Het anker der ziel

Ken je het symbool van liefde? Het hart

Ken je het symbool van geloof? Het kruis

Ken je het symbool van de hoop ? Een anker

Zendelingen die werkten onder de Papoea’s op Nieuw-Guinea, zochten in de landstaal naar een woord dat het begrip “HOOP” uitdrukte, maar ze vonden het niet. Op zekere dag stierf de kleindochter van één van de zendelingen. De leden van de stam, die bijeen waren gekomen, vroegen de zendeling:”Gaat u nu terug naar huis?”
“Nee”, antwoordde hij, “wij blijven hier terwille van Jezus”.
Toen zei een Papoea:”Jullie zijn wonderlijke mensen, jullie kunnen over de horizon heen kijken”. Opeens deed de zendeling een ontdekking. Hij zei:”Jullie kunnen OOK over de horizon heen kijken”? En DAT was de vertaling van het woordje “HOOP”: OVER DE HORIZON HEEN KIJKEN.


Hebreeën 6:19:  "
Haar (de hoop) hebben wij als een anker der ziel, dat veilig en vast is, en dat reikt tot binnen het voorhangsel".

Hier wordt de hoop vergeleken met het anker van de ziel, dat tot in het heiligdom achter het voorhangsel reikt, dus tot in de hemel bij Jezus onze Hogepriester. Wat kan de ziel wankelmoedig zijn! Hebt u ook soms zo een molentje dat draait en blijft draaien. We kunnen heen en weer geslingerd worden als een schip op de woeste golven.

Allerlei emoties kunnen ons parten spelen: twijfel, onrust, angst, paniek, verwarringen en schuldgevoelens. Onzekere gedachten, gedachten vol van onheil gaan een eigen leven leiden en zorgen voor slapeloze nachten.
De ziel ligt dan als een schip in het woelige water geen moment stil. Het is noodweer in het hart. De storm slaat toe…

Wat doet een schipper in zo’n geval? Hij werpt het anker uit! En daarvoor is een stevig anker nodig. Het heeft ook een vaste bodem nodig, waar het zich in vast kan hechten. Wat een prachtig beeld voor het geestelijke leven! Weet je wat het grote verschil is tussen een anker van een schip en het anker van onze ziel? Het anker van een schip ligt vast in de aarde, dus naar beneden gericht. De boot kan niet meer bewegen.
Het anker van onze ziel ligt vast in de hemel, dus naar boven. Niemand kan dat losmaken. Niemand!!! En wij kunnen wel nog bewegen. Ben je op de Noordpool of op de Zuidpool, u bent verbonden met dat anker in de hemel.
Als het anker van de ziel is uitgeworpen in het heiligdom bij Jezus, dan ligt het onwrikbaar vast! De Bijbel zegt: ‘het anker van de ziel is de hoop’. We dienen dus wel te weten wat deze Bijbelse hoop inhoudt en hoe dat werkt in de praktijk van het geloofsleven.

Niet uitvaren zonder anker

Zonder anker moet een schip niet uitvaren. Zonder hoop en verwachting kan geen Christen het volhouden op de levenszee. Zo dienen we er dus goed op te letten dat ons schip voldoende is toegerust. Een grondige inspectie is noodzakelijk.
Is alles aan boord? Weten we zeker dat het anker van de hoop er ook is? Zo niet! Dan moeten we terug naar de haven. Terug naar Jezus! Hij heeft een voorraadmagazijn vol met ankers van hoop. Hij zal u een stevig anker meegeven, dat tegen elke storm bestand is.
Wat betekent dit in de in de praktijk? Deze hoop weerspiegelt een een dagelijks verwachten. We zeggen het vaak thuis: loop toch niet vooruit op de zaken, vandaag is het …., morgen is het een andere dag. We moeten dagelijks de hoop en verwachting vasthouden, dagelijks iets van God verwachten. Pessimisme, somberheid en zin om alles te dramatiseren is als een wolk, die de zon van de hoop verduistert. Een Christen mag - ziende op het kruis waar alles volbracht is - afrekenen met zorgen door deze in de hand van de Heer te leggen.

Er is hoop (ooit nog een autosticker) met als teken een regenboog en dat betekent zoals John Wesley het zei: “Het beste van alles is, God is met ons."

Bijbelse hoop is een levend verwachten van iets waarvan we zeker zijn, dat het komt!
Dit is dus wel even iets anders dan wat wij er in de gebruikelijke zin onder verstaan. Hoe vaak zeggen we niet, als we ergens niet zeker van zijn: 'nu ja, ik hoop maar dat het gaat gebeuren, maar ik ben er niet zeker van'. Er is dus echt wel een groot verschil tussen de Bijbelse en de wereldse hoop.

We spreken wel veel over het geloof en de liefde, maar er wordt minder gesproken over de hoop.
De Bijbelse hoop richt zich na de uitstorting van de Heilige Geest vooral op de naderende wederkomst van de Here Jezus. En dan beseffen we ook, dat dit een hopen is met de zekerheid van de uitkomst. Titus 2:13: “
verwachtende de zalige hoop en de verschijning der heerlijkheid van onze grote God en Heiland, Christus Jezus”. We zeggen toch nooit: ik hoop dat Jezus wederkomt. Neen, dat is een ware zekerheid en een zekere waarheid.
Het is als bij een vrouw, die in verwachting is. Zij ziet uit naar het einde van haar verwachtingstijd en dat is de geboorte. Nu kunnen er daar nog wel complicaties optreden. Het kan soms zelfs helemaal misgaan, maar bij de geestelijke verwachting, zult u zeker niet beschaamd uitkomen.

Christus onze hoop

In 1Tim. 1:1 wordt ook vermeld dat Christus onze hoop is. Zo begint deze brief : “Paulus, een apostel van Jezus Christus naar de opdracht van God, onze Heiland, en van Jezus Christus, onze hoop”.
In Rom. 15:13  is sprake van de 'God van de hoop'. Luister maar:
De God nu der hope vervulle u met louter vreugde en vrede in uw geloof, om overvloedig te zijn in de hoop, door de kracht des Heiligen Geestes”.

Geladen met hoop

Het is werkelijk een hoopvolle zaak om een Christen te zijn. Wij zijn geláden met hoop! De vonken van de hoop en verwachting zouden er af moeten springen. Boordevol hoop. Zullen we ons niet langer laten kwellen en neerdrukken door sombere gedachten en zorgen? Zullen we het woord ‘hopeloos’ maar uit ons levensboek schrappen? U mag geloven dat er dingen gaan veranderen, situaties zich kunnen gaan wijzigen… En wat eigenlijk het grootste is: dat we zelf zodanig zullen veranderen dat de omstandigheden geen greep meer op ons krijgen en dat we zo opgetild worden bóven de situatie en moedig verder kunnen gaan. De omstandigheden zullen dan niet meer als tegendruk, maar als een voorwaartse druk ervaren worden. Het is als met de adelaar, die de krachtige luchtstromen gebruikt om zich te verplaatsen in plaats van er in vruchteloos verzet tegenin te gaan. Ik denk soms aan een voetbal, die heeft het toch hard te verduren tijdens een voetbalwedstrijd. In het beste geval wordt deze bal niet plat gestampt. Weet je waarom? De druk in de bal is groter dan de druk buiten de bal. De hoop is groter dan de wanhoop.
In Rom. 8:28 staat geschreven dat God alle dingen wil laten meewerken ten goede en als we dat echt geloven kan geen tegenwaartse druk in de lucht of verschil in waterniveau ons afhouden van het doel, waartoe God ons heeft geroepen om dat te bereiken. Laten we trachten niet langer in te gaan tegen alle mogelijke problemen, maar deze gebruiken om geestelijk verder te komen.
Wij willen alle problemen onmiddellijk van de baan vegen

Een hoopvol leven, maar hoe?

Nu klinkt dat allemaal wel prachtig natuurlijk, maar de vraag rijst toch, hoe we daar in de praktijk mee uit de voeten komen. Wat is nodig voor een dergelijk hoopvol leven?

- De wedergeboorte -

(I Petrus 1:3) "Geloofd zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus, die ons naar zijn grote barmhartigheid door de opstanding van Jezus Christus uit de doden heeft doen wedergeboren worden tot een levende hoop, tot een onvergankelijke, onbevlekte en onverwelkelijke erfenis,..

Wedergeboorte is het begin van de hoop, een leven zonder wanhoop.

- Bereidwilligheid
We moeten natuurlijk willen. We moeten die hoop niet voor ons zelf houden, we moeten deze uitstralen naar de anderen.
De wanhoop van vroeger, toen we zonder Christus leefden, mag nooit meer de kop opsteken. Geef de moed niet op, laat u inschakelen in Gods plan met uw leven.

Hoop betekent: gedaan met egoïstische motieven. Geef u vrijwillig over aan God. Hij wil geen gebroken wil, wel een overgegeven wil. Het moet spontaan gebeuren
Laat God Zijn wil uitwerken in uw leven. Hij doet om Zijn welbehagen (niet om mijn goesting) zowel het willen als het werken

Volharding

Weet je hoe het best kunt volharden? Door te volharden.
Hoe leer je fietsen? Niet door te voetballen, maar wel door te fietsen. U hebt volharding nodig, om, de wil van God doende, te verkrijgen hetgeen beloofd is.'

In Rom. 15:4-6 kun je lezen dat we in de weg der volharding en van de vertroosting der Schriften de hoop zouden vasthouden.'

Een hoopvol leven, maar hoe?

Vertroosting van de Schriften

De hoop wordt gevoed door het Woord van God. Laat het Woord in u planten, laat het in u gegrond worden... Het Woord van God is het voedsel voor de hoop, mits het met geloof gepaard gaat en in de liefde gedrenkt is.
Hoop is als de trede van een hoge ladder, die ver omhoog leidt of als de pin die de bergbeklimmer in de rotswand slaat als houvast om verder te klimmen. Ja maar wat als die trede het begeeft of als die pin losschiet uit de rots? Dan vangt Christus u op.
Het is zoals die jonge man die in een put viel en zich juist nog kon vastklampen aan de rand en begon te roepen in paniek: Help mij, ik ga te pletter storten. En iemand kwam om hem te redden en deze zeide tot hem: Wees niet bang, de bodem van de put is op 20 cm van uw voeten verwijderd.

Geen verdringing
We willen wel realistisch blijven. Er zijn afgronden in het leven en diepe dalen, maar wij hebben de beste gids van het heelal en wij klimmen niet alleen. We hebben elkaar om elkaar te bemoedigen en eventueel een touw aan te bieden.

Alleen voor de verre toekomst?
Deze hoop is niet alleen voor de toekomst,voor de wederkomst van Jezus. Deze belofte geldt ook voor vandaag. Gisteren, vandaag en morgen en tot in eeuwigheid blijft God Dezelfde zalige hoop. God is onze vertroosting niet alleen na dit leven , maar ook in dit leven.

Ja maar broeder, ik heb het moeilijk. Komt er wel een einde aan mijn ellendige toestand? Wat ik nu meemaak, wat jullie nu meemaken, Jezus heeft dat ook allemaal meegemaakt.

In 1Cor. 10:13 lezen we: Gij hebt GEEN bovenmenselijke verzoeking te doorstaan. En God is getrouw, die niet zal gedogen, dat gij boven vermogen verzocht wordt, want Hij zal met de verzoeking ook voor de uitkomst zorgen, zodat gij ertegen bestand zijt.

Eerste geloofsstelling: Geen bovenmenselijke verzoeking

Onze verzoekingen kunnen zwaar zijn, maar ze zijn niet bovenmenselijk. Het zijn menselijke problemen die behoren tot de zondige wereld waarin wij leven. Ik wil de zwaarste beproevingen waar we doorheen moeten niet minimaliseren, hoegenaamd niet

We moeten het kwade overwinnen door het goede. Beproevingen zijn er om ons te louteren en te zuiveren en te trainen en te doen groeien.
Onze reactie op de beproeving is van cruciaal belang.
Reageren we verkeerd dan kunnen we struikelen en vallen en in het ergste geval blijven liggen en nooit meer opstaan.

En dan nog : God is getrouw

Christus is onze Bruid , Hij is te betrouwen hoor, anders zou Hij geen bruid zijn. Hoop doet leven. Hij laat u niet vallen. Hij werkt zijn plannen uit. Houdt de hoop maar vast. Laat deze zich maar stevig vasthaken in de vaste grond van Gods beloften. U ziet nog niet alles. Denk maar aan die mooie tekst: Wat geen oog heeft gezien...

Derde geloofsstelling: Niet boven vermogen

God kan niet liegen, maar Hij kan u ook niet beproeven boven uw vermogen, anders zou Hij ophouden te bestaan. De duivel die zegt het anders. Geloof hem niet, want hij kan niets anders dan liegen. Geen paniek. Daar staat God garant voor. Hij, die in u is, kan het aan! Hij Die in u is, is sterker dan hij die in de wereld is. Jezus zei tegen Petrus en Hij zegt dat tot een ieder van ons: ‘de satan heeft met alle macht verlangd om je te ziften zoals de tarwe in de zeef gezift wordt, maar ik heb voor je gebeden, dat je geloof niet zal ophouden’ (Luc. 22:31).

Ziet u zichzelf al liggen in die zeef. U wordt heen en weer geslingerd. U houdt u krampachtig vast. U denkt dat u er elk ogenblik uit kan vallen en dan... als u over de rand kijkt, staat daar Jezus! Hij lacht niet met u, Hij spot niet met u, Hij bidt voor u.
Sadrach, Mesach en Abednego kregen in de vurige oven Jezus op bezoek. Een vaas wordt door de pottenbakker in de oven geplaatst om gehard te worden. Jezus bevond Zich ooit in de heetste oven van het heelal, het kruis van Golgotha. Maar Jezus overwon de dood. Als u nog even in de zeef of oven moet blijven om tot een diepere loutering te komen, onthoudt dan: Hij staat vlak naast u en bidt dat je geloof zal standhouden, want dat is van eeuwig belang!

Vierde geloofsstelling: Hij geeft met de verzoeking ook de uitkomst.
Verzoeking en uitkomst zitten in één pakje. En van wie krijg je dit pakje? Van God. Hij voelt mee met onze zwakheden. Hij is in alle dingen op gelijke wijze verzocht. Hij staat naast de zeef en in de oven.

Vijfde geloofsstelling: We zullen er tegen bestand zijn

Ik zou u kunnen vertellen dat God de Gemeente gaat schudden en hoe Hij gaat schudden. En dan zouden we angstig kunnen worden. De vraag is niet wat we moeten doen als het begint te schudden. Je kunt bvb. een atoomschuilkelder bouwen of verhuizen naar de Noordpool. Het belangrijkste is hoe we zullen zijn als alles begint te schudden.
Zo blijven dan: Geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de liefde. Kijk omhoog, vestig uw oog op Jezus. Geloof Hem, vertrouw Hem, hoop op Hem, heb Hem lief en ook uw naaste. Er is hoop! Er is een anker, dat vast ligt in Jezus. Denk eens aan de liefdesscène op de Titanic. De jongen hield het meisje heel goed vast, maar deze oceaanreus verging.
Zijn er woelige baren en stormen op uw levenszee? Er is hoop Jezus leeft. Ook al sliep Jezus in de boot tijdens de storm, Hij waakt over ons. Hij is onze hoop!!!


‘Wie maar de goede God laat zorgen
en op Hem hoopt in ‘t bangst gevaar,
is bij Hem veilig en geborgen,
die redt Hij goddelijk, wonderbaar:
wie op de hoge God vertrouwt,
heeft zeker op geen zand gebouwd.'



Reacties

Populaire posts van deze blog