KERST 2020  (23)

Lied: Kerstnacht boven Bethlehem: https://www.youtube.com/watch?v=Z3WHPEdAxJo


Kerstboodschap:

De Christus van alle eeuwen


Zijn Naam

Van het Kind Dat ons geboren zou worden en de Zoon Die ons werd gegeven, profeteerde Jesaja: En men noemt Zijn Naam:

  1. Wonderlijk,

  2. Raadsman,

  3. Sterke God,

  4. Eeuwige Vader,

  5. Vredevorst (Jes. 9:5b, HSV).

Hoe bekend deze profetie ook is, menigeen zal toch moeite hebben met aan te duiden “hoe” en “wanneer” zij is vervuld. Nergens lezen wij in de evangeliën, dat onze Here Jezus met één van deze namen werd genoemd. Maar eigenlijk staat dit er ook niet. Er is sprake van “Naam” – enkelvoud. Het is ÉÉN grote Naam. Het zijn 5 namen die tezamen aanduiden hoe groot de Naam van Jezus is en welk een volheid van zegen in deze Naam verborgen is.

De apostel Paulus schrijft:

    • Daarom heeft God Hem… een Naam geschonken boven alle naam (Filip. 2:9, HSV).

En de apostel Petrus betuigde voor het Joodse Sanhedrin:

    • “…er is onder de hemel geen andere Naam onder de mensen gegeven waardoor wij zalig moeten worden (Hand. 4:12, HSV).

Die vijf-namen-in-één, waarvan de profeet Jesaja sprak, getuigen van de zaligheid en redding die er is – enkel en alleen – in deze Naam, de grootste Naam in hemel en op aarde (5 is het symbolisch getal van “verzoening”). Daarbij doet zich dan nog iets bijzonders voor. In deze grote Naam vinden wij niet alleen de genade van God in al zijn rijkdom geopenbaard, maar bovendien vinden wij hier de voortschrijding van de openbaring van deze genade door de eeuwen heen beschreven. Voor ons geestesoog zien wij hier, in al Zijn hemelse luister, verschijnen: De Christus van alle eeuwen!


Wonderlijk

De komst van de Here Jezus Christus naar deze wereld ging gepaard met vele wonderen en tekenen. Wonderlijke gebeurtenissen vonden plaats. Hij werd geboren uit een maagd. Hij werd geboren in de stad van David. Engelen zongen tot Zijn eer. Wijzen uit het “oosten” gingen ons allen voor in de aanbidding van Hem. Doch ongetwijfeld het wonderlijkst van al was, dat Hij was God-in-mensengedaante. God geopenbaard in het vlees, God-met-ons (Immanuel). Hij was God, Die één van ons wilde worden om voor ons allen te boeten! Zijn Naam is dan ook met recht: WONDERLIJK”. Een wonderlijke tijd brak aan: Gods genade en waarheid werden geopenbaard, Zijn heil voor boetvaardigen (d.i. voor mensen die van OPRECHT BEROUW vervuld zijn). Een wonderlijke en wondervolle bemoeienis van God met de mens had plaats en was gaande sinds die tijd. Een bemoeienis ter VERLOSSING. Geboren werd: “Die tot God ons terugbrengen zou”! De Weg, de Middelaar, de Verlosser werd ons gegeven. Het paradijs ging weer open. Opnieuw werd gehoord: “Adam… waar ben je?” (zie Genesis 3:9). De stem van God, Die in Zijn grote liefde de mens zoekt, nu niet om ons het oordeel aan te zeggen, maar om ons te redden. Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar EEUWIG LEVEN heeft! (Johannes 3:16, HSV)

Dit vers, Johannes 3:16, is de wonderlijkste openbaring die ooit tot mensen is gekomen. Hoe het met ons gemoed gesteld is, als wij dit werk van God gedenken, kunnen wij slechts weergeven met de woorden van Psalm 118:23 (HSV): “Dit is door de Here geschied, het is WONDERLIJK in onze ogen”.


Raadsman

Hoe groot en vol deze zegen was, bleek op de Pinksterdag, 33 jaar later. Christus’ aanwezigheid op aarde en het werk dat Hij volbracht had – gezien naar de mens toe – kreeg een blijvend karakter door de komst van de Heilige Geest, de Geest van Raad en van Wijsheid. Van Hem, de gezegende 3de Persoon1 van de Goddelijke 3-eenheid, zei Jezus: “Die zal bij u blijven” (zie Johannes 14:16). Het is de Heilige Geest Die ons op de weg van God leidt, steeds verder, “in heel de waarheid” (zie Johannes 16:13). Hij overtuigt het hart van zonde, maar Hij verlicht ook de ogen van ons verstand en geeft ons geestelijk inzicht. Door ons te vervullen met Zijn Heilige Geest, ontvangen wij een zo direct en dicht contact met Jezus, dat wij begrijpen gaan waarom Zijn Naam ook is: “RAADSMAN”! Deze dimensie kreeg Zijn tegenwoordigheid met name na Zijn hemelvaart. En hoe meer wij ons aan de leiding van de Heilige Geest overgeven en toevertrouwen, des te dichter zullen wij tot Jezus komen.


Sterke God

Maar vervolgingen kwamen en lijden voor Christus’ Gemeente. De Here Jezus had het van te voren al gezegd: “Zij hebben Mij gehaat, zij zullen ook u haten” (zie o.a. Matth. 10:22, 24:9, Luk. 6:22, 21:17, Joh. 15:18-19 en 1 Joh. 3:13). Wanneer haten zij ons? Wanneer Christus waarlijk in ons woont. Christus-in-ons wordt gehaat, niet alleen door goddelozen, maar ook door (lauwe en/of wereldsgezinde) medegelovigen! En deze vervolging was nog niet alles. Satan infiltreerde in de Gemeente – en doet dit nu nog, meer dan ooit tevoren – met dwaalleer en met het zuurdesem van de zonde (waaronder ook wereldsgezindheid en wereldgelijkvormigheid vallen). Demonische stormen beukten tegen het gebouw van Christus’ Gemeente (en Gods gebouw of bouwwerk zijn de gelovigen/christenen – zie 1 Korinthe 3:9). Toen werd echter, wonderlijk genoeg, bekend, dat Zijn Naam ook is: STERKE GOD”! Hij is de Rots der eeuwen, Hij is de Leeuw van Juda’s stam. Wij zijn zwak, maar Hij is sterk! Hij waakt over Zijn Gemeente. De Gemeente die op deze Rots gegrondvest is zal nimmer wankelen en door de hel niet worden overwonnen (zie Mattheüs 16:18). Zoals een arend met zijn jongen doet, zo breidt ook Jezus Zijn vleugels onder ons uit en neemt ons telkens weer op en draagt ons op Zijn vleugels. 2


Eeuwige Vader

En in plaats van achteruitgang was daar een toenemen in (geestelijke) kracht. Zij het, dat dit niet altijd zichtbaar was. Vandaag is het zelfs helemaal niet zichtbaar. Al het groots vertoon van onze dagen heeft niets te maken met de ware Gemeente. Gods werk begint altijd in het verborgen. In het verborgen is de Heilige Geest nu al bezig de basis te leggen voor de volmaakte Bruidsgemeente3 van de eindtijd. Ja, er is veel afval, afglijden en dwaling in deze tijd. Maar het is tot reiniging van de Gemeente. Zoals in Daniël 11:35 geschreven staat: “Van de verstandigen (waarmee ook en met name de gelovigen bedoeld worden die “reeds lang op de weg zijn”) zullen er struikelen, om hen (zij die hun God kennen – zie Dan. 11:32) te louteren, te reinigen en zuiver wit te maken, tot de tijd van het einde…” (HSV). En juist in deze tijd van zuivering waarin wij nu leven, gaan wij meer en meer ervaren dat Jezus’ Naam ook is: “EEUWIGE VADER” of “VADER DER EEUWIGHEID” (SV). Deze Naam wil zeggen: de eeuwigheid, het eeuwige leven, is uit Hem. Hij is er de Vader van. In de eindtijd ontvangt het getrouwe overblijfsel – dat het begin vormt van de Bruidsgemeente – steeds meer van dat eeuwige leven; tot de VOLMAAKTHEID toe!4 Steeds meer van die eeuwige, Goddelijke kracht in sterfelijke lichamen, totdat wij de onsterfelijkheid aandoen! Het is wat in de 7de en laatste zaligspreking van het boek Openbaring (22:14) genoemd wordt: “hun macht zal zijn aan de Boom des Levens”. Deze manifestatie van Goddelijke kracht in de getrouwen zal met name tot uiting komen in hun volharding en onwrikbaarheid en in de gezondheid naar geest, ziel en lichaam die de Heer hen geeft, terwijl zij voortdurend in het felst van de strijd staan en bijna constant onder spanning moeten leven!

Waarlijk, de rivier van Geest en leven, waarvan wij kunnen lezen in Ezechiël 47, wordt steeds breder en dieper. De Bruiloftskinderen zullen gedragen worden door deze machtige (Geestes)stroom. Wij zullen dit (gaan) ervaren nu de 4000 jaar (of “el” – zie Ezech. 47:3-5) sinds Abraham bijna zijn verstreken. Spoedig komt onze Here Jezus terug (naar deze aarde). Glorievol zal Hij verschijnen aan allen die Hem verwachten in onvergankelijkheid.


Vredevorst

Dan zal ook het moment aanbreken dat Christus zal regeren als de VREDEVORST”:

Aan de GROOTHEID van deze heerschappij en aan de VREDE zal geen einde komen op de troon van David en in/over Zijn Koninkrijk, om dat te bevestigen/te grondvesten, en dat te sterken door recht en gerechtigheid, van nu aan tot in eeuwigheid....” (Jesaja 9:6, SV/HSV)

Nu mogen wij Zijn “vrede” reeds kennen binnenin ons, straks zal de “grootheid” ervan geopenbaard worden. Allen die op het Kind van Bethlehem gebouwd hebben, zullen het zien. Voorwaar, Zijn Naam bestrijkt alle eeuwen! Aanbid de Christus van alle eeuwen!



H. Siliakus

Uit: ‘De Tempelbode’ van december 1990


Enigszins bewerkt door A. Klein





Zie eventueel ook nog onze eerder geplaatste artikelen rond Kerst:

    • Voorbereidingen voor Zijn komst (weblog 24-12-2009)

    • Een toegerust volk (weblog 24-12-2010)

    • Zie, Hij komt ! (weblog 23-12-2011)



1 In Deut. 6:4 staat: “Luister, Israël! De HERE, onze God; de HERE is één (dus één Persoon)!

Dit wordt ook onderschreven door het feit, dat de beide cherubs en het verzoendeksel uit één brok goud moesten worden gesmeed (d.i. geslagen) (zie Exodus 25:18). De beide cherubs en het verzoendeksel beelden onze almachtige God in Zijn 3 Openbaringsvormen uit. De cherubs beelden de Vader en de Heilige Geest uit, en het verzoendeksel beeldt het Lam, de Zoon van God uit. Gods wezen is een EENheid. Hij is één Wezen, één Persoon. De leer, dat God uit 3 personen bestaat, is een dwaling.

Het is dus beter te spreken van de 3 Openbaringsvormen van God, te weten:

  1. de 1ste Openbaringsvorm van God: de Vader

  2. de 2de Openbaringsvorm van God: Jezus, de Zoon

  3. de 3de Openbaringsvorm van God: de Heilige Geest.

Net zoals wij mensen ook bestaan uit: lichaam, ziel en geest.

    • Zie eventueel – op onze website www.eindtijdbode.nl – de studie De natuurlijke mens en de Heilige Geestvan CJH Theys. (noot AK)

2 Zie eventueel op onze website de studie Arendsvleugelen van CJH Theys. (noot AK)

3 Zie eventueel – op onze website www.eindtijdbode.nl – de studie Er komt spoedig een Goddelijke Bruiloft hier op aarde van E. van den Worm. (noot AK)

4 Zie eventueel op onze website de studie De volmaaktheid in Christus op aarde, in de eindtijd van E. van den Worm. (noot AK)

Reacties

Populaire posts van deze blog