Onder welke macht leeft u?


Naar Bethlehem

Zij gingen “op weg, van Galilea uit de stad Nazareth naar Judea, naar de stad van David, die Bethlehem heet”, zo lezen wij over Jozef en zijn ondertrouwde vrouw in Lukas 2:4 (HSV). Jozef, de timmerman, woonde en had zijn broodwinning in Nazareth. In Bethlehem, de stad van zijn voorvaderen, had hij niets te zoeken; hij had er zelfs geen directe familie meer wonen. Maar God leidde het zo dat Jezus, Zijn Eniggeboren Zoon, toch geboren werd te Bethlehem, precies zoals Hij Zijn dienstknechten, de profeten, had laten voorzeggen: “En u, Bethlehem-Efratha...uit u zal Mij voortkomen Die een Heerser zal zijn in Israël. Zijn oorsprongen zijn van oudsher, van eeuwige dagen af” (Micha 5:1 HSV).

Voor God is het niet moeilijk de omstandigheden zodanig te veranderen, dat wat voor onmogelijk werd gehouden, toch gebeurt. Zelfs de koningen en machthebbers van deze wereld zijn als schaakstukken in Zijn hand. “Het hart van een koning is in de hand van de HEERE als waterbeken, Hij neigt het tot alles wat Hem behaagt”, staat er in Spreuken 21:1 (HSV).

De loop van het wereldgebeuren wordt door God bepaald.

Maar ook in de loop van ons persoonlijk leven kan Hij ingrijpen! Want dat was toch ook aan de orde in het geval van Jozef en Maria. Als u bijvoorbeeld weigert te doen wat Hij van u vraagt, kan Hij het net zo maken in uw leven,dat u het wel moet doen. Dat dit dan niet altijd even prettig voor ons is, behoeft geen betoog! Daarom is het beter om het niet zover te laten komen, maar u vrijwillig aan God en Zijn Woord te onderwerpen. Wij constateren vandaag de dag echter veelvuldig ongehoorzaamheid aan God en zijn Woord in Christenlevens. Niet voor niets spreekt Jezus tot de Christengeneratie van de laatste dagen: “Wie oren heeft, laat hij horen…! (zie Openbaring 2:7,11,17,29, 3:6,13,22, 13:9 – HSV)


Een volkstelling

De Zoon van God werd toch geboren in Bethlehem, overeenkomstig het profetisch Woord in Micha 5:1. Wat ervoor nodig was om dit te bewerkstelligen, is opmerkelijk.


Niet gevangen

Maar in werkelijkheid was Jezus niet gevangen. Hij stond niet onder de macht van Augustus, de toenmalige keizer van het machtige Romeinse rijk; een man die zich als een god liet vereren. Jezus stond niet onder zijn macht, maar het omgekeerde was waar: Augustus stond onder de macht van God. Als een pion in Gods hand werd hij het middel om de profetie te vervullen aangaande de plaats waar onze Heer geboren werd (zie Micha 5:1). Jezus stond niet onder de macht van enig vorst, hetzij van mensen hetzij van engelen.
Zoals de banden van Simson als losse koordjes van hem afvielen, zo vrij deed ook Jezus het werk dat zijn Vader Hem had opgedragen. Niet ongehinderd, niet ongestoord, dat niet, maar waar Hij kwam werden de werken van de duivel verbroken. En zo gebeurt het ook nu nog en zo zal het ook zijn met allen die waarlijk navolgers van Hem zijn. Al komen we soms in de leeuwenkuil terecht, toch hebben wij de overwinning: Vanwege Hem en door Hem! Niet dat Hij ons tot ongehoorzaamheid aan het menselijk gezag oproept. Jezus streed niet tegen de Romeinen, Hij zei: “Geef dan aan de keizer wat van de keizer is...” maar Hij zei er ook gelijk achteraan: “...en aan God wat van God is” (Matteüs 22:21, Markus 12:17, Lukas 20:25 HSV). In dit laatste ligt het geheim. Dit bepaalt onder welk gezag wij staan. Toen Hij nederdaalde in deze duistere wereld en kwam tot zondaren, verloren in schuld, toen sprak Jezus tot Zijn Vader: “Zie, Ik kom om Uw wil te doen” (Hebreeën 10:9).
Zijn gehoorzaamheid is ons tot zaligheid geworden.


De Augustus van de eindtijd

Onder welke macht willen wij staan? Want, wat in de dagen van Jezus’ (1ste) komst in het vlees gebeurde, zal zich in de eindtijd herhalen. Augustus’ juk was hard, maar er komt één, wiens juk nog harder en zwaarder zal zijn. De Bijbel noemt hem de antichrist. Deze zal opnieuw de gehele wereld laten beschrijven. In Openbaring 13:17 lezen wij dat in zijn dagen “niemand zal kunnen kopen of verkopen zonder zijn merkteken”, “het merkteken van het beest” (zie Openbaring 16:2, 19:20 en ook nog 20:4). Doch er zal een groot verschil zijn tussen ‘toen’ en ‘straks’.

Toen, in de dagen van Augustus, was er sprake van een Goddelijk ingrijpen TOT ZEGEN: “Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft” (Johannes 3:16 HSV).
Straks echter zal het een gebeuren zijn onder Gods toelating TOT STRAF van degenen die God ongehoorzaam zijn geweest en die Zijn Christus (letterlijk: Zijn Gezalfde) verworpen hebben.


En die tijd is niet meer ver meer. De toebereidingen voor de komst van de antichrist zijn al in volle gang. Er wordt met meer ijver of toewijding die menig gelovige aan de dag legt om zich gereed te maken voor de wederkomst van Christus! En u wilt toch niet onder deze macht – die straks ten volle geopenbaard zal worden tijdens de heerschappij van de antichrist tijdens de grote verdrukking – terechtkomen??

Onder welke macht staat u?

Zeg toch niet te gauw: ‘Wij zien het wel aankomen’. Vele Christenen hebben een sterk geloof, echter niet in God maar in zichzelf! Net als toen zal het ook straks op het laatst zeer snel gaan. Wie geestelijk slaapt, zal het dan ook niet kunnen bijhouden. “Een beetje slapen, een beetje sluimeren...en een haastig verderf zal u overkomen” zei de Spreukendichter al (zie Spreuken 6:10a en 15a).
Er is ontkoming! Echter alleen als u het teken, de verzegeling, van de Heilige Geest hebt ontvangen. Als uw lamp gevuld is met olie en uw klederen witgewassen zijn in het Bloed van het Lam.
Alleen als u de weg van Jezus wilt gaan. De weg van volkomen onderwerping en volkomen gehoorzaamheid aan God.
Geef aan God wat van God is!” (zie Matteüs 22:21, Markus 12:17, Lukas 20:25). God gaf wat Hem het dierbaarste was, maar meer dan Zijn Zoon kan ook God niet geven. Alles wat wij hebben, is eigenlijk al van Hem. Geef dat dan ook aan Hem! Sla acht op de tekenen der tijden.

Het is tijd, hoog tijd, om ons af te vragen onder welke macht wij staan!


Bron: Eindtijdbode H. Siliakus (bewerkt door A. Klein)


(HSV= Herziene Statenvertaling)


Reacties

Populaire posts van deze blog