DE

ZEVEN

WONDEREN

VAN HET KRUIS



HET GESCHENK

Jezus heeft zeven keer gebloed

Jom ha Kippoerim

Adam – adamah – dam

Een zevenvoudig geschenk

Jezus heeft zeven keer gebloed

De profeten en de vier evangelisten vertellen je dat Jezus in totaal zeven keer voor jou heeft gebloed. De zeven keren dat Jezus gebloed heeft, vonden niet per ongeluk plaats. Het waren stuk voor stuk profetische handelingen, honderden jaren eerder voorspeld, door God gewild en ingegeven en uitgevoerd door zondige, Romeinse soldaten. Met deze profetische handelingen wil God je duidelijk maken wat het wonder van het kruis voor jou betekent.

In de Bijbel is het getal ‘zeven’ verbonden met de Persoon en het werk van de Heilige Geest. Zo zag Johannes op Patmos in een visioen zeven fakkels die symbool staan voor de Heilige Geest ( “En van de troon gingen bliksemstralen, stemmen en donderslagen uit; en zeven vurige fakkels brandden voor de troon; dit zijn de zeven geesten Gods” Openbaring 4:5) en verwijst de zevenarmige kandelaar in de tempel naar Gods tegenwoordigheid in ons midden door de Heilige Geest ( “Gij zult een kandelaar van louter goud maken, van gedreven werk zal de kandelaar gemaakt worden, het voetstuk zowel als de schacht; de bloemkelken, met knoppen en bloesems, zullen daarmee één geheel vormen. Zes armen nu zullen uit zijn zijden uitsteken: drie armen van de kandelaar uit de ene zijde en drie armen van de kandelaar uit de andere zijde. Drie bloemkelken in de vorm van amandelbloesem aan de ene arm, met knop en bloesem; en drie bloemkelken in de vorm van amandelbloesem aan de andere arm, met knop en bloesem; aldus voor de zes armen, die uit de kandelaar uitsteken. Op de kandelaar vier bloemkelken in de vorm van amandelbloesem, met zijn knoppen en bloesems. Ook een knop onder het eerste paar armen, die uit hem voortkomen, en een knop onder het tweede paar armen, die uit hem voortkomen, en een knop onder het derde paar armen, die uit hem voortkomen; (aldus) bij de zes armen, die uit de kandelaar uitsteken. De knoppen en de armen zullen uit hem voortkomen, terwijl het geheel één gedreven werk van louter goud is. Gij zult er zeven lampen voor maken en men zal die lampen erop zetten en het licht laten vallen naar de voorkant. Zijn snuiters en zijn bakjes zullen van louter goud zijn. Van een talent louter goud zal men hem maken, met al dit gerei. Zie nu toe, dat gij alles maakt naar het model dat u daarvan op de berg getoond is” Exodus 25:31-40).


Als we spreken over het wonder van het kruis, dan bedoelen we dat de Heilige Geest op bovennatuurlijke wijze in jouw leven wil uitwerken wat Jezus voor jou in de laatste achttien uur voor
Zijn sterven heeft volbracht. Op grond van jouw geloof in het bloed van de Here Jezus – in wat Hij voor jou heeft gedaan – kan de Heilige Geest de zeven wonderen van het kruis in jouw leven bewerken.

Het getal zeven is Bijbels gezien het getal van de volheid en wijst altijd op volledigheid en volmaaktheid. De zeven wonderen van het kruis brengen je bij Jezus, Die op een volmaakte wijze het offer heeft gebracht om jou volledig met God te verzoenen. Daarom zegt de Bijbel dat jij mag naderen tot Jezus en tot het bloed van de besprenging:

U bent genaderd (…) tot Jezus (…) en tot het bloed van de besprenging, dat krachtiger spreekt dan Abel” (Hebreeën 12:24 NBG).

Jom ha Kippoerim

Petrus beschrijft Gods overvloedige genade als hij zegt dat wij ‘door God de Vader zijn voorbestemd om besprenkeld te worden met het bloed van de Here Jezus ( “door God de Vader voorbestemd en door de Geest geheiligd om gehoorzaam te zijn aan Jezus Christus en om besprenkeld te worden met Zijn bloed” I Petrus 1:2 WV) ‘Besprenkeld worden met het bloed’ is een verwijzing naar de zeven keer dat Jezus’ bloed op de aarde is gesprenkeld.

Om de laatste achttien uur voor Jezus’ sterven te kunnen begrijpen, moet je je eerst verdiepen in wat er gebeurde op Jom ha Kippoerim, oftewel Grote Verzoendag. Alleen op deze dag mocht de hogepriester het allerheiligste deel van de tempel binnengaan. Gekleed in eenvoudig linnen ging de hogepriester met het bloed van het offerdier het allerheiligste binnen om verzoening te ontvangen voor alle zonden die het volk in onwetendheid had begaan .

In het eerste deel van de tabernakel gingen de priesters voortdurend binnen om de diensten te volbrengen. In het tweede deel echter ging alleen de hogepriester eenmaal per jaar binnen, niet zonder bloed, dat hij voor zichzelf offerde en voor de afdwalingen van het volk’ (Hebreeën 9:6-7). De hogepriester doopte zijn vingers in het bloed en besprenkelde eerst zeven keer het gouden verzoendeksel en daarna zeven keer de aarde. Het gouden verzoendeksel werd met bloed besprenkeld als teken voor de hemel dat het jaarlijkse offer tot verzoening had plaatsgevonden ( lees Leviticus 16). Maar waarom moest ook de aarde zeven keer met bloed worden besprenkeld?

Zoals de hogepriester op Grote Verzoendag opdracht kreeg de aarde zeven keer met het bloed van het offerdier te besprenkelen, zo doordrenkte op Goede Vrijdag het bloed van Jezus zeven maal de aarde. De zevenvoudige besprenkeling in de tempel was een profetische vingerwijzing naar de zeven maal dat Jezus voor jou zou bloeden in de laatste achttien uur voordat Hij stierf.

Adam – adamah – dam

In Genesis lees je dat God Adam vormde uit de aarde. Taalkundig gezien is er een samenhang tussen het Hebreeuwse woord adam en adamah, dat ‘roodbruine aarde’ betekent. God schiep Adam uit stof dat Hij van de aarde nam:

.Toen vormde God, de Heer, uit het stof van de aardbodem de mens en blies hem de levensadem in de neus. En zo kwam de mens tot leven”
(Genesis 2:7, GN).

Wij zijn allemaal adamskinderen. Ook wij zijn uit stof geschapen en zullen tot stof weerkeren:
In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u en u zult tot stof terugkeren” (Genesis 3:19). Door de zondeval van Adam is de zonde in de wereld gekomen en heeft de zonde onze adamah – onze menselijke natuur – geheel doordrongen: ‘Samengevat is het zo: door de schuld van één mens, Adam, is de zonde in de wereld gekomen en de dood is het logische gevolg van de zonde. De dood breidde zich uit naar alle mensen, want zij zondigden allemaal ( “Daarom, gelijk door één mens de zonde de wereld is binnengekomen en door de zonde de dood, zo is ook de dood tot alle mensen doorgegaan, omdat allen gezondigd hebben” Romeinen 5:12)’

Na de zondeval werden de zonde en de dood de mens meester. Onze van oorsprong goddelijke natuur ontaardde in onze huidige zondige natuur.

Allen zijn zij afgeweken, tezamen ontaard, er is niemand die goed doet, zelfs niet één” (Psalm 53:4). Daarom nodigt God jou uit om je te laten besprenkelen met het bloed van de Here Jezus. Door te geloven dat Jezus zijn bloed voor jou gaf, kan ‘het bloed van het Lam’ jou vergeven, reinigen, verlossen, genezen, bevrijden en met God verzoenen, zodat jij in Jezus een heel nieuw leven kunt ontvangen.

Het is opmerkelijk dat het Hebreeuwse woord voor bloed dam is. Je vindt het terug in zowel adam als in adamah. Het dam van de Here Jezus wil zeven keer jouw adamah doordrenken, zodat jij het zevenvoudige wonder van het kruis kunt ontvangen. Door het wonder van het kruis verandert God ons van adamskinderen in Jezuskinderen!

Een zevenvoudig geschenk

Elke keer dat Jezus’ bloed vloeide is een vingerwijzing van God naar één van de zeven wonderen van het kruis die in jouw leven mogen plaatsvinden. Het volgende overzicht maakt duidelijk hoe vaak, waar en waarom Jezus’ bloed voor jou heeft gevloeid:

1. Het wonder van vergeving

Jezus zweette druppels bloed in de Hof van Gethsemané: ‘Hij werd dodelijk beangst (…) en zijn zweet werd als bloeddruppels’ (Lucas 22:44, NBG)

2. Het wonder van verlossing

Jezus werd mishandeld in het huis van de hogepriester: Toen spuwden zij in zijn gezicht en sloegen Hem met vuisten’ (Matteüs 26:67).

3. Het wonder van reiniging

Jezus werd mishandeld tijdens het verhoor: Ik keerde mijn wangen toe aan degenen, die de baardharen uittrokken’ (Jesaja 50:6, HB).

4. Het wonder van genezing

Jezus werd gegeseld door de soldaten van Pilatus: ‘Toen liet hij hun Barabbas los, maar Jezus geselde hij’ (Matteüs 27:26, NBG).

5. Het wonder van bevrijding

Jezus werd gekroond met een doornenkroon: ‘Ook vlochten zij van doornen een kroon en zetten die op zijn hoofd (…) en zij spuwden naar Hem en namen het riet en sloegen Hem ermee op het hoofd’ (Matteüs 27:29-30, NBG).

6. Het wonder van verzoening

Jezus’ handen en voeten werden doorboord toen Hij werd gekruisigd: ‘En zij kruisigden Hem en verdeelden zijn klederen door het lot te werpen’
(Marcus 15:24, NBG).

7. Het wonder van de wedergeboorte

Een soldaat stak een speer in zijn zij: Maar een van de soldaten stak met een speer in zijn zij en meteen kwam er bloed en water uit’ (Johannes 19:34).

https://www.youtube.com/watch?v=bMRr29T9WQE

Bron: www.de7wonderen.nl

(wordt vervolgd)

Reacties

  1. Altijd heel fijn om artikelen te lezen die ons de diepere lagen van Gods Woord leren zien en kennen.
    Mijn vroegere Bijbelleraar noemde dat:
    Schatgraven in de Bijbel.

    Gods zegen,
    A. Klein - www.eindtijdbode.nl

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog