een dag gaat Jezus naar de Jordaan om zich door Johannes de Doper te laten dopen. Johannes wil dit eerst niet doen. ‘Ik moet door U gedoopt worden,’ protesteert hij.
‘Toch wil Ik dat je Mij doopt,’ antwoordt Jezus, ‘want we moeten precies doen wat God van ons verlangt.’ Als Jezus gedoopt is, scheurt de hemel open en ziet Johannes de Geest van God als een duif op Jezus neerkomen. Een stem uit de hemel zegt:
“Dit is mijn geliefde Zoon, in Hem vind Ik vreugde(Matteüs 3:17 NBV).’

Op dat moment zijn Jezus en Johannes allebei dertig jaar oud. Vrijwel zeker waren hun aardse vaders overleden. Dat maakt wat hier gebeurt nog indrukwekkender. Volgens Joodse traditie vond op dertigjarige leeftijd namelijk een bijzondere ceremonie plaats.
Het was de leeftijd waarop je priester kon worden
(Numeri 4:34-43). En het was de leeftijd waarop een jongeman het ‘zoonschap’ in de familie werd toevertrouwd. Een vader boog zich dan over zijn zoon heen en zei: ‘Dit is mijn geliefde zoon, in hem vind ik vreugde.’ Met deze woorden werd de jongeman in het zoonschap aanvaard en ontving hij de verantwoordelijkheid en het gezag dat hierbij hoorde. Jesaja verwijst naar deze ontwikkeling: “Want een Kind is ons geboren, een Zoon werd ons gegeven en de heerschappij zal op zijn schouders rusten” (Jesaja 9:5 HB).

Waarschijnlijk hebben Jozef en Zacharias deze woorden nooit over hun zonen kunnen uitspreken. Zij waren al gestorven. Nu wordt Jezus op ontroerende wijze door zijn hemelse Vader bevestigd in het zoonschap:
“Dit is mijn geliefde Zoon, in Hem vind Ik vreugde!”
Deze woorden zullen ook Johannes de Doper diep geraakt hebben. ‘In Christus’ sta jij ook in de Jordaan en zegt God dezelfde woorden tegen jou: ‘Jij bent mijn geliefde kind, in jou vind Ik vreugde!’ God noemt jou niet alleen maar zijn kind, Hij noemt jou voor altijd en eeuwig zijn geliefde kind!

Bron: www.de7wonderen.nl

------------------------------------------------

















Reacties

Populaire posts van deze blog