Betrouwbaar
Vader zijn is een van de beste jobs die ik me voor kan stellen. Je mag mensen opvoeden en vormen die onvoorwaardelijk van je houden en je van het begin af aan een onuitputtelijk vertrouwen geven. Natuurlijk is dat laatste helaas beperkt tot de eerste jaren van het vader zijn. Want iedereen - of vader of niet - weet dat gegeven vertrouwen ook vereist dat je betrouwbaar blijkt. En hier zien we dat vooral dit aanvankelijke vertrouwen van de kinderen in de loop van de tijd steeds minder wordt. Onze kinderen ervaren namelijk dat onze woorden nu eenmaal niet voor de volle honderd procent betrouwbaar zijn.
Als mensen zijn wij feilbaar en beperkt. Er zijn verschillende factoren die ertoe leiden dat wij niet al onze beloften nakomen. Zo kan het gebeuren dat wij ons overschatten. Dan beloven wij iets en willen die belofte ook werkelijk waar maken, en merken dan echter dat wij er niet toe in staat zijn. Onze menselijke beperktheid - of het nu beperkte kracht, financiële grenzen, ziekte, tijdsgebrek of wat dan ook betreft - haalt er een streep door. Het kan ook zijn dat we iets beloven en er dan spijt van hebben, omdat degene die wij het beloofd hebben ons teleurgesteld heeft of omdat blijkt dat het beloofde niet goed of zelfs schadelijk zou zijn. Of in het ergste geval: wij beloven iets onder een verkeerd voorwendsel, met de bedoeling de belofte helemaal niet na te komen omdat wij er ons voordeel mee willen doen. Een voorbeeld van hoe je het niet moet doen, zag ik onlangs in een video: een vader lokte zijn zoon in de auto met de belofte "we rijden naar Disneyland", maar bracht hem dan naar de tandarts. Hoe vaak hebben wij op die manier al anderen teleurgesteld of werden zelf teleurgesteld!
1. Gods eeuwige beloften
De hele Bijbel staat vol met Gods beloften aan de mensen. Sommige beloften gelden voor de hele mensheid - zoals de belofte uit Genesis 8:22: "Zolang de aarde bestaat, zal er een tijd zijn om te zaaien en een tijd om te oogsten, zal er koude en hitte zijn, zomer en winter, dag en nacht - nooit komt daar een einde aan". Sommige gelden voor afzonderlijke mensen - zoals Abraham, David of Salomo - of voor bepaalde groepen zoals het volk Israël en Zijn geestelijke volk. De Bijbelleraar dr. Everett Storms heeft ooit de moeite genomen om alle Bijbelse beloften te tellen. Hij kwam uit op de som van 8,810 Bijbelse beloften.
Al deze beloften, hoe kostbaar elk afzonderlijk ook is, zijn gericht op één grote belofte die boven alle beloften staat. Over deze belofte spreekt Paulus in Titus 1:2-3 en hij noemt ze de basis van zijn dienst en "het geloof van de uitverkorenen van God" (vs. 1). Het is "de hoop op het eeuwige leven, dat God, Die niet liegen kan, vóór de tijden der eeuwen beloofd heeft. en Hij heeft op de door Hem bestemde tijd Zijn Woord geopenbaard door de prediking".
De
Bijbel bestaat niet uit ontelbare onsamenhangende verhalen, maar is
een verhaal over hoe God al 'voor de tijden van de wereld' (Luther)
een belofte gedaan heeft en hoe Hij ze stuk voor stuk waarmaakte. Het
was Zijn plan, om de van Hem afgevallen mensheid weer te verlossen
nadat ze Zijn Heerlijkheid hadden geminacht, Zijn Liefde hadden
gehaat, Zijn Genade hadden veracht en Zijn eeuwige leven hadden
ingewisseld voor de vergankelijkheid .
Als je bedenkt waarvoor
God ons geschapen heeft en hoe ver wij ons verwijderd hebben van Zijn
oorspronkelijke Heerlijkheid en Eer - zodat er van ons gezegd moet
worden dat wij van nature "onverstandig, ongehoorzaam, dwalend,
verslaafd aan allerlei begeerten en hartstochten, levend in
slechtheid en afgunst, hatelijk en elkaar hatend" zijn (Titus
3:3) - dan is het een ongelofelijk wonder dat God nog altijd met ons
praat, ja dat Hij ons zelfs nog beloften geeft!
Je
zou kunnen denken dat de duur tussen Gods beloften en de vervulling
ervan iets veranderd zou hebben aan de betrouwbaarheid ervan, alsof
ze door het lange wachten aan betekenis verloren zou hebben. Bij ons
mensen is dat vaak het geval. Als ik mijn vrouw iets beloof, maar zij
'eeuwig' moet wachten totdat ik het doe, dan zal bij haar -
vermoedelijk terecht - vroeger of later de vraag opkomen of ik mijn
belofte vergeten ben. Zo waren er in elke generatie spotters die
beweerden dat God Zijn beloften vergeten zou hebben (zie II Petrus
3:9). Het wordt echter steeds weer duidelijk dat Gods wachten geen
vertraging is, maar een teken van Zijn Genade.
In de tussentijd
wachtten echte mensen met echte levens op vervulling van deze
belofte. Van velen van hen wordt gezegd dat ze op God vertrouwden,
maar de "vervulling van de belofte niet verkregen"
(Hebreeën 11:39). Had God hen misleid?
Alle boven genoemde feilbaarheden en beperkingen die ertoe leiden dat wij ons niet houden aan wat we beloofd hebben en mensen teleurstellen, gelden voor ons, maar niet voor God. Paulus noemt in Titus 1:2-3 een heel belangrijke eigenschap van God die ons helpt om te vertrouwen op zijn Woord.
2. God kan niet liegen
Stel je voor, er is iemand die alles van tevoren weet en nooit spijt heeft van zijn beslissingen. Diegene heeft niet alleen de kennis, maar ook de macht om alles uit te voeren wat hem bevalt en wiens plannen door niets en niemand verijdeld kunnen worden. Het is iemand die van ons houdt en die bereid is om zijn beloften te vervullen - koste het wat het kost! En vooral omdat hij van ons houdt, geeft hij ons de grootst mogelijke belofte. Klinkt dat niet te mooi om waar te zijn?
Dat is nu net de hoop waarover Paulus hier spreekt tegen de gelovigen! God doet, waartoe wij niet in staat zijn en doet nooit iets waar wij maar al te makkelijk toe neigen. God is almachtig, alwetend, volkomen wijs en soeverein: alles wat Hij wil doen, dat doet Hij ook. En wat Hij doet is altijd goed en juist. Maar dat, waartoe wij al te makkelijk neigen en wat heel veel onheil, teleurstelling en wantrouwen veroorzaakt, kan God niet: Hij kan niet liegen! Zijn heilige, volkomen karakter maakt het Hem onmogelijk om te liegen of te bedriegen.
Wij hebben de Bijbel nodig om Gods beloften en Zijn Wezen steeds beter te leren kennen. Iedere poging om God te leren kennen door diep na te denken of je 'in je te keren' leidt tot het betreden van gevaarlijke paden. Paulus schrijft zijn brief aan Titus en een groep gelovigen op het eiland Kreta. Het Griekse woord voor 'liegen' dat Paulus hier gebruikt, is 'kretizo' waarvan de naam van het eiland Kreta is afgeleid. Volgens de sage werd de god Zeus geboren op Kreta. Zeus heeft blijkbaar vaker gelogen om zijn doelen te bereiken. De gelovigen aan wie deze brief in tweede instantie geschreven werd, groeiden op in deze cultuur en met dit godsbeeld. Hun godsbeeld was ontstaan door menselijke pogingen om God op hun eigen manier te herkennen, maar zonder Zijn hulp. Daarom hecht Paulus er grote waarde aan, hen te attenderen op de "kennis van de waarheid", op de "gezonde leer" (vs. 1:1; 2:1) en op de betrouwbaarheid van de ene ware God, Die niet kan liegen.
Het was altijd al erg populair om je eigen denkbeelden van God te maken. Ik denk dat we daardoor proberen om God persoonlijker te maken. Ook in Christelijke kringen ontstaan dan uitspraken als: 'Ik stel me God liever zo voor...' Het is voor ons noodzakelijk om ons godsbeeld en onze verwachtingen af te leiden uit Gods Woord en niet uit onze persoonlijke denkbeelden. Dit soort persoonlijke denkbeelden over God, helpen ons niet verder en uiteindelijk leiden ze tot teleurstellingen.
3 God houdt Zijn Woord
God heeft de belofte vervuld "op de door Hem vastgestelde tijd" (zie Titus 1:3). God had van het begin af aan een bepaald tijdstip vastgelegd en de hele geschiedenis beweegt zich naar dat tijdstip toe. "Toen de volheid van de tijd gekomen was, zond God Zijn Zoon uit" (Galaten 4:4).
"Maar toen de goedertierenheid van God, onze Zaligmaker, en Zijn liefde tot de mensen verschenen is, maakte Hij ons zalig...vanwege Zijn barmhartigheid" (Titus 3:4-5).
Al die mannen en vrouwen die tot op het laatst gewacht hadden op de vervulling van deze beloften mochten ze uiteindelijk ook meemaken en "erfgenamen worden, overeenkomstig de hoop van het eeuwige leven" (Titus 3:7; zie Hebreeën 11:16).
Het
lijkt er soms op dat onze ervaringen in tegenspraak zijn met Gods
beloften. Dan is het belangrijk dat we eerder wantrouwig zijn ten
opzichte van onze ervaringen en verwachtingen - en indien nodig ons
begrip van Gods Woord eens goed bekijken - in plaats ten opzichte van
Gods Woord. Wie zijn godsbeeld vormt aan de hand van de Bijbel en
zijn verwachtingen grondt op de Bijbelse beloften van God, die kan
rusten in vertrouwen op Gods Liefde, Genade, almacht en
betrouwbaarheid, ook al lijken of zijn de uiterlijke omstandigheden
belastend en verpletterend.
Iedereen die door Gods Genade
gerechtvaardigd en erfgenaam van deze hoop is, heeft God in Zijn
genade ook verlost om "bezonnen,
rechtvaardig en godvruchtig te leven" in de
verwachting van de wederkomst van Jezus Christus (Titus 2:12). Als
Hij wederkeert, zal Gods grote belofte vervuld worden en het eeuwige
leven zichtbaar worden voor alle gelovigen uit alle tijden.
Momenteel
leven we in een fase met ontzettend veel teleurstellingen. De
afgelopen twee jaar werden van veel kanten heel wat beloften gedaan
die niet werden vervuld. Iedereen vraagt zich af hoe lang dat nog
verder gaat met die corona-situatie. Maar we zijn niet de eersten die
zo'n crisis doormaken. Wat wij nodig hebben, is optimisme, hoop en
een vooruitzicht dat ons kracht geeft om vol te houden, dat echter
ook betrouwbaar is. Vertrouw daarom op Gods beloften en op de
betrouwbaarheid van Zijn Woord en Wezen.
Hoe ouder mijn
kinderen worden, des te vaker merken ze dat het woord van hun aardse
vader nooit voor de volle honderd procent betrouwbaar is. Ik zal
weliswaar steeds mijn best doen om hun mijn liefde te tonen, maar ik
loop ook altijd gevaar om ze teleur te stellen. Mijn grootste hoop en
verantwoording is om ze altijd weer te wijzen op de Hemelse Vader.
Zijn beloften zijn onfeilbaar en op Zijn Woord kun je altijd
vertrouwen. Maar aan de andere kant wil ik ook van mijn kinderen
leren om op hun bijna onuitputtelijke manier te vertrouwen op God. Ik
weet immers dat Hij alles weet, alle macht heeft en Zijn Liefde voor
mij bewezen heeft in Jezus Christus. Moge God ons de kracht geven om
vast te vertrouwen op Zijn Woord en er - ondanks al ons falen - ook
naar te leven, zodat anderen merken en beleven dat Gods Woord
volkomen betrouwbaar is en het een zekere hoop geeft op het eeuwige
leven.
Bron: De Stem Benjamin Schmidt februari 2022
----------------------------
Reacties
Een reactie posten