Het vierde wonder van het kruis:

HET WONDER VAN GENEZING

De geseling

Zijn striemen brengen jou genezing

Zie op Jezus!

Volharden en Gods wil blijven doen

De geseling

Vroeg in de morgen werd door de Joodse leiders besproken hoe zij de Romeinse stadhouder Pilatus konden overhalen om Jezus ter dood te brengen. Zelf hadden zij niet het recht de doodstraf te voltrekken. Daarom werd Jezus – na een nacht zonder slaap, geslagen en mishandeld – als een misdadiger geboeid en overgeleverd aan Pilatus.

Jezus wordt drie keer door Pilatus verhoord en elke keer komt de Romein tot de conclusie: ‘Ik vind geen schuld in deze mens!’ Pilatus wil Jezus vrijlaten, maar niet vóór Hem gegeseld te hebben. Het woord dat Lucas gebruikt voor geselen (padideuo) betekent letterlijk ‘opvoeden, een lesje leren. Pilatus wil Jezus een lesje leren door Hem te laten geselen, wat een grove overtreding is van de wet omdat hij Jezus net onschuldig heeft verklaard. Misschien wil hij het volk zo ver krijgen in te stemmen met de vrijspraak van Jezus als zij zien hoe Jezus, die zij kort te voren nog zo bejubeld hadden, mishandeld wordt.

De geseling stond bekend als zeer bloedig. Jezus werd geheel naakt met touwen aan een pilaar gebonden. De armen omhoog gestrekt, het gezicht naar de pilaar. Er waren meestal twee soldaten die de geseling uitvoerden en ze sloegen om beurten met de zogenaamde flagellum. Deze gesel bestond uit een kort handvat waaraan een tweetal leren riemen waren bevestigd. Aan het eind van de riemen waren voetwortelbeentjes van een schaap bevestigd. De Romeinen hadden de flagellum speciaal ontworpen om het vlees van het lichaam van het slachtoffer te scheuren waardoor de spieren en pezen bloot kwamen te liggen. Met dit verschrikkelijke instrument werd de huid van Jezus letterlijk aan flarden geslagen tot Hij half bewusteloos aan de touwen hing, omringd door een grote plas bloed.


Zijn striemen brengen jou genezing

Waarom moest het lichaam van Jezus, dat nooit ziekte had gekend, zo ernstig verminkt worden dat de mensen Hem niet meer konden herkennen ( “Zoals velen zich over u ontzet hebben – zozeer misvormd, niet meer menselijk was zijn verschijning, en niet meer als die der mensenkinderen zijn gestalte”
Jesaja 52:14NBG)? Waarom moest Jezus zo verschrikkelijk lijden dat de mensen het niet langer konden aanzien? Had Hij niet op een andere – minder gruwelijke – manier kunnen sterven? Veel mensen lopen met deze vragen rond en begrijpen niet waarom God Jezus zo heeft laten lijden. Welke vader zou zoiets afschuwelijks van zijn zoon vragen? Als aan het lijden van Jezus geen enkele betekenis of waarde ontleend kan worden, had Hij beter op een minder gruwelijke wijze voor ons kunnen sterven. Als dit het geval was, had God Jezus nooit zo laten lijden als Hij geleden heeft. Wat is dan de zin van dit lijden?

De verminking van Jezus’ lichaam heeft een diepe betekenis. Zoals de Man zonder zonde al jouw zonden op zich nam, zo heeft de Man zonder ziekte al jouw ziekten op zich genomen. In elke geselslag – die zijn volmaakte lichaam verscheurde – nam Jezus elke verwoestende en ongeneeslijke ziekte op zich. Zo werd Hij ‘vertrouwd’ met al onze ziekten en pijnen ( “Hij was veracht en van mensen verlaten, een man van smarten en vertrouwd met ziekte, ja, als iemand voor wie men het gelaat verbergt; hij was veracht en wij hebben Hem niet geacht” Jesaja 53:3 NBG).

Er bestaat geen verwoestende ziekte die Jezus niet tijdens de vernietigende geselslagen in zijn lichaam heeft gedragen. Daarom zegt de Bijbel op meerdere plaatsen dat jouw aandacht gericht moet zijn op Jezus:

In zijn eigen lichaam heeft Hij onze zonden op het kruishout gedragen, opdat wij afsterven aan de zonden en gaan leven voor gerechtigheid. Door zijn striemen bent u genezen” (I Petrus 2:27 WV).

Zoals Jezus in Gethsemané de beker – die tot de rand toe gevuld was met onze zonden – leegdronk, zo heeft Hij bij elke zweepslag onze ziekten op zich genomen. “In zijn striemen is ons genezing geworden!” roept Jesaja ons toe ( Jesaja 53:5 NBG). God wil dat je opziet naar het verwoeste en misvormde lichaam van Jezus. In zijn onmenselijke verminking ligt jouw bovennatuurlijke genezing!

Zie op Jezus!

Bidden voor de zieken is een opdracht: wij bidden, Jezus geneest. Ik heb zoveel zieken door Jezus genezen zien worden. Een wonder mag nooit wennen, want er is een hoge prijs voor betaald. Maar wat doe je als genezing toch (nog) uitblijft?



Het volgende Bijbelgedeelte gaf mij jaren geleden antwoord op de vele vragen die ik had rondom genezing: “Alle dingen hebt U onder zijn voeten onderworpen. Want bij het onderwerpen van alle dingen aan Hem heeft Hij niets uitgezonderd dat Hem niet onderworpen is. Nu zien wij echter nog niet dat Hem alle dingen onderworpen zijn, maar wij zien Jezus” (Hebreeën 2:8-9)!

We lezen hier dat ‘alle dingen’ (dus ook alle ziekten) aan Jezus onderworpen zijn, maar dat we nu nog niet zien dat Hem ‘alle dingen’ (dus ook alle ziekten) onderworpen zijn. Met andere woorden: de waarheid van het wonder van het kruis is dat wij in Jezus’ striemen zijn genezen; feit is dat wij nog niet altijd zien dat elke ziekte Hem onderworpen is.

Geloof is dat we de feiten niet ontkennen maar onderwerpen aan de waarheid dat wij in Jezus’ striemen genezing hebben ontvangen! Dit is een spanningsveld waarin we ons bewegen. Daarom is het van groot belang dat wij in alle omstandigheden ons vasthouden aan de laatste vier woorden: ‘Maar wij zien Jezus!’

Dat is ook het getuigenis van de apostel Paulus, door wiens handen God buitengewone krachten deed. Toch kende hij in zijn persoonlijk leven ook perioden van ziekten en tegenslagen: “Ik kwam bij u toen ik ziek was, en hoewel mijn ziekte u er alle aanleiding toe gaf, hebt u mij toch niet veracht of verstoten. U hebt mij in uw midden opgenomen als een engel van God, als Christus Jezus zelf” (Galaten 4:13-14). Ondanks zijn ziekte zagen de Galaten Christus in Paulus. Laten ook wij de zieken niet ‘verachten’ of ‘verstoten’, maar laten we Christus in hen zien. Laat ons oog niet gericht zijn op de ziekte of op de zieke, maar op Jezus alleen!

Volharden en Gods wil blijven doen

Paulus wist als geen ander dat wij “de krachten van de toekomende eeuw” mogen proeven en ervaren, waardoor ook in onze tijd mensen door God worden genezen (Hebreeën 6:5 NBG). Hoewel Paulus meemaakte dat niet iedereen genas voor wie hij bad, stopte hij niet met het bidden voor genezing (II Timoteüs 4:20). Ondertussen verwachtte hij een nieuwe hemel en aarde waar wij allemaal volledige genezing en herstel zullen ontvangen (Openbaring 22:3). Bidden voor de zieken gaat altijd met geloof en verwachting gepaard. God kan je moeilijk iets geven als je niet klaarstaat om te ontvangen. Om de genadegave van genezing te ontvangen hebben we ook volharding en geduld nodig om te krijgen wat God heeft beloofd:

Wij verlangen ernaar dat ieder van u tot het einde toe ijverig zal doorgaan, zodat het goede waarop u zo geduldig wacht, mag plaatsvinden. En ook dat u de moed niet laat zakken, maar het voorbeeld volgt van de mensen die (door hun geloof en geduld) ontvingen wat God hun had beloofd (Hebreeën 6:11-12).’
Want u hebt volharding nodig om, de wil van God doende, te verkrijgen hetgeen beloofd is” (Hebreeën 10:36 NBG).



Het is belangrijk dat wij ondanks tegenslagen en teleurstellingen doorgaan de wil van God te doen. Dat wij in geloof en met volharding blijven bidden voor de zieken. In de verwachting dat de kracht van God ook in en door ons heen zal werken.

Laten we geloven dat God nog veel meer mensen wil genezen dan we tot nu toe hebben gezien. Bid daarom met mij het gebed voor het wonder van genezing:

Vader in de hemel,

Dank U wel dat er geen verwoestende ziekte bestaat die Jezus niet tijdens de vernietigende geselslagen op zich genomen heeft. Ik geloof dat ik in zijn striemen genezen ben en dat elke ziekte aan Hem onderworpen is. Daarom mag ik tot U komen voor genezing van mijn lichaam. Jezus is ook mijn Geneesheer! Help mij volhardend uw wil te doen door ook voor anderen, die ziek zijn, te bidden voor genezing. Dank U wel voor zoveel liefde!

Amen.

https://www.youtube.com/watch?v=YcOtEPhOPJs&list=RDCMUCZfnGijGbRRCdLMRtzywSFw&index=1

Bron: www.de7wonderen.nl

(wordt vervolgd)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Inleiding